جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شهادت طلبى تا قبل از انقلاب اسلامى‏

زمان مطالعه: 4 دقیقه

ایرانیان بخاطر وجود برخى از مسائل داخلى و نیز توجه به حقانیت آیین اسلام به حاکمیت مسلمین تن دادند.

اگر چه در آغار حکومت اسلامى توأم با عدالت و آزادگى بود اما بتدریج با نفوذ اشرافیت عرب حاکمیت اسلامى از مسیر اصلى خارج شد و بجاى اینکه حاکمان براساس مبانى اسلامى چون علم و تقوى و عدالت انتخاب شوند، موضوع «الحق لمن غلب» مطرح شد. این بدعت، با روحیه و تفکر ناب محمدى و سنت علوى که بسیارى از ایرانیان به آن دل بسته بودند ناسازگار بود.

براى رهایى جامعه ایرانى از استبداد بنى‏امیه و بنى‏عباس و حاکمان وابسته به آنها و نیز عناصر بیگانه چون مغولها، تاریخ ایران شاهد مبارزات و شهادت طلبى‏ها و از جان گذشتگى‏هاى فراوان بود. در قیام ابومسلم خراسانى علیه بنى‏امیه، بهره‏گیرى از شهادت امام حسین (ع) و خونخواهى شهیدان کربلا، از عوامل مهم ایجاد روحیه ایثار و شهادت طلبى و موفقیت او بوده است.

همچنین تأسى بسیارى از ایرانیان به سنت پیامبر (ص) و ائمه معصومین موجب استقبال آنها از سنت شهادت بود. ایران ملجأ و پایگاه بسیارى از قیامهاى شهادت طلبانه فرزندان ائمه شد. امروزه در جاى جاى دیگر این کشور ما به قبور امام‏زاده‏هایى بر مى‏خوریم که بدست عمال بنى‏امیه و بنى‏عباس و یا حاکمان منصوب از طرف آنها به شهادت رسیدند. در قیامهاى آل‏بویه و مرعشیان، سربداران و… شهادت طلبى از عناصر بسیار مهم بود. یکى از جلوه‏هاى اصیل جانبازى و ایثار و شهادت در تاریخ ایران عیاران بودند. در تاریخ پهلوانى و عیارى از قهرمانى نام برده مى‏شود که مرگ آنان عمدتا شهادت گونه است و در راه انجام وظایف بزرگى که بعهده داشته‏اند جان خود را از دست داده‏اند.

قاتلان آنها نیز بدترین مردم روزگار خود بوده‏اند و نماینده کامل پستى و درماندگى و

بداخلاقى بشمار مى‏رفتند.

بدین‏گونه اینان مظلومان تاریخ ایران‏اند و مظهر مظلومیت و ستمدیدگى مردم جهان که به ذائقه ایرانى شیرین است. اگر چه تاریخ اجتماعى ایران در بسیارى از موارد نوشته دبیران حکومتها و تاریخ نگاران وابسته به آنها بوده و لذا طبیعى است که آنان علاقه‏مند بودند تا جانبازى‏ها و رشادتها را به شاهان نسبت دهند اما در بسیارى از برهه‏هاى تاریخ ما به نمونه‏هایى برجسته از جانبازى‏ها و رشادتهاى مردم ایران و برگزیدگان آنها برمى‏خوریم که نشانه وجود روحیه حماسى و آزادگى و شهامت و از جان گذشتگى در ایرانیان مسلمان است. آیین پهلوانى و فتوت و عیارى جلوه‏اى از جوانمردى این قوم است. عیاران و جوانمردان غالبا از قشرهاى معروف جامعه و مردمى مبارز علیه ظالمان و بیدادگران و اشغالگران بودند که تکیه بر خصایل و فضایل اخلاقى و آیین جوانمردى به حمایت از مظلومین و محرومین مى‏شتافتند و در این راه به جانبازى و شجاعت شهره بودند. البته منقول است که آنها اهل خشونت بى‏مورد نبودند. «فداکار بودن و از مرگ نهراسیدن، بدان‏گونه که خطر کنند و دل به دریا سپرند و به نتایج آنى نیندیشند، قهرمانانه زیند و خود به قهرمانان مقتدا باشند و منافع ایران را بر منافع خود مقدم دارند، از ویژگیهاى بارز پهلوانان و عیاران بود.» (1).

