جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

امام خمینى و حماسه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

همان طور که بیان شد، حماسه مظهر ولایت به اسم قدرت و صفت شجاعت است امام راحل (ره(، که ولایت او پرتویى از ولایت مطلقه‏ى جد بزرگوارش سید الشهداست، حماسه‏ى او نیز مظهر و جلوه‏اى از حماسه‏ى حسینى است. و نیز گفته شد که شأن حماسه، حکومت و هدایت و بقاى موجود در هر شرایط است؛ لذا امام خمینى (ره(، براى احراز حماسه، که جوهر حکومت و هدایت جوامع بشرى است، مدعى حکومت به شیوه‏ى انبیاء و ائمه هدى «علیهم‏السلام» شد و بنیان انقلاب اسلامى را نیز، بر مبناى ولایت استوار ساخت. قبلا ثابت کردیم که جز ولایت، هیچ چیز اقتضاى حکومت نمى‏کند و سر اصرار امام راحل (ره(بر اصالت ولایت در انقلاب اسلامى نیز، همین بوده است.

امام راحل (ره(با اعتقاد به این که عنصر حماسه و شجاعت، جوهر حکومت و اقتدار جامعه است، ضعف و زبونى جهان اسلام و توسعه‏طلبى ستمگران‏را، ناشى از فقدان روح صلابت و حماسه در مسلمانان مى‏دانند:

»علما و دانشمندان سراسر جهان، به ویژ0 علما و متفکران اسلام بزرگ یکدل و یک جهت، در راه نجات بشریت از تحت سلطه‏ى

ظالمانه‏ى این اقلیت حلیه‏باز و توطئه‏گر، که با دسیسه‏ها و جنجالها سلطه‏ى ظالمانه‏ى خود را بر جهانیان گسترده‏اند، بپا خیزند و با بیان و قلم و عمل خود، خوف و هراس کاذبى را که بر مظلومان سایه افکنده است، بزدایند.» (1).

امام راحل (ره(، لازمه‏ى بهره‏مندى از روح حماسه و شجاعت را، نترسیدن از دشمنان داخلى و خارجى مى‏داند و این اقتضاى شأن حماسى ولى خداست که حتى تصور ترس در ذهن او نقش نمى‏بندد؛ تا چه رسد به این که عنصر ترس و وحشت، در مقام عمل و تصمیم‏گیرى بنشیند امام (ره) در این زمینه مى‏فرماید:

»یک وقتى دیدم که مصلحت اسلام اقتضا مى‏کند که یک حرفى بزنم، مى‏زنم، و دنبالش راه مى‏افتم و از هیچ نمى‏ترسم. بحمد الله تعالى؛ و الله تا حالا نترسیده‏ام و؛ آن روز هم که مى‏بردنم «دستگیرى امام در قضیه خرداد 1342) آن روز هم، آنها مى‏ترسیدند. من آنها را تسلیت مى‏دادم که نترسید«. (2).

سخنانى چنین حماسى که جز از ائمه هدى «علیهم‏السلام«، از کسى دیگر شنیده نشده، بیانگر برخوردارى امام راحل (ره) از مقام ولایت است؛ مقامى که در اثر سیر و سلوک و معرفت شهودى آن وجود مبارک، حاصل شده است. ما در بحث مبانى ولایت معتقدیم که مقام ولایت اکتسابى نیست تا در اثر شرایط یا رجوع مردم، کسى صاحب آن شود؛ بلکه این مقام، استحقاقى است که خداى متعال در اثر تزکیه‏ى نفس و تقواى تام قلبى به بندگان خاص خود افاضه مى کند. امام خمینى (ره(در عصر خویش توانست با ریاضت و عبادت خالصانه و عمل به تکالیف شرعیه، لایق این مقام گردد و از نور ساطع و درخشان ولایت محمدى «صلى الله علیه و آله» علوى «علیه‏السلام» برخوردار شود تا همانند چشمه‏اى فیاض از کوثر ولایت بجوشد و کام تشنگان «کأس معین» را، از «شراب کافورى» و «طهورى» سیراب سازد.


1) صحیفه نور، ج 19، ص 102.

2) همان، ج 1، ص 72.