جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

واکنش دشمن (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

این بحث با استفاده از اظهارات اسیران عراقی تحت عنوان «تحلیل نبردهای ایران اسلامی و بعثیان عراق«، نوشته اسیران عراقی، نگاشته شده است.

در نخستین ساعات روز اول عملیات، یگان‏های زرهی و مکانیزه دشمن برای جلوگیری از حمله‏ی نیروهای خودی به داخل تنگه‏ی چزابه و ممانعت از پیشروی آنها، دست به پاتک زدند. مسدود بودن جاده بستان به شیب، سبب شد که نیروهای تقویتی دشمن از محور عماره – شیب وارد منطقه عملیاتی شوند. در این حال، نیروهای خودی تمام تلاش‏های سنگین و اولیه نیروهای دشمن را در داخل تنگه‏ی چزابه و نزدیکی پل سابله سرکوب کردند. در همین حال بمباران شدید شهر بستان در دستور کار نیروهای عراقی قرار گرفت.

دشمن برای بازپس گرفتن منطقه، در بعد از ظهر روز اول عملیات پاتکی را طرح‏ریزی کرد که بر اساس این طرح قرار بود نیروهای دشمن با تاریک شدن هوا از سه محور حمله خود را آغاز کرده و در شهر بستان با یکدیگر الحاق کنند. هدف این پاتک بازپس گیری شهر و تمام منطقه‏ی تصرف شده بود. قرارگاه نیروهای شیب از شمال و قرارگاه فرماندهی لشکر 5 مکانیزه از جنوب، فرماندهی این عملیات را بر عهده داشتند. این دو قرارگاه تابع سپاه چهارم ارتش عراق بودند. همچنین دشمن تصمیم گرفت علاوه بر پل سابله و پل تعاون، دو پل مهندسی دیگر برای عبور یگان‏ها روی رودخانه سابله نصب کند.

یگان‏های ستون اول شامل تیپ گارد ریاست جمهوری، تیپ‏های 31 و 32 نیروی مخصوص، تیپ 17 زرهی، تیپ‏های 36،19،18 و 39 پیاده و گروهان‏های کماندو، قرار بود در محور پاسگاه شیب، تنگه‏ی شیب و شهر بستان حرکت و پیشروی کنند.

یگان‏های ستون دوم شامل تیپ‏های 12 و 30 زرهی، تیپ 25 مکانیزه، تیپ 48 پیاده، گردان دوم تیپ 96 پیاده قاطع البصره از جیش‏الشعبی، می‏بایستی در محور رودخانه نیسان، پل سابله و شهر بستان حرکت و پیشروی می‏کردند.

یگان‏های ستون سوم شامل تیپ 16 زرهی، تیپ‏های 2 و 15 پیاده مکانیزه و یک گردان از تیپ 33 قرار بود در محور رودخانه نیسان، پل تعاون و شهر بستان پیشروی کنند.

بدین ترتیب، در ساعت 22، ستون اول دشمن که تیپ گارد پیشاپیش آن قرار داشت، پیشروی خود را از منطقه تجمع شیب آغاز کرد ولی در داخل تنگه با مقاومت شدیدی روبه‏رو شد. در این حال، با آنکه تیپ 32 نیروی مخصوص دشمن برای تقویت این ستون وارد عمل شد، ولی اوضاع بهبود نیافت. چنان که سرانجام ستون دشمن روز بعد با روشن شدن هوا و با وجود پیشروی نیروهای تیپ 17 زرهی عراق – که با نیروهای پیاده تقویت شده بودند – موفق به پیشروی نشد و عقب‏نشینی کرد. فرماندهی دشمن در ساعت 3 بامداد به تیپ الولید دستور داد، از پل سابله عبور کرده و سرپل را توسعه دهد تا نیروها از این محور بتوانند به سمت بستان حرکت کنند. توقف یگان‏های ستون اول و کندی در پیشروی یگان‏های ستون دوم سبب شد تا فرماندهی دشمن با استفاده از موفقیت به دست آمده در این محور، فرمان پیشروی به سمت بستان را صادر کند. یگان‏های ستون سوم به طور کامل از اجرای مأموریت خود بازماندند، زیرا نتوانستند سرپل را اشغال یا حتی از آن عبور کنند.

در روز دوم عملیات، فرماندهی دشمن به یگان‏های ستون دوم و سوم دستور عقب‏نشینی داد. علت شکست پاتک دشمن، بیشتر متأثر از عوامل زیر بود:

1- حجم فراوان یگان‏های دشمن در منطقه‏ای محدود.

2- سرعت و شتاب دشمن در طرح‏ریزی پاتک.

3- مشارکت یگان‏هایی در پاتک که مورد تهاجم نیروهای خودی قرار گرفته بودند و از روحیه و انسجام لازم برخوردار نبودند.

4- مقاومت نیروهای خودی.

5- اجرای آتش مناسب روی دشمن.

6- به کارگیری مناسب سلاح‏های ضدزره.

بدین ترتیب، تلاش دشمن در روز اول، شب دوم و روز دوم عملیات به شکست انجامید. تصرف پل سابله به دست یگان‏های دشمن می‏توانست تمام دست‏آوردهای عملیات را مورد تهدید قرار دهد. در روزهای بعد، دشمن با وجود تلاش‏هایش در تنگه‏ی چزابه و پل سابله، موفقیتی کسب نکرد و نیروهای خودی پس از شش روز، منطقه تصرف شده را پاک‏سازی و تأمین کردند. نیروهای خودی در ادامه برای آزادسازی منطقه میان شمال رودخانه نیسان و جنوب رودخانه سابله، سعی در طرح‏ریزی عملیات کردند ولی با عقب‏نشینی ناگهانی دشمن به شمال رودخانه نیسان، نیروهای خودی بدون اجرای عملیات بر منطقه مسلط شدند.