زاغهنشینها بودند که خون دادند
این زاغهنشینها بودند که در خیابانها فریاد کردند و خون دادند و جوان دادند و مادرهایى که چهار تا بچه داشتند سه تا بچههایشان رفته بود، باز مى گفتند که این هم اگر برود براى خداست. (1).
تاریخ 5 / 12 / 57
ما مرهون طبقه مستمندان هستیم
تمام مسائل که واقع شد ما مرهون منت – بعد از خداى تبارک و تعالى – این ملت ایران و خصوصا طبقه مستمندان، نه طبقه اشراف و اعیان و بالادستها، ما مرهون آنها هستیم. آنهایى که زن و مرد، صغیر و کبیر در هر وقت که اقتضا مىکرد در خیابانها مىریختند و هیچ در مقابل مسلسلها ابا نداشتند، سینهها را باز مىکردند و مىگفتند «بزن«. باید بگویم که گوشت و خون غلبه کرد بر تانک و مسلسل، و این قدرت خداى تبارک و تعالى بود. (2).
تاریخ 5 / 12 / 57
تودهى ملت خون دادند نه اعیان و اشراف
آن که خون داده همین جوان، همین توده بوده است، آن که جوان داده است همین
توده بوده است. یک دستهاى بیرون بودهاند، اشراف و اعیان هم بالاها نشسته بودند و شما خون دادید، شما جوان دادید. (3).
تاریخ 10 / 12 / 57
شهدا از طبقات بالا نبودند
شما آمار اینهایى که کشته شدند، یک وقتى اگر مىتوانید، هرکس مىتواند در هر جا هست به دست بیاورد، اگر یک صاحب دولت توى آن هست، اگر یک تاجر درجه اول توى آن هست، اگر یک خان توى آن هست. اگر یک سرباز توى آن هست، اگر یک وزیر توى آن هست، اگر یک کمونیست توى آن هست، شما پیدا کنید به ما اطلاع دهید. همهى آنها مسلمانهایى بودند که توى خیابانها ریختند که «مرگ بر او، و ما جمهورى اسلامى مىخواهیم» همه کشتههاى ما از اینها، شما افشا کنید، پیدا کنید که چند نفر تاجر و معتبر بودند، چند نفر خان بوده توى اینها، چند نفر رئیس و مثلا کذا بوده است، چند نفر وزیر بوده است، چند تا مدیر کل بوده است، یکى از اینها را نمىتوانید پیدا کنید. هرچه بوده این ملت، این توده جمعیت و ملت بوده است، این ملت مسلم، غنایم مال اینهاست و باید به اینها بدهید، مستمندان، اینهایى که صدمه دیدند، آنهایى که کشته دادهاند، آنهایى که جوان دادهاند، پیرزنهایى که جوانهایشان از بین رفت. این غارتگرى اینها را، باید براى آنها زندگى تأمین کرد. (4).
تاریخ 15 / 12 / 57
مستضعفین بودند که خون دادند
آنهایى که امروز براى استفادهى نامشروع مىخواهند سر این سفره بنشینند کجا بودند آن روز که مستضعفین خود خود را مىدادند. (5).
تاریخ 26 / 2 / 58
شهداى 15 خرداد از اقشار مسلمان و مستضعف بودند
پانزده خرداد براى اسلام بود و به اسم اسلام بود و به مبدأیت اسلام و راهنمایى روحانیت و همین جمعیتها که الآن اینجا هستند، اینها بودند که 15 خرداد را به وجود
آوردند. همین صنف جمعیت بودند که 15 خرداد را به وجود آوردند و همین صنف جمعیت بودند که کشته شدند. همین طبقه از افراد اسلامى که براى اسلام قیام کردند و هیچ نظرى جز اسلام نداشتند، 15 خرداد را به وجود آوردند. همین جمعیتى که مقصدى غیر از اسلام ندارند، در تعقیب 15 خرداد تا حالا دنبال کردند. از همین جمعیت که مقصدى غیر از اسلام ندارند امید آن است که تعقیب کنند و نعضت ما را به ثمر برسانند.
