جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 207

زمان مطالعه: 2 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 16418 / S

– 16 مارس 1984 (26 اسفند 1362)

نامه مورخ 14 مارس 1984 نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل خطاب به دبیر کل

با احترام، متن بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری دمکراتیک افغانستان که در 11 مارس 1984 صادر شد، ارسال می‏گردد.

م. فرید ظریف – سفیر نمایندگی دائمی

پیوست

بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری دمکراتیک افغانستان

اخبار ناگواری اخیرا از منطقه خلیج[فارس]که در مجاورت جمهوری دمکراتیک افغانستان واقع شده، به گوش می‏رسد. طبق گزارش‏ها، تشدید مخاصمات در منطقه با دخالت نیروهای نظامی ایالات متحده، افزایش یافته است. با شدت یافتن مناقشه نظامی ایران و عراق، ایالات متحده آمریکا که در واقع از ابتدای این جنگ برادر کشی میان دو کشور نقش داشته و در شعله‏ور ساختن آن سهیم است، اکنون به طور عوام فریبانه از ضرورت آزادی دریانوردی در تنگه هرمز و جریان آزاد نفت از منطقه خلیج[فارس]به بازارهای جهانی سخن می‏راند.

تحت پوشش این بهانه‏جویی‏ها، تعداد زیادی ناو جنگی خود را به منطقه خلیج[فارس]گسیل داشته است. این کشتی‏ها عملیات‏های گشتی وسیعی را جهت حمایت از نیروی هوایی ایالات متحده در منطقه، آغاز کرده‏اند.

به علاوه، ایالات متحده بخش وسیعی در دریا و نیز حریم فضایی منطقه خلیج[فارس]را، به عنوان منطقه دارای «مقررات ویژه» جهت عبور کشتی‏ها و پرواز هواپیماها اعلام کرده است و هشدار داده هر کس این مقررات را نادیده بگیرد از زور علیه آن استفاده خواهد کرد.

بنابراین، ایالات متحده نه تنها مقررات شناخته شده حقوق بین‏المللی را پایمال کرده و کنوانسیون مربوط به دریاهای آزاد و کنوانسیون شیکاگو در مورد دریانوردی غیرنظامی بین‏المللی را نقض کرده است بلکه به منافع تعداد زیادی از دولت‏ها که از مسیرهای هوایی و دریایی منطقه خلیج[فارس]استفاده می‏کردند، زیان وارد کرده است.

وزارت امور خارجه جمهوری دمکراتیک افغانستان خاطر نشان می‏سازد که این اقدامات ایالات متحده، مغایر با حقوق بین‏المللی بوده و صلح و امنیت را نه تنها در منطقه، بلکه همچنین در خارج از محدوده‏ی منطقه، به مخاطره افکنده است. در حقیقت، این اقدامات مقدمه‏ای جهت دخالت نظامی ایالات متحده آمریکا در جنگ ایران و عراق و به منظور اشغال منابع نفتی در منطقه خلیج[فارس]که واشنگتن آن مناطق را به عنوان «منافع حیاتی» خود اعلام کرده، به شمار می‏رود.

چنین اقداماتی به وضوح سیاست نظامی‏گری ایالات متحده آمریکا را به منظور افزایش تنش بین‏المللی نشان می‏دهد.

وزارت امور خارجه جمهوری دمکراتیک افغانستان مانورهای ماجراجویانه آمریکا را در منطقه

خلیج[فارس]که بدون شک به نحوی بر افغانستان نیز تأثیر دارد، محکوم نموده و نگرانی عمیق خود را از این گونه اقدامات که دخالت آشکار در امور داخلی دولت‏های منطقه خلیج[فارس]و نقض آشکار حقوق و آزادی‏های مردم خویش محسوب می‏شود، ابراز می‏دارد

کابل 11 مارس 1984