جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سیاست‏ها و خط مشى‏هاى زندگى بر اساس عنصر کمال جویى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

عنصر کمال‏جویى در استراتژى فرهنگى باعث پیدایش بایدها و نبایدهایى مى‏شود که رعایت آنها، رهرو را به درستى به مقصود مى‏رساند. این رهیافت‏ها در استراتژى فرهنگى امیرمؤمنان (ع) چنین‏اند:

1- دنیا هم سنخ وجود انسانى نیست و تمسک به خصوصیات آن، و وابستگى به آنها باعث نقص وجودى انسان شده و او را به کمال لازم نمى‏رساند. (1).

2- ارزیاب و عامل کنترل مسیر تکامل در مرحله‏ى دنیوى، خدا و

رسولان و خود انسان مى‏باشد. (2).

3- خودارزیابى و محاسبه‏ى نفس، از محورهاى اساسى در چرخه‏ى تکامل و رشد انسانى است: «زنوا انفسکم من قبل ان توزنوا.» (3).

4- هر نوع کوتاهى در استفاده کردن از مراحل و فرصت‏هاى زندگى باعث نقص در کمالات وجودى مى‏گردد، که امکان دستیابى دوباره به آنها امرى مشکل و در حد محال است. (4).

5- انسان در راه رهایى از وابستگى‏هاى دنیوى و رسیدن به چهره‏ى حقیقى، با سختى‏ها و مشکلات عدیده‏اى روبه‏روست و تنها وسیله‏ى رهایى از این مشکلات و سختى‏ها، صبر و تحمل مى‏باشد. (5).

6- معیار گزینش رفتارها، آینده نگرى و استفاده از تجربیات گذشته است. هر آن چیزى را باید انتخاب نمود که ضمن بهره گیرى از تجربیات گذشته، او را در هر قدم و رفتارى به هدف اصلى نزدیک‏تر نماید. (6).

7- ظرفیت وجودى و کمالات هر کس به اندازه‏ى دانایى و تخصص اوست. از حدود رفتارى افراد انسانى مى‏توان به مرتبت وجودى آنها پى برد. (7).

8- زمانى مى‏توان هادى و راهنماى دیگران شد که انسان ابتدا خود، مراحل وجودى را طى نموده و در ضمن آشنایى با چالش‏هاى پیش رو، دیگران

را به مسیر اصلى هدایت نماید. (8).

9- راهبر حقیقى در این استراتژى، بر اساس عنصر کمال جویى، کسى است که ضمن طى مراحل لازم وجودى، به درستى و راستى سخن گفته و پراکندگى مردم را به وحدت و اجتماع تبدیل کرده و همواره خود را براى رویارویى با حقایق آماده سازد، واقعیت‏ها را از میان پوشش‏هاى دروغین خارج نموده و چون شیره‏ى درختى در اختیار مردم قرار دهد. (9).

10- هر نوع انتصاب و یا پذیرش مسئولیت، باید بر اساس ظرفیت‏هاى وجودى و شایستگى‏هاى ناشى از آن صورت گیرد. (10).


1) نهج‏البلاغه، خطبه‏هاى 42 ، 28 و 126.

2) نهج‏البلاغه، خطبه‏هاى 86 و 97.

3) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 90.

4) نهج‏البلاغه، خطبه‏هاى 34 و 90.

5) نهج‏البلاغه، خطبه‏هاى 74 و 26.

6) نهج‏البلاغه، خطبه‏هاى 51 ، 15 و 200.

7) نهج‏البلاغه، حکمت 81.

8) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 175 و حکمت 73.

9) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 108.

10) نهج‏البلاغه، نامه‏ى 18.