جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مرحله سوم عملیات (30 / 4 / 61)

زمان مطالعه: 4 دقیقه

در مرحله سوم عملیات، قرارگاه فتح اجرای تلاش اصلی و قرارگاه فجر اجرای تلاش فرعی عملیات را به عهده داشتند. قرارگاه فتح مأموریت داشت تا ضمن پیشروی و انهدام دشمن، حدود 13 کیلومتر از ضلع شرقی کانال ماهی و آبگرفتگی منطقه به طرف انتهای کانال ماهی در اطراف نهر کتیبان را تصرف و با قرارگاه فجر الحاق کند. قرارگاه فجر که در شمال قرارگاه فتح عمل می‏کرد مأموریت داشت تا ضمن درگیر کردن دشمن در شمال منطقه، موضع مثلثی شکل اول را تصرف کند و خاکریزی را که در مراحل قبل در این منطقه احداث شده، تصرف و تکمیل کند تا جناح شمالی قرارگاه فتح تأمین گردد.

تدبیر ویژه فرماندهی قرارگاه کربلا در این مرحله، شرکت ندادن قوای زرهی (تانک و نفربر) بود؛ چون شواهدی از قصد دشمن برای پاتک در سراسر منطقه عملیاتی وجود داشت و هنگام درگیری تشخیص وسایل زرهی خودی از دشمن مشکل بود لذا فرماندهی قرارگاه کربلا با اتخاذ این تدبیر به یگان‏های عمل کننده دستور داد هر نوع وسایل زرهی را که در منطقه دیدند، هدف قرار دهند.

گفتنی است مرحله سوم عملیات در حالی آغاز می‏شد که:

1- آبگرفتگی در منطقه بوبیان گسترده‏تر شده بود و خطر نفوذ آب به منطقه خودی وجود داشت.

2- تغییرات عمده‏ای در زمین منطقه به وسیله مهندسی عراق ایجاد شده بود.

3- یگان‏های زبده‏ای از جبهه غرب به این منطقه منتقل شده بود. (1).

4- صدام با حضور در منطقه عملیاتی به فرماندهان ارتش عراق اولتیماتم داد که حداکثر طی ده روز منطقه از دست داده را باز پس بگیرند.

عملیات در ساعت 2:40 بامداد 30 / 4 / 61 آغاز شد، در منطقه قرارگاه فجر یگان‏های این قرارگاه در شروع درگیری تعدادی از تانک‏ها، نفربرها و دیگر تجهیزات دشمن را منهدم کردند. در جناح

شمالی این منطقه یگان‏ها به میدان مین و آتش شدید دشمن برخوردند و قبل از روشنایی هوا به مواضع قبلی خود بازگشتند.

یگان‏های جناح جنوبی این قرارگاه نیز ضمن انهدام ادوات دشمن سه کیلومتر پیشروی کردند، لیکن عدم الحاق با نیروهای قرارگاه فتح و نرسیدن دستگاه‏های مهندسی سبب شد تا فرمانده قرارگاه فجر در ساعت 3 بامداد به یگان‏های خود دستور عقب نشینی بدهد. تیپ 17 علی بن ابی طالب (ع) در حین برگشت هدف هجوم دشمن قرار گرفت که در نبرد دو ساعته با قوای دشمن نیرو و تجهیزات زیادی از آنها منهدم کرد و در ساعت 5 بامداد به عقب برگشت. (2).

در منطقه قرارگاه فتح، یگان‏های جناح شمالی این قرارگاه در آغاز درگیری با مقاومت و آتش شدید دشمن روبه‏رو شدند و تنها موفق شدند نیروها و تجهیزات بسیاری را از دشمن منهدم کنند. اما «فتح 3» (تیپ 27 حضرت رسول (ص() با شروع درگیری ضمن انهدام انبوهی از تانک‏ها و نفربرهای دشمن، به سوی کانال ماهی پیشروی کرد.

تیپ 25 کربلا با نام «فتح 4» نیز با چهار گردان در جنوبی‏ترین بخش منطقه عملیاتی، عملیات خود را شروع کرد. وجود میدان‏های تازه‏ی مین و آتش متمرکز و انبوه قوای دشمن نتوانست حرکت این یگان را متوقف کند و نیروهای این تیپ نیز به سوی کانال ماهی پیش رفتند. (3).

