جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نظر حضرت امام خمینى درباره‏ى نهضت عاشورا

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام راحل (ره(معتقد است که سید الشهدا براى عمل به تکلیف قیام کرده است و مبناى این نظریه، با جامعیت ولایت سازگارى دارد؛ زیرا که در فصل نخست معروض داشته‏ایم که اولا ولایت احاطه‏ى کلى به همه‏ى موجودات و اعیان ممکنات دارد. ثانیا هر چه که اقتضاى استعداد آنهاست، به آنها مى‏دهد. دقیقا همین قاعده در عالم خاکى نیز حاکم است؛ یعنى، ولایت به دلیل جامعیت و احاطه‏ى کلى بر همه چیز، هم اقتضاى حکومت مى‏کند و هم اقتضاى هدایت و اگر استعداد افراد جامعه، پذیراى جهل و شرارت باشد، در آن صورت شأن ولایت از باب جامعیت و احاطت، هم اقتضاى جهاد مى‏کند و هم اقتضاى شهادت.

بنابراین، آنچه که از دیدگاه، به عنوان هدف خاص قیام عاشورا مطرح مى‏شود، به نوعى در حوزه‏ى ولایت محفوظ و منظورند؛ لذا در بعد سیاسى و اجتماعى، «عمل به تکلیف» بهترین تعریف براى قیام امام حسین «علیه‏السلام» و زیباترین ظهور براى منطق ولایت است؛ یعنى، اگر مردم خواهان حکومت هستند، تکلیف امام حسین «علیه‏السلام» آن است که حاکم باشد و اگر استدعاى مردم بیعت است، بر امام تکلیف مى‏گردد که به سوى بیعت‏کنندگان حرکت کند. اگر استعداد مردم اقتضاى جهل و ظلم و فساد است، تکلیف امام آن است که علیه ظلم و فساد به مبارزه برخیزد و بالاخره اگر اقتضاى حال خلق، خونریزى است، تکلیف امام آن است که شهادت را

انتخاب کند. امام حسین «علیه‏السلام» در این باره خطاب به کوفیان مى‏فرماید:

کوفیان! بیهوده در جنگ منید

همچو سنگى لقمه‏ى چنگ منید

چاره‏ى درد شما در جنگ نیست‏

کشتن و کوبیدن و نیرنگ نیست‏

چون امامم آگهم بر قلبتان‏

خون من باشد دواى دردتان‏

حکم اگر این است حسین را باک نیست‏

خون اگر خواهید از او غمناک نیست‏

ما که از بهر هدایت آمدیم‏

از امامت تا شهادت آمدیم‏

گر اطاعت بود امامت ز آن ماست‏

ور ضلالت بود شهادت جان ماست‏

بنابراین، جمله‏ى، سید الشهدا تنها و تنها در مقام عمل به تکلیف بوده است«، بهترین تعبیر و تفسیر از قیام عاشورا است که از لسان امام راحل (ره(صادر شده است و با جامعیت و کلیت ولایت هماهنگ است. بر اساس این جامعیت مى‏توانیم بگوییم که امام حسین «علیه‏السلام» هم براى حکومت و هم به دعوت مردم کوفه و نیز براى امر به معروف و نهى از منکر و ستیز با ظلم و هم براى شهادت قیام کرده است. همه‏ى دلایل براى شؤون ولایت کلیه است که هر یک را اقتضا مى‏کند؛ لکن منشاء تعیین اقتضا، استعداد و تقاضاى افراد مقابل است. تمامى جهات یاد شده را مى‏توان در نظریه‏ى امام راحل (ره) مشاهده کرد که در ذیل به زوایایى از آن مى‏پردازیم: