جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

توضیحاتی درباره طرح مانور

زمان مطالعه: 2 دقیقه

1- این عملیات همچون عملیات گذشته با ترکیب نیروهای سپاه پاسداران و ارتش انجام می‏شد. این ادغام با اینکه نکات مثبتی داشت اما در بعضی از یگان‏ها باعث کندی کار می‏شد. لزوم هماهنگی‏های قبل از عملیات بین واحدهایی از قبیل زرهی سپاه و ارتش، مهندسی سپاه، جهاد و ارتش، مخابرات سپاه و ارتش، توپخانه و یگان‏های پشتیبانی سپاه و ارتش و فرماندهی سپاه و ارتش سبب می‏شد که کارها به نحو مطلوب پیش نرود و در بعضی از یگان‏ها مسائلی را نیز در پی داشت که به آن اشاره خواهد شد.

2- استفاده از نیروی زرهی: عملیات رمضان نخستین عملیاتی بود که یگان‏های زرهی خودی به این وسعت وارد عمل می‏شدند و عملیات سوار زرهی اولین تجربه ما در جنگ با عراق بود. البته شیوه‏ی استفاده‏ی قوای خودی از زره‏پوش با روش نیروهای عراق بسیار تفاوت داشت. عراقی‏ها در این کار تجربه‏های خوبی داشتند و از روز اول جنگ با این روش مناطق را اشغال می‏کردند و در عملیات‏های گذشته از جمله طریق‏القدس، فتح‏المبین و بیت‏المقدس تجربه استفاده از تانک و نفربر را در پاتک‏ها داشتند اما نیروهای خودی در این زمینه تجربه زیادی نداشتند.

از سخنان فرماندهان استنباط می‏شد که این روش برای ایجاد یک درگیری سنگین و رعب و وحشت در میان نیروهای دشمن اتخاذ

نشده است بلکه بعد مسافت بین خطوط تماس خودی و دشمن و نیاز به حضور سریع نیروهای موج دوم، اردوی خودی را ملزم به استفاده از وسایلی می‏کرد که این نیروها را به سرعت وارد منطقه‏ی درگیری کند و هیچ وسیله‏ای بهتر از تانک و نفربر وجود نداشت، البته طرح هلی‏برن نیروها نیز پیشنهاد گردید که با توجه به مشکلات این کار و ابهام در موفقیت آن، رد شد.

3- حساس بودن کل منطقه عملیاتی: عراقی‏ها به منطقه جنوب بیش از سایر مناطق جنگی توجه داشتند و به آن حساسیت نشان می‏دادند. لغو طرح مانور قرارگاه نصر مؤید این مطلب بود که دشمن اگر زمان می‏داشت، با توسعه آبگرفتگی، ضمن افزایش ضریب اطمینان دفاع از بصره، امکان عملیات را نیز از ما می‏گرفت.