جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 254

زمان مطالعه: 3 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 16649/S

– 28 ژوئن 1984 (7 تیر 1363)

نامه مورخ 28 ژوئن 1984 نمایندگی عراق در سازمان ملل خطاب به دبیر کل

احتراما به پیوست متن نامه آقای طارق عزیز معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه جمهوری عراق، درباره تمرکز تعداد زیادی از واحدهای نظامی در شهرهای مشخصی از ایران در نزدیک مرز عراق، ارسال می‏گردد.

زهیر ا. محمد – جانشین نمایندگی دائمی جمهوری عراق در سازمان ملل

نامه مورخ 27 ژوئن 1984 معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه عراق خطاب به دبیر کل

مایلم یک بار دیگر به آنچه در نامه آقای صدام حسین رئیس جمهوری عراق خطاب به جناب‏عالی مورخ 10 ژوئن 1984 (16610 / S) در پاسخ به درخواست جناب‏عالی خطاب به دولت عراق و ایران جهت پایان بخشیدن به بمباران مراکز صرفا غیرنظامی بیان شده، ارجاع دهم. در آن به طرفین تأکید شده که از تمرکز نیروهای نظامی‏شان در مراکز غیرنظامی یا نزدیکی آن اجتناب کنند برای اینکه طی عملیات‏های نظامی با هم درآمیخته نشوند.

همچنین، مایلم به نامه خود خطاب به جناب‏عالی مورخ 21 ژوئن (16638 / S) ارجاع دهم که در آن من برای جناب‏عالی توضیح دادم که طرف ایرانی از شهرهای نزدیک مرز عراق برای تمرکز نیروهایش استفاده کرده و آنجا را نقطه رهایی، جهت حمله‏ای که قصد دارد علیه سرزمین و شهرهای عراق آغاز کند، قرار داده است. همچنین مایلم به یادداشتی که برای جناب‏عالی، توسط نمایندگی عراق مورخ 23 ژوئن ارسال داشتم، اشاره کنم. ما در آن نامه مشخص ساختیم که مقامات ایران، تعدادی از واحدهای نظامی خود را در شهرهای آبادان، محمره، خسروآباد، اهواز، هویزه، بستان و اندیمشک متمرکز نموده‏اند.

استفاده مقامات ایران از مراکز صرفا غیرنظامی به منظور آماده‏سازی تجاوزات جدید علیه عراق، نقض آشکار توافقی است که با وساطت جناب‏عالی در اجتناب از بمباران مراکز غیرنظامی و نیز نقض ماده 28 کنوانسیون در زمان جنگ مورخ 12 آگوست 1949 که استفاده از حضور اشخاص مسلح جهت انجام موارد مشخص یا مصونیت مناطق از عملیات‏های نظامی و تبدیل این قبیل شهرها به مراکز نظامی، می‏باشد. این ممنوعیت در پروتکل I که در سال 1977 در ژنو امضا شد نیز مجددا تصریح شده است. ماده 58، پاراگراف ب پروتکل بر لزوم اجتناب از انجام عملیات نظامی در مناطق مسکونی پرجمعیت یا نزدیکی آن تأکید کرده است.

مجددا بر لزوم اتخاذ اقدامات سریع و مناسب جهت ضرورت پایبندی طرف ایرانی به تعهداتش تأکید می‏گردد. ما به آنچه در ابتدا هشدار دادیم، تأکید داریم بدین معنی که رژیم ایران قصد دارد از این توافق جهت مخفی کردن تجاوزات خود، و نیز نیات توسعه‏طلبانه خویش با دورویی استفاده کند که چنین موقعیتی خارج از حوزه آنچه در نامه شما مورخ 9 ژوئن 1984 (16611 / S) در اجتناب از بمباران مراکز صرفا غیرنظامی ذکر شده، قرار دارد.

ما بر تمایل قوی خویش جهت اجرای صادقانه توافق و همکاری با سازمان مل جهت انجام وظایف خود به درستی، تأکید می‏کنیم. به پیوست لیستی حاوی اطلاعات نیروهای نظامی ایران که در شهرهای مذکور مستقر شده‏اند، ارسال می‏نمایم.

طارق عزیز – معاون نخست وزیر امور خارجه جمهوری عراق

پیوست

لیست اسامی شهرهای ایران که در آنجا نیروهای نظامی مستقر بوده و نیز اطلاعاتی در مورد این قبیل نیروها به شرح ذیل است:

1- آبادان

الف. قرارگاه عملیاتی آبادان

ب. تیپ ژاندارمری آبادان

ج. واحدهای سپاه

2- محمره

الف. واحد 77 لشکر پیاده نظام همراه با توپخانه

ب. واحدهای چترباز تیپ 55

ج. واحدهای 5 (نصر) و 14 (امام حسین) لشکر سپاه

3- خسروآباد

گردان 707 ژاندارمری

4- اهواز

الف. اردوگاه تجمع و آموزش داوطلبان

ب. تیپ مستقل غدیر (سپاه)

5- هویزه

الف. واحدهای تیپ امام حسن (سپاه)

ب. گردان 515 Ayyinah

6- بستان

قرارگاه‏های تیپ 2 زرهی و لشکر 16 زرهی

7- اندیمشک

اردوگاه آموزش دوکوهه و واحدهای مستقر در آنجا عبارتند از:

الف. لشکر 27 محمد رسول الله

ب. تیپ 10 سیدالشهداء

ج. تیپ 20 زرهی رمضان