جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ویژگی‏های عملیات کربلای 5

زمان مطالعه: 2 دقیقه

1 – غافلگیری دشمن: دشمن با وجود اشراف کامل بر منطقه شرق بصره و حساسیتی که به این منطقه داشت، در این عملیات غافلگیر شد. گذشته از گرد و غبار و مه غلیظی که به طور غیرمترقبه در آخرین روز قبل از عملیات منطقه را فراگرفت و در نتیجه‏ی آن، یگان‏ها علی‏رغم تسلط دید دشمن بر منطقه، در پوشش وضعیت غبار گرفته و مه‏آلود، نیرو و امکانات خود را از عقبه‏های دور، تا پای کار منتقل کردند، عوامل دیگری در غافلگیری دشمن مؤثر بود:

الف) تصورات غلط دشمن از توانایی‏های فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی، برای طراحی عملیات و سازماندهی نیروها پس از عدم الفتح عملیات کربلای 4.

ب) فاصله زمانی کوتاه عملیات کربلای 5 با عملیات کربلای 4 یعنی 15 روز که برای آماده‏سازی یک عملیات بزرگ در طول جنگ، بی‏سابقه بود.

ج) خودداری جمهوری اسلامی از عملیات گسترده در منطقه شرق

بصره پس از عملیات رمضان موجب شده بود دشمن احتمال اجرای عملیاتی گسترده در این منطقه را ندهد.

د) ایجاد مواضع و استحکامات گسترده و کم‏نظیر در این منطقه که ارتش عراق اتکای به آن را برای حفظ منطقه کافی می‏دانست.

2 – تاکتیک ویژه عملیات: فرماندهان سپاه در طرح‏ریزی عملیات کربلای 5 با آگاهی از نقطه ضعف دشمن که در عملیات کربلای 4 به آن پی بردند، عملیات را طوری طراحی کردند که از جناح به دشمن حمله شود، در نتیجه فلش اصلی عملیات و انتخاب جبهه‏ای که در غرب کانال ماهی به دشمن تحمیل شده بود و نیز تاکتیک‏های جدید عبور، جمعا تاکتیک ویژه‏ای بود که برای دشمن ناشناخته بود و از عوامل غافلگیری دشمن محسوب می‏شد.

تاکتیک تهاجم به جناح دشمن نه تنها در شروع تک استفاده شد بلکه در طول عملیات نیز حتی‏المقدور از رویارویی مستقیم با دشمن خودداری می‏شد و با هدف قرار دادن عقبه‏ها و جناح‏های دشمن، سنگرهای مستحکم فرومی‏ریخت.

3 – سرعت عمل در شکستن خط، تصرف سرپل مهم در غرب کانال ماهی و تصرف جای پا در شمال پنج ضلعی.

4 – عبور موفقیت‏آمیز یگان از یگان با توجه به محدودیت زمین منطقه.

5 – تراکم و تمرکز آتش دقیق بر مواضع دشمن.

6 – انعطاف‏پذیری در طرح‏ریزی مانور (به ویژه در حین عملیات(.

7 – سرعت عمل در بازسازی یگان‏ها.

8 – استقامت و فداکاری نیروها توأم با حضور مستمر فرماندهان در خطوط مقدم.

در مجموع قابلیت و توانایی سپاه در طرح‏ریزی و اجرای عملیاتی به این وسعت و با این پیچیدگی که به درهم شکستن قوی‏ترین استحکامات دشمن در شرق بصره انجامید، به عنوان یک اصل خدشه‏ناپذیر تأیید و تثبیت شد. بعدها یکی از کارشناسان خارجی عملیات کربلای 5 را برجسته‏ترین عملیات نظامی ایران در طول جنگ

تحمیلی عنوان کرد و یکی از رهبران مشهور کشورهای غیرمتعهد در دیداری با هیئت دیپلماتیک ایران گفت: ارتشی که استحکامات عراق در منطقه شرق بصره را تسخیر کرده باشد، قوی‏ترین نیروی زمینی خاورمیانه را در اختیار دارد.