جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مفهوم ولایت

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

»سید الشهدا ء همه جا هست. کل ارض کربلا، همه جا محضر سید الشهداست…..«در این کلام نورانى امام (ره(، مفاهیم بلند و عمیقى نهفته است که درک درست آن، حقیقت عاشورا را رقم مى‏زند و جان تشنگان ولایت اهل بیت «علیهم‏السلام» را سیراب مى‏کند. در مکتب عرفان وقتى صحبت از وجود و تفسیر آن مى‏شود، حقیقت ولایت باب افتتاح وجود است و به اسم اعظم الهى، اسماء و صفات الهى را به ظهور لایقه‏ى خود مى‏رساند. در خارج به اسم «خلیفة الله«، حقایق امکانى و ماهیات کونیه را از رحمت واسعه‏ى الهى بهره‏مند مى‏سازد. بدین ترتیب، ولایت را مظهر اسم اعظم، مساوق اسم رحمان و مبدأ وجود انبساطى گویند. نکته‏ى مهم این که حقیقت ولایت در مقام الوهیت، حقایق ممکنه و اعیان خارجى را به قدر استعداد و قابلیت آنها بهره‏مند مى‏سازد و اقتضاى هیچ یک از آنان را بى‏پاسخ نمى‏گذارد. در غیر این صورت، از احاطه‏ى کامله خارج مى‏شود و این مغایر با شؤون کلیه‏ى ولایت در مراتب مختلف عوالم است.

بعضى بر پیروان این مکتب خرده مى‏گیردند که شمول ولایت را هم عرض ذات حق تعالى مى‏دانند؛ در حالى که هیچ یک از اولیا الله مدعى آن نیستند؛ بلکه در مقام

انبساط رحمانى و تعین تعلقى، ولایت را منشاء وجود مى‏دانند و الا ذات احدیت غیب الغیوب است و دست همه‏ى انبیاء و کمل اولیا از آن کوتاه است و بعضى نیز از روى عناد یا غفلت، بر مقام انبساطى ولایت خدشه وارد مى‏کنند؛ در حالى که قیام عاشورا مصداق بارزى است که جاى تاریکى، بر روشنى ادعاى اولیاى خدا باقى نمى‏گذارد و حقیقت بیان امام راحل (ره) را که فرمود: «سیدالشهداء همه جا هست«، مصباح منیر منازل قلوب مستعد مى‏سازد.