جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازتاب عملیات طریق‏القدس

زمان مطالعه: 6 دقیقه

بعد از دو شکست پی‏درپی و سنگین ارتش عراق در دو عملیات ثامن‏الائمه (ع) و طریق‏القدس، انتظار می‏رفت تغییراتی در رویکرد محافل سیاسی و خبری در انعکاس اخبار مربوط به جنگ و توانایی‏های جمهوری اسلامی ایران مشاهده شود، اما در موضع‏گیری رسانه‏های منطقه و غرب تغییری صورت نگرفت و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی ادامه یافت و حتی سناریوهای جدیدی برای تضعیف و در انزوا قرار دادن ایران طرح‏ریزی کردند. از جمله متهم کردن ایران به پرورش تروریسم و دخالت در امور کشورهای منطقه. در این خصوص وزارت کشور دولت بحرین با انتشار بیانیه‏ای خبر از دستگیری تعدادی افراد مسلح از اتباع کشورهای عربی و ایران داد که قصد خرابکاری داشته‏اند. در این بیانیه‏ی سؤال برانگیز بدون آن که ذکری از افراد دستگیر شده و نام سایر کشورها برده شود، صرفا به ایران اشاره شده و حتی تأکید شده که افراد گروه فوق در ایران آموزش تروریستی می‏دیدند. بدین ترتیب سوژه مناسبی برای تحت‏الشعاع قرار دادن پیروزی‏های ایران و شکست عراق و همچنین تحریک احساسات و افکار عمومی مردم کشورهای منطقه علیه جمهوری اسلامی ایران تدارک دیده شد. در پی آن رادیو اسرائیل نیز گفت:

»دولت بحرین اقدام حکومت جمهوری اسلامی ایران را مبنی بر اعزام تروریست به آن کشور به شدت مورد اعتراض قرار داد.» (1).

آسوشیتدپرس نیز در گزارشی به نقل از نشریات بحرین گزارش داد که بازداشت شدگان اعتراف کردند که برای انجام دادن اقدامات خرابکارانه ضد بحرینی، در ایران تعلیم دیده‏اند. (2) همچنین رادیو لندن به نقل از نشریات عربستان گفت:

»عربستان هدف جوخه‏های تروریستی است که در ایران آموزش دیده‏اند.» (3).

حتی گروه تروریستی سازمان مجاهدین خلق (منافقین) که رهبر و تعدادی از اعضای ارشد آن به تازگی از فرانسه رانده و به عراق عزیمت کرده

بودند، همسو با تبلیغات کشورهای عرب و غرب با انتشار بیانیه‏ای ادعا کردند که حکومت ایران گروه‏های تروریستی تربیت می‏کند و آنها را به نقاط مختلف از بیروت تا پاریس می‏فرستد. (4) به رغم واکنش مقام‏های تهران و برخی سفیران ایران در کشورهای منطقه به این تلاش‏های تبلیغاتی و اعلام اینکه این داستان ساختگی است و تصریح کردند که دولت ایران هیچ دخالتی در این دسیسه‏ها نداشته و ندارد و همه اینها برای خنثی‏سازی پیروزی‏های ایران و شکست نیروهای عراقی صورت گرفته است اما موج تبلیغاتی با شتاب و شدت فراوانی علیه جمهوری اسلامی ادامه یافت و حتی وزیر کشور بحرین اعضای شورای همکاری خلیج فارس را دعوت به تشکیل نیروی واکنش سریع کرد که بی‏درنگ کشورهای عربستان و کویت از آن استقبال کردند. وزیر کشور عربستان نیز در اظهاراتی ایران را متهم به خرابکاری در بحرین کرد و گفت:

»ما از مدت‏ها پیش از این مطلب اطلاع داشتیم لذا مایلم اعلام کنم که پادشاهی سعودی همواره با تمام قدرت امنیت و ثبات بحرین را حفظ خواهد کرد.» (5).

در پی انتشار این سناریو، موضوع قوت گرفتن دخالت امریکا در امور ایران و تلاش این کشور برای تشکیل نیروی واکنش سریع، محور بحث محافل سیاسی و نظامی و از عنوان‏های اصلی خبر رسانه‏ها شد.

روزنامه ساندی تایمز چاپ لندن از طرح سری امریکا برای مداخله نظامی در سرزمین‏های جنوب ایران و کشورهای دیگر نظیر پاکستان، ترکیه، کشورهای خلیج فارس و… در صورت لزوم خبر داد. مفسر ساندی تایمز یادآورد شد که امریکا زمانی این طرح را به اجرا می‏گذارد که پرزیدنت ریگان اوضاع را تا حد کافی خطرناک بداند (6).

فرمانده نیروهای واکنش سریع امریکا نیز اعلام کرد که به ستاد مشترک ارتش امریکا پیشنهاد داده است تا در یکی از کشورهای عربی یک مرکز فرماندهی دائمی برای نیروی واکنش سریع ایجاد شود. وی گفت در این مرکز 200 افسر فعالیت خواهند کرد. ضمن آنکه پیشنهاد تأسیس هفت پایگاه نظامی در پنج کشور مختلف منطقه تأکید شده است (7).

به رغم همه‏ی این تلاش‏ها، پیروزی رزمندگان اسلام چنان مهم بود که رسانه‏ها نتوانستند آن را کتمان کنند، لذا با گذشت چند روز از عملیات، به صورت بسیار کمرنگ و دو پهلو به درج اخبار پیروزی‏های ایران پرداختند. خبرگزاری فرانسه آزادسازی بستان را نشانه بروز شکاف در جبهه‏های مختلف عراق ذکر کرد و گفت:

»این یک واقعیت است که تصرف بستان (که بغداد آن را تکذیب کرده است) در 12 کیلومتری مرز ایران و عراق و پیشروی ایران در این منطقه، اهمیت استراتژیک و روانی بسیاری دارد زیرا، اولا بستان نزدیک‏ترین شهر ایران به مرز عراق است، در ثانی اگر قوای ایران (چنانکه ادعا می‏کنند) در این منطقه موضع بگیرند خطوط جبهه عراقی به دو نیم تقسیم می‏شود.» (8).

رادیو لندن نیز با بیان ادعای عراقی‏ها در ابتدای گزارش خود، سعی کرد پیروزی ایران را موقتی جلوه دهد. گزارش این رادیو چنین است:

»عراقی‏ها می‏گویند که ایرانیان تلفات سنگینی داده‏اند، اما تا پریروز دولت ایران می‏گفت به بزرگترین پیروزی جنگ دست یافته است.» (9).

رادیو امریکا نیز بدون اشاره به اهمیت پیروزی ایران گفت:

»مقامات مسئول عراقی اقرار کردند که نیروهای ایرانی دست به حمله‏ای در منطقه بستان زده‏اند ولی نگفتند که مطمئنا می‏توانند جلو این حمله را بگیرند.» (10).

خبرگزاری کویت هم با استناد به گزارش یک فرمانده عراقی و به نقل از تلویزیون بغداد گزارش داد:

»ارتش عراق در این درگیری‏ها ضایعات فراوانی به نیروهای ایران وارد کرده و برتری خود را در این منطقه نشان داده است…. زیرا با اجرای یک ضد حمله توانسته تانک و سربازان ایرانی را از هم بپاشد و تعداد زیادی از سربازان ایرانی را به اسارت بگیرد.» (11).

گزارش خبرگزاری فرانسه نیز از عملیات طریق‏القدس چنین است:

»برای یک خارجی بسیار مشکل است تا نظر درستی راجع به

آنچه از هشت روز قبل در صحنه جنگ می‏گذرد، بدهد. مقامات رسمی عراق در این مورد سکوت کرده‏اند و وسائل خبری اطلاعات کمی را در اختیار می‏گذارند. چنین معلوم است که جنگ سختی در اطراف سوسنگرد در جریان است ولی هیچ چیز خبرهای ایران مبنی بر عقب راندن نیروهای عراقی تا امروز را تأیید نمی‏کند.» (12).

این خبرگزاری در حالی که در خبر مذکور سعی در غیر واقعی جلوه دادن گزارش‏های ایران دارد، در گزارش دو روز بعد خود اعلام کرد:

»بنا به اظهار ناظران نظامی، عراقی‏ها به شدت مقاومت می‏کنند و تاکنون به طور موقت توانسته‏اند جلوی پیشروی ایران را بگیرند.» (13).

خبرگزاری فرانسه پس از آشکار شدن پیروزی ایران در عملیات طریق‏القدس، این موفقیت را موجب ایجاد ابهام بیشتر در سرنوشت جنگ اعلام کرد:

»در حدود دو هفته نیروهای ایرانی در ناحیه‏ی مرکزی مرز سوسنگرد تا مرز پیش رفته‏اند. این حادثه بزرگی است، زیرا نوار تصرف شده توسط عراقی در طول نوار مرزی، قطع شده و خاک عراق در ناحیه العماره عملا آسیب‏پذیر شد…. (تأثیر این پیروزی) سرانجام جنگ را کمتر قابل پیش‏بینی می‏کند زیرا طرفین همچنان امتیازهایی را در دست خواهند داشت.» (14).