باید دید این جمعیت کى هستند، اینها که 15 خرداد را به وجود آوردند و آنها که در 15 خرداد به طورى که مشهور است 15 هزار فدایى دادند و آنهایى که پس از پانزده خرداد و پانزدههاى خرداد و پس از قتل عام 15 خرداد و قتل عامهاى دیگر در میدانها آمدند، چه قشرى از جمعیت بودند؟ آنهایى که پانزده خرداد را به وجود آوردند، آنهایى که دنبالهى 15 خرداد را تاکنون رساندند. آنهایى که براى شکستن سد رژیم فعالیت کردند، آنهایى که به خیابانها ریختند و فریاد الله اکبر کردند، همین قشر از جمعیت بودند. حق مال همین قشر از جمعیت است، دیگران هیچ حقى ندارند…
اى کسانى که گمان مىکنید غیر اسلام رژیم را ساقط کرده است، اى کسانى که احتمال مىدهید که غیر مسلمین و غیر اسلام کس دیگر دخالت داشته است، شما مطالعه کنید، بررسى کنید، اشخاصى که در پانزده خرداد جان دادند، سنگهاى قبرهاى آناه را ببینید کى بودند اینها، اگر یک سنگ قبر از این قشرهاى دیگر غیر اسلامى پیدا کردید، آنها هم شرکت داشتهاند. اگر در قشرهاى اسلامى، یک سنگ قبر از آن درجههاى بالا پیدا کردید، آنها هم شرکت داشتهاند ولى پیدا نمىکنید، هرچه هست این قشر پایین است، این قشر کشاورز است، این قشر کارگر است، این تاجر مسلم است، این کاسب مسلم است، این روحانى متعهد است هرچه هست از این قشر است. پس 15 خرداد را به تبع اسلام اینها به وجود آوردند و به تبع اسلام اینها حفظ کردند و به تبع اسلام اینها نگهدارى مىکنند. (6).
تاریخ 15 / 3 / 58
من مأیوسم که طبقات بالا خدمتى به انقلاب بکنند
از 15 خرداد تا حالا که آمدیم، خون دادیم یعنى شما خون دادید، من که نشستهام اینجا، من هم هیچ حقى ندارم، شماها خون دادید، شماها به میدان رفتید، شماها مبارزه
کردید، ماها هیچ حقى نداریم. ما باید براى شما خدمت کنیم. خودمان نباید استفاده کنیم. نه استفادهى عنوانى، خاک بر سر من که بخواهم استفاده عنوانى از شما بکنم، خاک بر سر من که بخواهم خون شما ریخته بشود و من استفادهاش را ببرم. طبقههاى بالا، آنهایى که فعالیت هیچ نداشتند و مخالفت هم ندارند، حقى ندارند و نباید حقى داشته باشند لکن اگر از حالا خدمت بکنند، صاحب حق مىشوند و من مأیوسم که خدمت بکنند. (7).
تاریخ 15 / 3 / 58
این طبقه محروم جامعه بود که شهید داد
گروههایى که در سرتاسر کشور این انقلاب را به ثمر رساندند، همان زن و مرد محروم و همانهایى که مستضعف هستند و کاخنشینها آنها را استضعاف مىکند و اینها ثابت کردند که کاخنشینها هستند که ضعیفند و پوسیدهاند و براى این ملت هیچ کارى نکردهاند و نخواهند کرد. این دانشگاه بود، جوانهاى دانشگاه که آنها هم از محرومین و مستضعفیناند و این طبقهى محروم جامعه بود که از همه رفاهها محروم بود لکن قلبش مملو از عشق به اسلام و ایمان بود و با آن ایمان این حرکت را دنبال کرد و شهید داد و در مقابلش چیزى مطالبه نکرد. (8).
تاریخ 16 / 1 / 60
سنگینى انقلاب بر دوش تودههاى میلیونى و محرومان جامعه است
ما اگر با یک نظر سطحى از نخستین روزهاى نهضت تا پیروزى و از پیروزى تاکنون به کردار طبقات مختلف و گروهها نگریسته و ارزیابى کنیم، مىتوانیم تا حدودى مدعیان پرتوقع و فداکاران بىتوقع را به طور اجمال از هم جدا کنیم. قشرهایى که انقلاب را با فداکارى بىدریغ و جان نثارى سخاوتمندانه، بىهیچ چشمداشتى به پیروزى رسانده و از پیروزى تاکنون براى دفاع از انقلاب و رفع مشکلات از پاى ننشستهاند و تاکنون با آنکه سنگینى انقلاب بر دوش آنان بوده است توقع نام و نشان و مقامى نداشته ندارند، اینان تودههاى میلیونى و محرومان جامعه هستند که خدایشان قدرت و سعادت دهد. (9).