عده بسیارى معتقد بودند که اصل و منبع و مطلع صفات پهلوانى و فتوت به مولاى متقیان على (ع) بر مى‏گردد. آنها در اقتدا به بسیارى از خصائل فردى و اجتماعى آیین پهلوانى به حضرت على (ع) استناد مى‏کنند. عیاران گروه اجتماعى خاصى بودند که به تزکیه روح و جسم مى‏پرداختند و براى مبارزه با دشمنان آماده بودند و نسبت به سرنوشت جامعه و امور سیاسى و اجتماعى توجه نشان مى‏دادند. و بر ائمه معصومین و بویژه على (ع) اقتدا مى‏کردند و بر رویه شهادت طلبانه و جانبازى حسین بن على (ع) تاکید مى‏کردند و این موضوع بیانگر نوعى توجه به اصل شریعت و طریقت بود که ریشه در اعتقادات مذهبى داشت. عیاران مردمى خودجوش و بومى و غیر وابسته به محافل بیگانه بودند که خود را براى خدمت به خلق و میثاق الهى داوطلب مى‏کردند. فراز و نشیبهاى فراوانى در زندگى اجتماعى و نیز شیوه و تاکتیک مبارزات آنها به چشم مى‏خورد.

همچنین بسیارى از عارفان بزرگ اسلامى نیز در راه آرمانهاى الهى و انگیزه‏هاى‏

معنوى به شهادت رسیدند. و با خون خود این بیت را تفسیر کردند که:

زیر شمشیر غمش رقص کنان باید رفت‏

کان که شد کشته او نیک سرانجام افتاد

چنانچه عین‏القضات، نجم‏الدین کبرى، حسین بن منصور حلاج و… تا سرحد اهداى جان پیش رفتند. درباره شهادت طلبى نجم‏الدین کبرى نقل شده است که وقتى سپاهیان مغول به نواحى شمال شرقى ایران تاخ و تاز مى‏کردند شخصى به نجم‏الدین کبرى گفت: آیا نشنیدى سپاهیان مغول چه مى‏کنند و به او پیشنهاد کرد که به سرزمین امنى بروند. نجم‏الدین کبرى جواب داد: مردم را بگذاریم بکجا برویم! من نمى‏روم و در اینجا شهید خواهم شد و همانطور که عبدالرحمن جامى در نفحات‏الانس نوشته است، او در موقع مصاف با سپاهیان متجاوز به یارانش گفت:

»قوموا على اسم الله نقاتل فى سبیل الله» یعنى به نام خدا برخیزید تا در راه خدا بجنگیم. آنگاه پیکار خوبى نمود و به لقاء الله پیوست و در صف عارفان شهید جاى گرفت. عین‏القضات نیز عارفى کامل و فاضل بود که همواره عاشق معشوق حقیقى و اتصال به او بوده و در این راه آرزوى شهادت داشت و همواره از شهادت خود خبر مى‏داد و دوست داشت مرگى چون حلاج داشته باشد. رهبران سلسله صفویه که به عنوان اولین حکومت مستقل ایرانى بعد از هجوم اعراب به کشور بشمار مى‏رفتند بیشترین استفاده را از عنصر عاطفى شهادت شهیدان کربلا به عمل آوردند. انتساب صفویه به ائمه و علاقه وافر مردم به خاندان عصمت و طهارت باعث شد که آنها از حادثه کربلا و شعائر عاشورا به عنوان یک ابزار براى استقرار حاکمیت خود سود جستند.اگر چه این برداشت احساسى از عاشورا فواید و کارکردهایى براى استقلال ایران داشت اما برداشتى کامل از ابعاد معنوى و اجتماعى شهادت نبود.

در فصل دیگر نیز، به ابعاد مختلف نهضت عاشورا اشاره خواهد شد.

در نهضت تنباکو، از جان گذشتگى و آمادگى مردم براى شهادت، استعمار انگلیس و ایادى داخلى‏شان را وادار به عقب نشینى کرد.

در انقلاب مشروطیت ایران نیز از جان گذشتگى و شهادت طلبى و ایثار در راه آزادى و استقلال بعنوان یک ارزش مثبت مطرح شد و عده زیادى از مردم و نیز بزرگان در جهت استقرار مشروطه و نیز جلوگیرى از انحراف مشروطه به شهادت رسیدند. همچنین قیامهایى همراه با ایثار و شهادت طلبى انجام گرفت که مبارزات شهید مدرس، قیام دلیران تنگستان به رهبرى رئیس على دلوارى، قیام جنگل به رهبرى میرزا کوچک‏خان و قیام‏

شیخ محمد خیابانى در تبریز و مبارزات آیت‏العظمى لارى در جنوب و نیز مجاهدات و شهادت بسیارى از علماء و روشنفکران و گروههاى اجتماعى مردم در حکومت‏هاى قاجار و پهلوى از نمونه‏هاى آن است. فداکارى در راه پیروزى نهضت ملى شدن صنعت نفت ایران نیز یکى از جلوه‏هاى از خود گذشتگى و مجاهدت ملت ایران است.


1) مبانى تاریخ اجتماعى ایران، دکتر رضا شعبانى، ص 195.