جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چگونگی انتخاب منطقه عملیات

زمان مطالعه: 3 دقیقه

رژیم عراق بعد از اشتغال خرمشهر، محاصره آبادان را نیز برگ برنده‏ای در دست خود تلقی می‏کرد و صدام گاه و بی‏گاه ادعا می‏کرد که هر موقع لازم بداند آبادان را هم تسخیر خواهد کرد. لذا محاصره‏ی آبادان از آغاز تهدیدی بالقوه و جدی برای آبادان به شمار می‏رفت. پس از ناکامی عملیات‏هایی که با فرماندهی بنی‏صدر برای شکست محاصره آبادان صورت گرفت با توجه به اهمیت و ارزش منطقه، موقعیت نیروهای خودی و وضعیت زمین و نحوه‏ی استقرار دشمن، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فروردین 1360 طرح‏ریزی عملیات در این منطقه را به طور جدی آغاز

کرد به خصوص که امام خمینی نظر صریح خود را مبنی بر ضرورت شکستن حصر آبادان اعلام کرده بود. به هر حال، پس از یک ماه، مراحل طرح‏ریزی و سپس پیگیری تصویب عملیات با ترکیب برادران محسن رضایی، رحیم صفوی، حسن باقری، غلامعلی رشید و سرهنگ صیاد شیرازی (1) به شکل جدی‏تری ادامه یافت. همچنین، پس از ملاقات سرهنگ صیاد شیرازی با رئیس وقت شورای عالی دفاع (آیت الله خامنه‏ای) و اخذ تدبیر از ایشان، قرار شد این عملیات به صورت مشترک با نیروهای ارتش انجام شود. در این میان، برادران رحیم صفوی، غلامعلی رشید و حسن باقری نخستین طرح پیشنهادی منسجم و کامل عملیات را در اوایل خرداد 1360 برای بنی‏صدر تشریح کردند. (2) نماینده سپاه نیز طرح را در جلسه‏ای که نماینده حضرت امام، آقای هاشمی، فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش و سایر اعضای شورای عالی دفاع حضور داشتند، ارائه کرد که مورد تصویب قرا گرفت. در این حال، فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش با توجه به اینکه لشکر 77 خراسان مسئولیت این منطقه را بر عهده داشت، گفت: «لشکر 77 باید این طرح را قبول کند«؛ (3) در پی این تصمیم و با تلاش‏ها و اقداماتی که صورت گرفت، سرانجام لشکر 77 طرح را پذیرفت و برای شرکت در اجرای آن متقاعد شد.

در اواخر خرداد 1360 جلسه دیگری با شرکت جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش، فرمانده نیروی زمینی، فرماندهان لشکری 77،21،16 و 92 ارتش و فرمانده سپاه پاسداران خوزستان و با حضور حجت الاسلام اشراقی نماینده حضرت امام و دکتر چمران در دفتر فرماندهی لشکر 92 زرهی اهواز تشکیل و درباره چگونگی ادامه نبرد بحث شد. در این جلسه فرمانده نیروی زمینی ارتش بر پایه طرح جدید سپاه، بر شکستن

محاصره آبادان تأکید داشت حال آن که جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش بر حمله به بستان به عنوان تقدم نخست، پافشاری می‏کرد. بدین ترتیب، توافق لازم به دست نیامد، (4) ولی سپاه به تلاش‏های خود ادامه داد، چنان که در 9 تیر 1360 – یعنی ده روز پس از جلسه بررسی طرح‏های یاد شده – فرمانده سپاه پاسداران خوزستان طرحی را ارائه کرد که مربوط به عملیات آفندی قاطع در منطقه ماهشهر و آبادان بود. این طرح قابل اجرا تشخیص داده شد، اما به سبب مشکلاتی که وجود داشت، اجرای آن تا شهریور 1360 مسکوت ماند. (5).

در این باره آقای هاشمی رفسنجانی در یادداشت‏های خود نوشته است:

»در جلسه شورای عالی دفاع در ستاد مشترک ارتش، تیمسار فلاحی می‏گوید: آقای ظهیرنژاد فرمانده نیروی زمینی معتقد به حرکت ارتش نیست و بهتر می‏داند که وضع کنونی محفوظ بماند و نامه‏ای از سرهنگ یعقوب حبشی از افسران ستاد نیروی زمینی خواند که ارتش را در وضع کنونی قادر به اخراج ارتش عراق نمی‏داند.» (6).

این وضع در حالی است که برخی از نیروهای انقلابی ارتش خواهان تغییرات اساسی در کادر فرماندهی نیرو در ارتش بودند. به هر صورت، از اوایل شهریور 1360 بار دیگر مقدمات اجرای عملیات فراهم و طرح به واحدها و قرارگاه‏ها ابلاغ شد.


1) سرهنگ علی صیاد شیرازی (شهید) در آن زمان پس از درگیری با بنی‏صدر، از ارتش اخراج شده و به نیروهای سپاه پیوسته بود.

2) در 5 خرداد 1360 برادران رحیم صفوی و حسن باقری (شهید) برای توضیح طرح سپاه با بنی‏صدر ملاقات کردند. [سند شماره 402 / د، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، دفتر ثبت جنگ (یادداشت روزانه شهید حسن باقری(، 26 / 12 / 1360 – 1 / 1 / 60].

3) مصاحبه اختصاصی با سردار رحیم صفوی.

4) سازمان عقیدتی – سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران، نقش ارتش در 8 سال دفاع مقدس، جلد سوم، اشغال خرمشهر و شکستن حصر آبادان (تهران: بهار 1373(، صص 248 و 249.

5) همان، ص 250.

6) اکبر هاشمی رفسنجانی، عبور از بحران، دفتر انتشارات معارف انقلاب، 1378، ص 196.