جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازتاب عملیات (4)

زمان مطالعه: 6 دقیقه

در خطر قرار گرفتن بصره و همچنین شرایط سیاسی و نظامی حاکم بر جنگ و تأثیرات تعیین کننده آن در تغییر موازنه قوا، موجب گردید عملیات کربلای 5 و نتایج آن برای طرفین درگیری دارای اهمیت و نقش بسزایی باشد. به همین دلیل ایران و عراق امکانات و نیروهای بسیاری به صحنه نبرد وارد کردند، ضمن اینکه تلاش‏های سیاسی جنگ به ویژه اقدامات امریکا و شوروی در سطح بین‏المللی و منطقه و مناسبات با دو کشور ایران و عراق نیز وارد مرحله جدیدی شد.

نظر به اهمیت عملیات در شرق بصره و ادعای مکرر عراق مبنی بر عقب راندن قوای نظامی ایران، گزارشگران سیاسی و نظامی هر چند با تأخیر وارد منطقه شدند و گزارش‏های خود را درباره موفقیت و موقعیت نیروهای ایرانی هر چند ناقص انتشار دادند، لیکن این گزارش‏ها بخشی از واقعیت را ترسیم می‏کند. روزنامه تایمز مالی نوشت:

»نیروهای ایرانی همچنان بر مواضعی که در عملیات اخیر در شلمچه، در جنوب شرقی بصره، به دست آورده‏اند، مسلط هستند… یک ژنرال عراق گفته است ایرانیان از قسمت اعظم مناطق تصرف شده عقب رانده شده‏اند، اما این ادعایی بیش نیست و با حقیقت مطابقت ندارد.» (1).

خبرنگار این روزنامه مشاهدات خود را چنین ترسیم می‏کند:

»من به اتفاق دو خبرنگار دیگر از کلیه مناطق عملیاتی به ویژه جزیره بوارین در رودخانه شط العرب و شهر دوعیجی دیدن کردیم و اینک تأیید می‏کنیم که جمهوری اسلامی ایران پیروزی مهمی در شرق بصره به دست آورده که نشان دهنده وقوع عملیات سرنوشت‏ساز در منطقه است. رزمندگان ایرانی در نقاط مختلف تا چهار خط دفاعی عراق را در هم شکسته‏اند که در این خطوط سیم‏های خاردار، میدان مین و مناطق به آب بسته شده مشهود بود.

نیروهای ایران از روحیه‏ای بسیار بالا برخوردارند زیرا می‏دانند مواضعی را که تصرف کرده‏اند، خطوط دفاعی سابق عراق در شرق بصره بوده است. یک ژنرال عراق که در جبهه اسیر شده از تشتت و هرج و مرج در صفوف ارتش عراق و روحیه پایین سربازان عراقی سخن می‏گفت.» (2).

روزنامه دیلی تلگراف این عملیات را مقدمه عملیات بزرگ‏تری برشمرده و می‏نویسد:

»تحلیلگران جنگ معتقدند ایران اینک به حمله بزرگ دیگری نیاز دارد که کار جنگ را پیروزمندانه خاتمه دهد.» (3).

اهداف عملیات، میزان موفقیت قوای نظامی ایران و نتایج آن عمده‏ترین مباحثی بود که کارشناسان و صاحب‏نظران سیاسی و نظامی به آن توجه کردند. از جمله محورهای تحلیل و اخبار رسانه‏ها و محافل خبری از اهداف عملیات چنین است:

– جداسازی منطقه جنوب کشور عراق از بقیه این کشور.

– جلوگیری از برگزاری اجلاس سران کشورهای اسلامی در کویت.

– اعلام حکومت نیمه جمهوری در مناطق تصرف شده.

– اعلام خطر به حامیان عراق.

– بهره‏برداری روانی از پیروزی عملیات و ادعای تداوم عملیات انتقامی علیه عراق.

– سقوط صدام.

روزنامه لوماتن دوپاری چاپ فرانسه درباره اهداف ایران از عملیات کربلای 5 نوشت:

»هدف استراتژیک تهران قطعا این است تا منطقه جنوب عراق را از بقیه کشور جدا کند و حداکثر منظور این است که شهر بصره و اطراف آن اشغال شود. در آن صورت نیروهای ایران خواهند توانست با اعلام یک «نیمه جمهوری اسلامی» در خاک عراق، خواستار سقوط صدام شوند.» (4).

رادیو بی. بی. سی نیز به نقل از مفسران گفت:

»بسیاری از مفسران عقیده دارند که هدف حمله جاری ایران تصرف بصره است، زیرا سقوط بصره از نظر روانی و اقتصادی چنان ضربه بزرگی خواهد بود که صدام حسین به دشواری خواهد توانست آن را تحمل کند.» (5).

