جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حفاظت، فریب و غافلگیری

زمان مطالعه: 2 دقیقه

پس از تصرف مهران به دست دشمن، سپاه دوم نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی موسوم به قرارگاه نجف اشرف وارد منطقه شد و اقدامات عملی به منظور متوقف کردن قوای دشمن و برنامه‏ریزی برای آزاد سازی مهران را شروع کرد.

پس از متوقف کردن پیشروی عراقی‏ها در 3 تا 5 کیلومتری جاده

کمربندی مهران، نیروی زمینی سپاه برای پر کردن فاصله خط خودی با دشمن و آماده کردن زمینه اجرای عملیات، به قرارگاه نجف اشرف و یگان‏های تابعه ابلاغ کرد تا خاکریز خط مقدم خود را به طرف دشمن نزدیک کنند.

در مورخ 15 / 3 / 1365 با پیگیری‏های جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه (رحیم صفوی) اولین اقدام مؤثر برای احداث خاکریز نیروهای خودی بدون هیچ گونه درگیری با نیروهای عراق، به وسیله لشکرهای 27، 25 و 41 سپاه انجام گردید. احداث خاکریز مزبور به طور پراکنده و نامنظم در شب‏های متوالی ادامه یافت به طوری که بعضی از خاکریزها تا پشت سنگر کمین دشمن رسیده بود. (1).

طرح احداث خاکریز که تا شب‏های قبل از عملیات به طول انجامید، یکی از عوامل فریب دشمن بود. عامل دیگری که باعث فریب دشمن شد، مسئله عکس‏العمل نیروهای خودی در برابر تحرکات و جابه‏جایی‏های دشمن در محورهای مختلف بود به طوری که در زمان احتمال آمادگی دشمن برای اجرای تک، نیروهای خودی به منظور تقویت آن مناطق و فریب دشمن، ترددها و مکالمات کاذبی انجام دادند. از جمله مناطقی که در این باره با تأکید بسیار کار شد، محورهای فاو، سومار و قصر شیرین بود.

پس از آماده شدن زمینه اجرای عملیات در مهران، به نیروهای خودی در محورهای یاد شده تأکید گردید که با چراغ روشن به طرف خطوط مقدم ستون‏کشی کنند و مکالمات بی‏سیمی را افزایش دهند. این طرح فریب نتیجه مناسبی داد که از جمله دلایل آن بمباران پادگان ابوذر در سر پل ذهاب و شادگان بود.

اسیران عراقی درباره غافل‏گیر شدن خود در این عملیات گفتند:

»- ما اصلا آمادگی نداشتیم که شما حمله کنید.

– ما می‏دانستیم که شما به مهران حمله می‏کنید ولی نه به این زودی.

– وقتی شما حمله کردید ما فکر کردیم ایذایی است.»

البته تا قبل از عملیات به دلیل وضعیت خاص زمین و دشمن، تصورات گوناگونی درباره امکان رعایت حفاظت در این منطقه وجود داشت که دلیل اصلی آن تسلط دشمن بر ارتفاعات سرکوب منطقه و در دید قرار داشتن عقبه‏های خودی بود. از سوی دیگر به طور محسوسی اخبار مربوط به عملیات در مهران پراکنده شده بود و به دلیل ضعف حفاظت، احتمال فاش شدن تک خودی زیاد بود. اما این وضعیت به دلیل وجود زمینه‏های غافل‏گیری و انجام طرح‏های فریب و مسدود بودن برخی کانال‏های اطلاعاتی، ضایعه‏ای برای عملیات ایجاد نکرد. (2).


1) در یک مورد نیز لشکر 27 حضرت رسول (ص) به قدری خاکریز را به دشمن نزدیک کرده بود که با روشن شدن هوا نیروهای خودی 11 تن از نیروهای سنگر کمین دشمن را در یک درگیری کوتاه به اسارت درآوردند.

2) مأخذ 1، ص 19 تا 22، تلخیص.