تیپ 27 حضرت رسول (ص) (فتح 3) تا آخرین ساعات روز 30 / 4 / 1361 با موفقیت پیش رفت و موفق به تصرف اهداف خود شد. نیروهای این تیپ با رسیدن به کناره شرقی کانال ماهی به چپ و راست گسترش پیدا کردند و به نیروهای تیپ 25 کربلا ملحق شدند، ولی با نزدیک شدن روشنایی روز 31 / 4 / 61، زمان مناسب برای احداث خاکریز باقی نمانده بود و با وجود تلاش فرماندهان تیپ حضرت رسول (ص) و تیپ 25 کربلا، این کار مقدور نشد و نیروهای این تیپ مجبور شدند به عقب باز گردند. (4).

تیپ 25 کربلا که تأمین جناح چپ عملیات را بر عهده داشت، تا

آخرین ساعات روز 30 / 4 / 61 موفق بود و در ادامه کار نیز توانست به سرعت نیروهای عراقی مستقر در خط حد خود را منهدم کند و در حدود ساعت 1 بامداد 31 / 4 / 61 به پل کانال ماهی برسد. این تیپ سپس جهت الحاق با تیپ حضرت رسول (ص(، نیروهای خود را به سمت شمال گسترش داد و حدود ساعت 2:30 بامداد با آن یگان الحاق کرد و کار احداث خاکریز را شروع کرد، ولی آتش بسیار شدید دشمن مانع ادامه کار دستگاه‏های مهندسی شد و این یگان نیز با روشن شدن هوا و نبود موضعی برای پدافند، مجبور به عقب نشینی شد. (5).

بدین ترتیب مرحله سوم عملیات رمضان نیز پایان یافت. در این مرحله از عملیات هر چند همه یگان‏ها پس از پیشروی‏های اولیه به مواضع قبلی بازگشتند، ولی تلفات بسیار سنگینی به دشمن وارد کردند. عکس هوایی منطقه عملیاتی که صبح 31 / 4 / 61 با تلاش هواپیماهای خودی گرفته شد انهدام گسترده تانک‏ها و نفربرهای زرهی دشمن را نشان می‏داد. در این مرحله 2550 تن از نیروهای دشمن کشته یا زخمی و 255 تن اسیر شدند؛ 451 تانک و نفربر و 142 خودرو نیز منهدم شد. با توجه به آسیب‏های فراوانی که به یگان‏های عراقی وارد شده بود، برخلاف روزهای گذشته، روز 31 / 4 / 61 پاتک سنگینی علیه نیروهای خودی انجام نگرفت. (6).


1) سند شماره‏ی 016379 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: گزارش نوبه‏ای شماره‏ی 90، از اطلاعات عملیات قرارگاه نصر، به: فرمانده قرارگاه کربلا 31 / 4 / 1361 و سند شماره‏ی 032892، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، 30 / 4 / 1361.

2) سند شماره‏ی 49 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: عملیات رمضان، گزارش قرارگاه فجر، راویان: مهرداد خبازیان و محمد گرگانی، 30 / 4 / 1361، ص 7 و 8.

3) سند شماره‏ی 016377 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: گزارش نوبه‏ای اطلاعاتی شماره‏ی 65، از قرارگاه مرکزی سپاه – اطلاعات عملیات 31 / 4 / 1361، ص 3 تا 7.

4) سند شماره‏ی 62، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: عملیات رمضان، گزارش راوی تیپ حضرت رسول (ص(، راوی: اسدالله توفیقی، تیر 1361.

5) مأخذ.

6) سند شماره‏ی 107 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: دفترچه ثبت جنگ راوی قرارگاه فجر، عملیات رمضان، راوی: محمد گرگانی، 3 / 4 / 1361، ص 98 تا 102 و سند شماره‏ی 016410، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: گزارش نوبه‏ای اطلاعاتی شماره 122، قرارگاه عملیاتی فتح (رکن 2) 1 / 5 / 1361، ص 1.