تاریخ 21 / 11 / 60
جنوب شهریهاى محروم در طول تاریخ بیشتر بپا خاستهاند
انفجار جنایت بار عظیمى (10) که شب گذشته صداى مهیب آن را شنیدیم و حجم عظیم آن را در وسایل ارتباط جمعى خواهید دید و شنید، در جنوب شهر تهران در بین جماعت مظلومى که از طبقه مستضعف و مستمند تشکیل مىشود اتفاق افتاد و صدها بیگناه و مظلوم را شهید و مجروح کرد. کودکان نورس را در آغوش مادران به هلاکت رساند و شرافت و انسانیت را به سوگ نشاند و چهرهى قبیح امریکاییان منافق و منحرفان را بیشتر ظاهر کرد. اینان انتقام شکست مفتضحانه خود را از مظلومان متعهد به اسلام جنوب شهرى مىگیرند و شکست خود را از چشم آنان مىبینند. جنوب شهریهاى محروم و طبقه مظلوم در طول تاریخ با تعهد به ارزشهاى انسانى و اسلامى، بیشتر و مصممتر در مقابل قدرتها و وابستگان و دلباختگان به آنها بپا خاسته و مىخیزند و اینان هستند که با مشت گره کرده خود و حضور دایم در صحنه اسلام، قدرتها را در هم مىکوبند و طمع کاران را که به دنبال قدرتها بودند، مأیوس نمودند. سربازان و سپاهیان و بسیجیان و سایر قواى مسلح امروز ما نیز در همین طایفه و طبقه هستند. (11).
تاریخ 10 / 7 / 61
زاغهنشینان، شهید دادهاند
همین زاغهنشینانیى که من یادم نمىروم که وقتى در تلویزیون دیدم از یک خانهاى از این زاغهها یک عدهاى پیرمرد و پیرزن و بچه و اینها بیرون آمدند و یکى از آنها پرسید که کجا مىروید، گفتند مىرویم تظاهر، تظاهرات. همینها بودند که ناهار روزشان و شام شبشان را نداشتند، لکن با همت والاى خودشان، با آن قدت معنوى الهى خودشان در آن رژیم بیرون آمدند و شهید دادند و فاتح شدند و در جمهورى اسلامى هم همینها هستند که پشتیبانى مىکنند و در جبههها و پشت جبههها محکم ایستادهاند. (12).
تاریخ 8 / 2 / 62
فداکارن جنگ، تربیت شده مکتب اولیاى الهى
در کدام جنگ و نهضت و انقلاب و شورش در طول زمان و سراسر خلقت، سربازانى چننى و فداکارنى مانند ایران را سراغ دارید، جز در طبقه اولیاى الهى و تربیت شدگان در مکتب آنان که فرزندان این دیار به نور آنان استضائه کرده و از خود رستهاند. (13).
تاریخ 22 / 11 / 62
قشر فعال در جبههها، طبقات محروم هستند
امروز هم قشر فعال در جبههها و پشت جبههها همان طبقات محروم ساده زیست هستند و در بین آنان از آن وابستگان و دلبستگان به علایق دنیا اثرى نمىبینید. (14).
تاریخ 7 / 3 / 63
پابرهنههاى محروم، ستون محکم انقلاب
[باید] مصلحت پابرهنهها و گودنشینها و مستضعفین بر مصلحت قاعدین در منازل و مناسک و متمکنین و مرفهین گریزان از جبهه و جهاد و تقوا و نظام اسلامى مقدم باشد و نسل به نسل و سینه به سینه شرافت و اعتبار پیشتازان نهضت مقدس و جنگ فقر و غنا محفوظ بماند و باید سعى شود تا از راه رسیدهها و دین به دنیافروشان، چهرهى کفرزدایى و فقر ستیزى روشن انقلاب ما را خدشهدار نکنند و لکهى ننگ دفاع از مرفهین بىخبر از خدا را بر دامن مسؤولین نچسبانند و آنهایى که در خانههاى مجلل، راحت و بىدرد آرمیدهاند و فارغ از همهى رنجها و مصیبتهاى جانفرساى محکم انقلاب و پابرهنههاى محروم، تنها ناظر حوادث بودهاند و حتى از دور هم دستى بر آتش نگرفتهاند، نباید به مسؤولیتهاى کلیدى تکیه کنند، که اگر به آن جا راه پیدا کنند چه بسا انقلاب را یکشبه بفروشند، و حاصل همهى زحمات ملت را بر باد دهند، چرا که اینها هرگز عمق راه طى شده را ندیدهاند و فرق و سینهى شکافتهى نظام و ملت را به دست از خدا بىخبران مشاهده نکردهاند و از همهى زجرها و غربتهاى مبارزان و التهاب و بىقرارى مجاهدان که براى مرگ و نابودى ظلم بیگانگان دل به دریاى بلا زدهاند، غافل و بىخبرند. (15).
