جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تبیین استراتژی «جنگ، جنگ تا رفع فتنه»

زمان مطالعه: 2 دقیقه

هم‏زمان با اوج‏گیری جنگ شهرها – که طبیعتا ضایعات و خسارات ناشی از جنگ به طور مستقیم‏تری در رابطه با مردم قرار می‏گرفت – پیش‏بینی رخدادهای سیاسی اجتماعی و بهره‏گیری جریانات سیاسی از آن، محتمل می‏نمود، از این رو فرمانده کل قوا در بیانات خود هنگام تحویل سال 1364، این سال را «سال استقامت» نامیدند.

طبعا ترسیم دورنمای جنگ شهرها که عمدتا در روز قدس شکل نهایی و نتیجه خود را نشان داد و سایر فشارهای وارده به جمهوری اسلامی بود که سبب شد امام خمینی موضع «جنگ جنگ تا رفع فتنه» را اتخاذ نمایند. در حقیقت در آن برهه‏ی خاص رهبری انقلاب روند حرکت آتی جنگ و انقلاب را با بیان «جنگ تا آخرین خانه و آخرین نفر» تبیین و تعیین کردند.

نظر امام درباره جنگ برای همگان روشن بود، لیکن با توجه به وضعیت خاص آن مقطع زمانی، ضرورت نظرخواهی از امام و نقش عمده‏ی آن جهت تعیین تکلیف کاملا بارز و روشن بود.

در این میان گروه‏ها با انگشت نهادن بر نارسایی‏های ناشی از جنگ، مجددا صحنه را برای تشدید فعالیت‏های سیاسی خود مساعد دیدند و این بار حتی سعی کردند جنگ را از موضع اعتقادی به زیر سؤال بکشند. این اقدام هماهنگ با توطئه‏های بین‏المللی در تحمیل صلح و سازش به جمهوری اسلامی و نیز تقویت جریان عافیت‏طلبی داخلی انجام می‏گرفت.

رهبری انقلاب به منظور تعیین مشی آینده جنگ و انقلاب و رفع هرگونه تردید و تزلزل، از جایگاهی والاتر بر ضرورت ادامه‏ی نبرد تأکید

فرموده، شعار «جنگ، جنگ تا پیروزی» را پرتوی از شعار قرآنی «جنگ، جنگ تا رفع فتنه از عالم» دانستند. در حقیقت نظر امام نافی هر دیدگاهی در زمینه سازش بود. ایشان خاطرنشان ساختند که نه تنها امکان دستاویز قرار دادن یک پیروزی در حل معضل جنگ چاره‏ساز نیست، بلکه باید فراتر از آنچه در شعار مردمی «جنگ، جنگ تا پیروزی» نهفته است، گام نهاد.

به عبارت دیگر، از بیانات امام چنین استنباط شد که راه‏حل سیاسی نه تنها سنخیتی با هویت انقلاب اسلامی ندارد، بلکه یک نوع بی‏توجهی به آینده جنگ و انقلاب و نیز ساده‏اندیشی در برخورد با دشمن است و طبیعتا حامیان جهانی عراق نسبت به انقلاب اسلامی بی‏تفاوت نیستند و تا زمانی که هویت انقلاب را مخدوش نکرده یا ضربه‏ای اساسی و کاری به آن وارد نسازند آرام نخواهند گرفت؛ از این رو گذشته از ضرورت پرهیز از ساده‏اندیشی در برخورد با دشمن، برای گذر از مرحله کنونی انقلاب، باید با کسب آمادگی همه‏جانبه، کلیه امکانات بالفعل و بالقوه کشور نیز در خدمت جنگ قرار گیرد.

بدین ترتیب عوامل زیر در تبیین آینده انقلاب و جنگ مؤثر شناخته شد:

1- شناخت استکبار جهانی و عمق و گستردگی خصومت آن در برخورد با انقلاب اسلامی.

2- هم‏سویی و آمیختگی اهداف انقلاب اسلامی و جنگ با یکدیگر.

3- در نظر گرفتن ملاحظاتی در باب قابلیت و توان بالفعل و بالقوه کشور از نظر اعتقادی، سیاسی، اجتماعی و نظامی و نیز بسیج نیروی مردمی.

تبعیت از رهنمودهای امام خمینی در واقع در بطن خود، آمادگی همه‏جانبه جهت اصلی نمودن جنگ در کشور را دارا بود. متقابلا نگرش مقطعی و کوتاه‏مدت به جنگ، نه تنها دستیابی به پیروزی را نامحتمل می‏نمود، بلکه دورنمایی جز ناکامی و بازی خوردن از دشمن، نداشت.