جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پشتیبانی همه ‏جانبه از عراق

زمان مطالعه: 2 دقیقه

پیش از اجرای عملیات خیبر، رسانه‏های جمعی عراق و حامیان آن، تبلیغات گسترده‏ای را درباره توانایی‏های ارتش عراق در جلوگیری از حملات رزمندگان آغاز کردند و رژیم صدام نیز به صراحت اعلام کرد که هر گونه عملیات نیروهای ایرانی به داخل خاک عراق را با شکست روبه‏رو خواهد کرد. در این حال، در اواخر سال 1362 رادیوهای امریکا، بی.بی.سی، کلن، بغداد و اسرائیل تبلیغات گسترده‏ای درباره استقرار صدها هزار تن از نیروهای ارتش و سپاه در جبهه‏های جنوبی به راه انداختند و جالب اینکه، تحلیل‏گران و مفسران این رادیوها حتی محل عملیات آینده ایران را نیز پیش‏بینی کرده، بیشتر از منطقه بصره و مناطق شرقی آن نام می‏بردند.

پیش از آغاز عملیات خیبر، در سطح بین‏المللی و منطقه‏ای چند مسئله با اهمیت به وقوع پیوست:

الف) وزارت خارجه امریکا تصمیم این کشور را درباره حمایت علنی از عراق اعلام کرد. (1) معاون وزارت خارجه امریکا گفت که امریکا نگران پیروزی جمهوری اسلامی در جنگ با عراق است. (2) همچنین،

در هفتم بهمن 1362، ریچارد مورفی، معاون وزیر خارجه امریکا در بغداد با صدام ملاقات کرد.

ب) تحویل هواپیماهای سوپراتاندارد فرانسوی به عراق.

ج) تصویب قطع‏نامه شماره 540 شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ در 9 آبان 1362. در این قطع‏نامه از جمله موارد زیر به تصویب رسید:

»شورای امنیت؛

– همه موارد نقض حقوق بین‏الملل بشردوستانه در تمام زمینه‏ها، به ویژه مفاد کنوانسیون‏های 1949 ژنو را محکوم می‏کند و خواستار قطع فوری همه‏ی عملیات‏های نظامی علیه هدف‏های غیر نظامی، از جمله شهرها و مناطق مسکونی، می‏شود.

– حق کشتی‏رانی و تجارت آزاد در آب‏های بین‏المللی را تأیید می‏کند و از همه دولت‏ها می‏خواهد به این حق احترام بگذارند و از طرف‏های درگیر می‏خواهد که همه‏ی مخاصمات را در منطقه خلیج (فارس(… فورا متوقف کنند و به تمامیت ارضی دیگر دولت‏های ساحلی احترام بگذارند.

– از دبیر کل درخواست می‏کند که با طرف‏های درگیر درباره راه‏های ادامه‏ی قطع مخاصمات و نظارت بر آن، از جمله امکان اعزام ناظران، مشورت کند و گزارشی از نتایج آن به شورای امنیت تسلیم نماید.» (3).

د) انفجار مقر تفنگداران امریکایی در بیروت (4).


1) خبرگزاری جمهوری اسلامی، 15 / 6 / 1362 به نقل از نیوزویک.

2) خبرگزاری جمهوری اسلامی، 21 / 10 / 3620.

3) عباس هدایتی خمینی، شورای امنیت و جنگ تحمیلی، دفتر مطالعات سیاسی و بین‏المللی وزارت خارجه، 1370، ص 96.

4) خبرگزاری جمهوری اسلامی، 2 / 8 / 1362.