روزنامه کریستین ساینس مانیتور، چاپ امریکا دو هدف عمده برای ایران در صحنه نظامی و سیاسی قائل شده و می‏نویسد:

»در صحنه نظامی ایران قصد دارد نیروهای خود را در بهترین موقعیت سوق الجیشی برای یک تهاجم همه جانبه علیه بصره قرار دهد و در صحنه سیاسی ایران می‏خواهد کشورهای اسلامی را از شرکت در اجلاس آینده کنفرانس اسلامی که برای 26 ژانویه (6 بهمن) در کویت برنامه‏ریزی شده باز دارد.» (6).

هفته‏نامه اکسپرس چاپ سوئد با توجه به فرض احتمال سقوط صدام و پیروزی ایران به نقل از یک کارشناس انگلیسی در امور خاورمیانه می‏نویسد:

»اگر ایران پیروز شود، پس از فشار بر کشورهای عربی حوزه خلیج‏فارس، به تدریج نوبت اسرائیل خواهد شد. اگر بصره به محاصره درآید و یا سقوط کند بزرگترین ضربه روحی و روانی بر رژیم بغداد وارد خواهد شد و این رژیم میان زمین و آسمان معلق خواهد شد… هیچ چیز به اندازه سقوط صدام حسین نمی‏تواند موجب وحشت رهبران کشورهای غربی – که این روزها از تزلزل روحی و روانی بغداد نگرانند – شود…. اگر ایرانیان به بصره نزدیک‏تر شوند، وقوع یک سقوط روحی – روانی در بغداد دور از احتمال نیست.» (7).

کانال 4 شبکه تلویزیونی تجاری انگلیس در تفسیر خود گفت:

»ایران از حملات جاری سه هدف را دنبال می‏کند، اول اینکه به عراق و حامیان دولت عراق اعلام خطر کند که ایران آماده است عملیات جنگی را ادامه دهد. ایران می‏کوشد به آنها تفهیم کند که علی‏رغم حملات عراق به منابع اقتصادی و مسکونی، ایران می‏تواند

چنین حملاتی را انجام دهد. هدف دوم ایران این است که به حامیان صدام به خصوص کویت، هشدار دهد. ایران می‏کوشد از برپایی کنفرانس سران کشورهای اسلامی در کویت جلوگیری کند، لذا با این حملات می‏کوشد جلو برگزاری این کنفرانس را بگیرد. هدف سوم ایران، بهره‏برداری روانی است تا به همه نشان دهد که ایران توان انجام این حملات را دارد و می‏تواند در حملات خود مناطقی در داخل عراق را تصرف کند…. ایرانی‏ها اعتقاد دارند که حملات انتقامی ایران باید ادامه یابد.» (8).

تأکید مفسران و تحلیلگران سیاسی – نظامی بر بصره به عنوان هدف عملیاتی ایران و تأثیرات ناشی از آن عمدتا متأثر از چند موضوع بود:

1 – تبلیغات و اقدامات ایران پس از عملیات فاو مبنی بر تعیین سرنوشت جنگ، لزوما ایجاب می‏کرد عملیات نظامی ایران به یک هدف استراتژیک منتهی شود.

2 – طرح‏ریزی و اجرای عملیات در شرق بصره، تحلیلگران ایران و مفسران را بدین باور و نتیجه رساند که هدف ایران بصره می‏باشد.

3 – آثار ناشی از سقوط بصره در پیروزی سیاسی – نظامی ایران و تبعات آن در سطح منطقه از جمله مسائلی بود که کلیه ناظران را مضطرب و نگران کرده بود. بنابراین تأکید بر بصره به عنوان هدف عملیات و سقوط احتمالی آن، اعلام نوعی هشدار و آماده‏باش برای مقابله با پیدایش هر گونه حادثه غیرمترقبه تلقی می‏شد.

فصلنامه فارین آفرز چاپ امریکا در این باره نوشت:

»شش سال پس از شروع جنگ ایران و عراق، واشنگتن با توجه به منافع حیاتی خود در خاورمیانه، اعتراف کرده است که از روند جنگ نگران است. بر اساس ارزیابی‏های استراتژیک، ایران برنده جنگ است. زیرا ایران کشوری است با 42 میلیون نفر جمعیت که یک انقلاب موفقیت‏آمیز را همراه دارد و عراق 50 میلیارد بدهی خارجی دارد که از پرداخت آن عاجز مانده است.» (6).