تاریخ 6 / 5 / 66
طبقات کم درآمد جامعهى ما، سر و جان مىدهند
وقتى که پابرهنهها و گودنشینان و طبقات کم درآمد جامعهى ما امتحان و تقید خود را به احکام اسلامى تا سرحد قربانى نمودن چندین عزیز و جوان و بذل همهى هستى خود دادهاند و در همهى صحنهها بودهاند – و ان شاء الله خواهند بود – و سر و جان را در راه خدا مىدهند، چرا ما از خدمت به این بندگان خالص حق و این رادمردان شجاع تاریخ بشریت افتخار نکنیم! ما مجددا مىگوییم که یک موى سر این کوخنشینان و شهید دادگان به همهى کاخ و کاخنشینان جهان شرف و برترى دارد. (16).
تاریخ 6 / 5 / 66
متدینین بىبضاعت برپا دارندگان واقعى انقلابها
ملت عزیز ما که مبارزان حقیقى و راستین ارزشهاى اسلامى هستند، بخوبى دریافتهاند که مبارزه با رفاهطلبى سازگار نیست و آنها که تصور مىکنند مبارزه در راه استقلال و آزادى مستضعفین و محرومان جهان با سرمایهدارى و رفاهطلبى منافات ندارد، با الفباى مبارزه بیگانهاند. و آنهایى هم که تصور مىکنند سرمایهداران و مرفهان بىدرد با نصیحت و پند و اندرز متنبه مىشوند و به مبارزان راه آزادى پیوسته و یا به آنان کمک مىکنند، آب در هاون مىکوبند. بحث مبارزه و رفاه، بحث قیام و راحتطلبى، بحث دنیاخواهى و آخرتجویى دو مقولهاى است که هرگز با هم جمع نمىشوند، و تنها آنهایى تا آخر خط با ما هستند که درد فقر و محرومیت و استضعاف را چشیده باشند. فقرا و متدینین بىبضاعت، گردانندگان و برپا دارندگان واقعى انقلابها هستند. (17).
تاریخ 29 / 4 / 67
مرفهین کمتر دل براى انقلاب سوزاندهاند
همه نیز مىدانیم که اکثریت این قشر (18) و رزمندگان عزیز اسلام از طبقات محروم و کمدرآمد بودند و مرفهین کمتر دل براى انقلاب سوختند. (19).
تاریخ 11 / 7 / 67
1) بیانات امام در جمع اعضاى هیأت کویتى – صحیفه نور – جلد 22 – ص 194.
2) بیانات امام در جمع اعضاى هیأت کویتى – صحیفه نور جلد 22 – ص 193.
3) بیانات امام خمینى در روز ورود به قم – صحیفه نور – جلد 5 ص 129.
4) بیانات امام خمینى در جمع روحانیون و طلاب – صحیفه نور – جلد 5 ص 151 – 152.
5) بیانات امام خمینى در جمع اقشار مختلف مردم صحیفه نور – جلد 6 – ص 189.
6) بیانات امام خمینى به مناسبت سالگرد 15 خرداد – صحیفه نور – جلد 7 – ص 53 – 54.
7) بیانات امام خمینى به مناسبت سالگرد 15 خرداد – صحیفه نور – جلد 7 ص 55.
8) بیانات امام خمینى در جمع گروهى از اقشار مختلف مردم – صحیفه نور – جلد 14 – ص 164.
9) پیام امام خمینى در آستانه چهارمین سال پیروزى انقلاب اسلامى – صحیفه نور – جلد 16 – ص 43.
10) اشاره به بمبگذارى سازمان منافقین در میدان امام خمینى تهران که منجر به شهادت عده کثیرى از مردم بیگناه و مستضعف گردید.
11) پیام امام خمینى به مناسبت فاجعه دلخراش بمبگذارى در خیابان ناصر خسرو – صحیفه نور – جلد 17 – ص 42.
12) بیانات امام خمینى در جمع مسؤلان کمیتههاى امداد صحیفه نور – جلد 17 – ص 246.
13) پیام امام خمینى به مناسبت پنجمین سالگرد پیروزى انقلاب اسلامى – صحیفه نور – جلد 18 – ص 230.
14) پیام امام خمینى به مناسبت گشایش دومین دوره مجلس شوراى اسلامى – صحیفه نور – جلد 19 – ص 11.
15) پیام امام به زائران بیتالله الحرام – صحیفه نور – جلد 20 – ص 124.
16) پیام امام به زائران بیتالله الحرام – صحیفه نور – جلد 20 – ص 130.
17) پیام امام به مناسبت سالگرد کشتار خونین مکه و قبول قطعنامه 598 – صحیفه نور – جلد 20 – ص 235.
18) خانوادهى شهدا.
19) پاسخ امام به نامهى رؤساى سه قوه در مورد کسب تکلیف براى بازسازى کشور صحیفه نور – جلد 21 – ص 38.