روزنامه هرالدتریبون چاپ لندن نیز نه تنها اخبار پیروزی‏های ایران را مبهم تلقی می‏کند، بلکه بیشتر به برتری نیروهای عراقی و کمک کشورها به عراق و خریدهای تسلیحاتی این کشور به عنوان نقطه قوت اشاره کرده و نوشته است:

»تأیید و یا تکذیب گزارش‏های طرفین درگیر درباره عملیات نظامی خویش به هیچ‏وجه امکان‏پذیر نمی‏باشد، زیرا نه تنها حکام جمهوری اسلامی بلکه رهبران عراق نیز از عزیمت خبرنگاران خارجی بی‏طرف جلوگیری می‏کنند. با این همه، منابع آگاه تأکید کرده‏اند که ظرف چند هفته گذشته قدرت نیروی هوایی عراق در مقایسه با ماه‏های نخست جنگ افزایش یافته است و به همین دلیل

جنگنده‏های عراقی در فاصله‏ای کمتر از سه هفته چند بار پایگاه‏های حساس جنوب ایران را بمباران کرده‏اند.«

به نوشته هرالدتریبون دولت فرانسه اخیرا 25 فروند جنگنده میراژ در اختیار عراق قرار داده است. گزارش‏های تأیید شده ثابت می‏کند که دولت شوروی نیز ارسال سلاح‏های سنگین به رژیم بغداد را از سر گرفته است. گزارشگر نشریه هرالدتریبون افزوده است:

»در حال حاضر حدود 200 هزار مایل مربع از سرزمین ایران در اشغال نیروهای عراقی است و گفته می‏شود که ارتش عراق امکانات وسیعی را از جمله بسیج دو میلیون نفر برای مبارزه علیه جمهوری اسلامی در اختیار دارد… با توجه به اعلامیه‏های ضد و نقیض جمهوری اسلامی و عراق، به هیچ‏وجه نمی‏توان سرنوشت جنگ دو کشور همسایه را پیش‏بینی کرد به ویژه که چند کشور عربی آمادگی خود را برای کمک مالی به عراق اعلام کرده‏اند. به عنوان مثال به زودی کویت، عربستان سعودی، امارات متحده عربی هر یک مبلغ دو میلیارد دلار در اختیار رژیم بغداد قرار خواهند داد.» (15).

خبرگزاری فرانسه نیز با اشاره به تغییر رویکرد شوروی در مورد جنگ ایران و عراق، گزارش داد:

»شوروی که از ابتدای جنگ اعلام بی‏طرفی کرده بود، اکنون از موضع خود خارج شده و جانب عراق را گرفته است. به طوری که هواپیماهای عظیم آنتونوف 22 با ظرفیت مفید هشتاد تن و تنها هواپیمای قابل حمل تانک‏های تی 26 و تی 72، که در پل هوایی جنگ اکتبر 73 مصر و در سال 1979 در افغانستان درخشیده بودند، اکنون در آسمان عراق دیده می‏شوند. بر اساس اظهارات ناظران متخصص، این هواپیماها سریعا برای ارتش عراق وسایل سنگین ضروری برای ضد حمله را حمل می‏کنند. علاوه بر این، بنا به گزارش منابع دیپلماتیک، شوروی تحویل میگ‏های 52 به عراق را تسریع کرده و همچنین تحویل تانک‏های تی 62 و تی 72 را از سر گرفته است.» (16).


1) خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های ویژه، نشریه شماره 269، 24 / 9 / 1360، ص 22.

2) خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های ویژه، نشریه شماره 270، 25 / 9 / 1360، ص 12.

3) همان، ص 20.

4) خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های ویژه، نشریه شماره 29 / 9 / 1360،274، ص 14.

5) خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های ویژه، نشریه شماره 275، 30 / 9 / 1360، ص 9.

6) خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های ویژه، نشریه شماره 268، 23 / 9 / 1360، به نقل از رادیو مسکو.

7) مأخذ 39، ص 9.

8) خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های ویژه، نشریه شماره 255، 10 / 9 / 1360، ص 3.

9) مأخذ شماره 7، ص 11.

10) مأخذ شماره 7، ص 12.

11) مأخذ شماره 9، ص 2.

12) مأخذ شماره 9، ص 13.

13) خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های ویژه، نشریه شماره 264، 19 / 9 / 1360، ص 3.

14) مأخذ شماره 41، ص 449.

15) مأخذ شماره 34، ص 25.

16) مأخذ شماره 46، ص 13.