جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شهادت طلبى در انقلاب اسلامى و دفاع مقدس‏

زمان مطالعه: 3 دقیقه

بدون شک 15 خرداد 42 آغاز فصل جدید نهضت ملت ایران و به تبع آن شکل‏گیرى و تداوم انقلاب اسلامى ایران بدون تردید یکى از جلوه‏هاى ایثار و شهادت طلبى در قرون اخیر است.

مقاومت دلاور مردانه ملت مسلمان ایران در طول دوران انقلاب از 15 خرداد 42 تا 17 شهریور 57 و 22 بهمن 57 و بعد از آن همواره با ایثار و گذشت و فداکارى و از جان گذشتگى عجین بوده است.

بررسى شعارهاى انقلاب اسلامى محرم 1342 تا محرم 57 و پس از آن نشان مى‏دهد که تاثیر حادثه کربلا و نهضت عاشورا در انقلاب اسلامى بسیار مشهود است. بى‏شک شعارهایى از قبیل: کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا، خون بر شمشیر پیروز است.، نهضت ما حسینى است رهبر ما خمینى است.، تا خون در رگ ماست خمینى رهبر ماست. و توپ، تانک، مسلسل دیگر اثر ندارد، نشانه اوج از جان گذشتگى مردم مسلمان ایران است.ایثار و شهادت طلبى در انقلاب اسلامى بصورت یک ارزش اجتماعى در بین بسیارى از افراد و بویژه جوانان مطرح شده بود. در سایه‏ى انقلاب اسلامى و رهنمودهاى رهبران انقلاب اسلامى با الهام از تعالیم قرآن کریم نسلى پرورش یافته بودند که شهادت را سعادت مى‏دانستند و آرزو مى‏کردند در راه اهداف عالیه انقلاب اسلامى به درجه شهادت برسند. مقابله با مردان و زنان از جان گذشته‏اى که غسل شهادت کرده و کفن مى‏پوشیدند و به راهپیمایى مى‏آمدند براى حکومت پهلوى و حامیان آن امرى ثقیل و صعب بود.

در عصرى که سخن منسوب به نیچه که خدا را دیگر مرده مى‏پنداشت و سخن منسوب به مارکس که دین را افیون توده‏ها مى‏خواند، هنوز پر مشترى بود، ما شاهد یکى از بزرگترین انقلابات جهان آنهم با تاسى از فرامین خداوند و پیروزى از کتاب و سنت و الهام از رهبران دینى و روشنفکران مذهبى بودیم.

نقطه اوج و عظمت شهادت طلبى و جانبازى ملت مسلمان ایران در دفاع مقدس بود. 8 سال جنگ تحمیلى شاهد صحنه‏هاى بیادماندنى فرهنگ جهاد و شهادت است. فرهنگى که در آن عرصه، شهیدان بزرگى چون چمران‏ها، فهمیده‏ها، بابایى‏ها، شیرودى‏ها، کشورى‏ها، خرازى‏ها، باکرى‏ها و هزاران شهید دیگر بود که به نداى هل من ناصر ینصرنى امام خود لبیک گفته بودند و براى دفاع از استقلال و آزادى و جمهورى اسلامى در مقابل هجوم رژیم اشغالگر بعث و حامیان داخلى و خارجى آن به میدان مبارزه آمدند. اگر چه ایثارگرى و از جان گذشتگى در جنگ تحمیلى در بین تمام قشرهاى اجتماعى و در سنین مختلف وجود داشت اما جلوه‏هاى حضور قهرمانانه بسیجیان در جبهه‏ها و شهاد طلبى آنها در میدان رزم، از افتخارات تاریخ معاصر کشور ماست.

در بسیج از نهادها و «تجمعات داوطلبانه» اى (1) بود که بعد از انقلاب اسلامى و به فرمان امام خمینى (ره) تشکیل شد وارستگى، احساس مسئولیت در قبال مردم هوشیارى، تعهد، صداقت، شجاعت و گذشت و از همه مهمتر آمادگى براى شهادت در راه خدا از اصول بدیهى بشمار مى‏رفت. تفکر بسیجى در واقع جلوه آزادگى و اخلاص و دفاع از آرمانهاى اصیل انقلاب و اطاعت از ولایت محسوب مى‏شد.

با الهام از این روحیه، بسیارى از مبارزان و آزادمردان در اقصى نقاط جهان به مقابله با استکبار پرداختند و ترویج این روحیه در بین مردم دنیا زنگ خطرى بزرگ براى مروجان فرهنگ استبدادى و استعمارى بشمار مى‏رفت و سالهاى مدیدى است که جامعه‏شناسان و سیاستمداران نظام سلطه مى‏کوشند تا به کنه و عظمت این روحیه پى ببرند. اینان کوشیده‏اند تحقیقات زیادى را براى شناخت و مهار حرکتهاى اسلامى‏اى که از نوع شهادت طلبانه بوده و ریشه در نهضت عاشوراى حسینى دارند، بعمل آورده‏اند.

اما همچنان که در شناخت فلسفه نهضت امام حسین (ع) دچار مشکل معرفتى هستند در شناخت انقلاب اسلامى و روحیه شهادت طلبى مردم مسلمان ایران نیز همچنان دچار تقلیل‏گرایى و ابهام هستند.

تاثیر آموزه‏هاى عاشورا در انقلاب اسلامى و دفاع مقدس و نیز روحیه شهادت طلبى و از جان گذشتگى رزمندگان اسلام در جنگ تحمیلى در اعترافات نویسندگان، خبرنگاران، سیاستمداران و مفسران خارجى بسیار مشهود است.

جلوه‏هاى فرهنگ ایثار و شهادت طلبى را مى‏توان با مرورى بر وصیت نامه‏ها (که

عصاره اندیشه‏ها و ارزشها و انگیزه‏هاى شهیدان است) شعارها، پیشانى بندها، نام و رمز عملیاتها، گفت‏وگوى شبهاى عملیات، خاطرات و نامه‏هاى شهدا و رزمندگان اسلام، سخنان خانواده‏هاى شهدا، مجالس تشییع و بزرگداشت شهدا، سنگهاى مزار شهدا، تابلوهاى مناطق عملیاتى و نوحه‏ها، سرودها و اشعار و داستانها و فیلمهاى مستند دفاع مقدس، سخنرانى‏ها و پیامهاى رهبران انقلاب و فرماندهان جنگ بوضوح یافت.


1) Voluntary Associations.