امریکایی‏ها نیز در حالی که نسبت به نتایج عملیات نگران بودند به

تدریج برتری قوای نظامی ایران بر عراقی‏ها را پذیرفتند، طوری که فیلیپ اوکلی سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفت:

»اگر جنگ به غرب دریاچه ماهی گسترش یافته باشد، نشان این خواهد بود که نیروهای ایران پس از به دست آوردن پایگاه در غرب شط العرب در ناحیه شلمچه، به تدریج اما مطمئن، وجب به وجب داخل خاک عراق پیش می‏روند.» (9).

»اعتماد به نفس» و امید به کسب پیروزی به عنوان عامل برتری روحی – روانی ایران در برابر عراق نکات مهمی بود که محافل سیاسی – نظامی به آن اشاره کردند. یکی از کارشناسان مسائل خاورمیانه می‏گوید:

»من فکر می‏کنم که ایرانی‏ها در مرحله جدیدی از جنگ قرار گرفته‏اند و به خود اعتماد پیدا کرده‏اند و این امر در سال 1363 (1985) و احتمالا از سال 1362 (1984) در حملات مجنون و هویزه به چشم نمی‏خورد. آنها دلیلی نداشتند که فکر کنند قادر به پیروزی می‏باشند ولی عملیات فاو و مهران در سال گذشته به آنها نشان داد که به این امر قادر می‏باشند و هم اکنون آنها برای کسب پیروزی عجله دارند.» (10).

فایننشال تایمز چاپ لندن نیز طی مقاله‏ای به قلم مایکل فیله در این باره نوشت:

»در هفته‏های اخیر ایرانی‏ها به این نتیجه رسیده‏اند که سرانجام دارند جنگ خلیج‏فارس به پیروزی می‏رسند، ایرانی‏ها عزم خود را جزم کرده‏اند تا صدام حسین رئیس جمهور عراق را که در سپتامبر 1980 (شهریور 1359) جنگ را آغاز کرده، تنبیه نمایند… اگر چه تجهیزات و جنگ‏افزارهای عراق به مراتب پیشرفته‏تر از تجهیزات ایران است ولی اراده دست زدن به تهاجم در عراق وجود ندارد، مدت‏هاست که محافل غربی بدین نتیجه رسیده‏اند که بغداد نمی‏تواند پیروز شود.» (11).

خبرنگار اعزامی بی. بی. سی به ایران طی گزارشی که از بخش

انگلیسی رادیو لندن منتشر شد، گفت:

»من فکر می‏کنم کسی در این جنگ پیروز است که دارای اراده است و من فکر می‏کنم دو عامل در این جهت کاملا به نفع ایرانی‏ها است: اولین عامل تعهد شگفت‏انگیز این ملت برای از بین بردن صدام – که در تهران کاملا مانند کارتر، اسرائیلی‏ها و شیطان بزرگ، امریکا، دیده می‏شود – می‏باشد. دومین عامل، امواج عظیم انسانی است که همچون موجی در پی موج دیگر می‏آیند… احساس اکثریت این است که مردم ایران می‏خواهند بجنگند و خواهند جنگید تا به نحوی از انحاء صدام حسین را به تسلیم وادارند…. اراده مطلقی برای ادامه جنگ در ایران وجود دارد که در قلب آن، اسلام و تشیع وجود دارد و به علاوه طبیعت سخت ایرانی‏ها.» (12).


1) روزنامه رسالت، 25 / 10 / 1365، به نقل از واحد مرکزی خبر.

2) روزنامه رسالت، 6 / 11 / 1365، گزارش رسانه‏های آلمان غربی.

3) روزنامه کیهان، 29 / 10 / 1365.

4) خبرگزاری جمهوری اسلامی، 30 / 10 / 1365.

5) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه «گزارش‏های ویژه«، 28 / 10 / 1365.

6) همان.

7) روزنامه رسالت، 28 / 10 / 1365، خبرگزاری جمهوری اسلامی.

8) روزنامه کیهان، 27 / 10 / 1366.

9) روزنامه جمهوری اسلامی، 25 / 10 / 1365، به نقل از آسوشیتدپرس.

10) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه «گزارش‏های ویژه«، 29 / 10 / 1365، شهرام چوبین در مصاحبه با رادیو بی. بی. سی، 28 / 10 / 1365.

11) اداره کل مطبوعات خارجی وزارت ارشاد اسلامی، بولتن «بررسی مطبوعات جهان«، شماره 1218، 28 / 11 / 1365.

12) روزنامه رسالت، 6 / 10 / 1365، واحد مرکزی خبر.