جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 147

زمان مطالعه: 5 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 16213 / S

– 12 دسامبر 1983 (21 آذر 1362)

نامه مورخ 11 دسامبر 1983 نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل خطاب به دبیرکل

بنا به درخواست دولت متبوعم متن مواضع وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره قطعنامه540 (1983) شورای امنیت به پیوست ارسال می‏گردد.

سعید رجائی خراسانی – سفیر نمایندگی دائمی ایران در سازمان ملل‏

پیوست

هنگامی دولت جمهوری اسلامی ایران از نیات شورای امنیت جهت رسیدگی به موضوع مناقشه ایران – عراق مطلع شد که شورا سرگرم تصویب قطعنامه‏ای به نفع رژیم متجاوز عراق بود. در هر حال ما به اعضای مشخصی از شورا اطمینان دادیم که در صورتی که تفاهم ایجاد شود و شورا سابقه گذشته خود را تصحیح نماید، می‏توان به نتایج مثبتی دست یافت.

همچنین تصمیم گرفتیم پاسخ مثبت بدهیم و حسن نیت خود را نیز نشان دادیم، به خاطر این که جمهوری اسلامی ایران نسبت به بی‏نتیجه ماندن آن مسئولیت نخواهد داشت و علی‏رغم صداقت و حسن نیت برخی از اعضای مشخص شورا نسبت به ضرورت استقرار صلح عادلانه و پایدار، اقدام شورا در همان روش نامتوازن که از ابتدای جنگ تجاوزگرانه عراق دنبال کرده است، باقی ماند.

قطعنامه 540 مصوبه 31 اکتبر 1983 شورای امنیت همانند قطعنامه‏های قبلی حفاظی برای عراق فراهم ساخته تا از پیامدهای جنگ تجاوزگرانه و جنایات بی‏شمارش علیه بشریت در امان ماند و این در حالی است که قطعنامه حقوق مردم ایران را که متحمل صدمات بسیاری به خاطر ماجراجویی عراق گردیده‏اند، نادیده گرفته است.

بنابراین ما ضمن ملاحظه قطعنامه540 (1983) اعلام می‏نماییم که آن غیر سازنده بوده و از حقایق و واقعیت‏های وضعیت موجود به دور است و بنابراین به دلایل ذیل عملا از واقعیت‏ها تهی است.

پاراگراف 2 توقف فوری کلیه عملیات‏های نظامی علیه اهداف غیر نظامی را خواستار شده است در حالی که جمهوری اسلامی ایران به طور کلی از چنین درخواستی به خاطر تبعیت دقیق خود از اصول اخلاقی اسلام استقبال می‏کند، ولی با وجود این در مورد مناقشه میان ایران و عراق از آنجایی که تنها طرفی که حقوق بشر دوستانه بین‏المللی را نقض کرده و به اهداف غیر نظامی حمله می‏کند، عراق است، بنابراین پاراگراف فوق مربوط به این کشور می‏باشد و اگر عراق تاکنون به خاطر کلیه نقض مقررات گذشته خود محکوم شده بود، هم اکنون مستقیما درخواست نمی‏گردید که تعهدات بین‏المللی خویش را رعایت کرده و از هر گونه عملیات نظامی علیه غیر نظامیان اجتناب نماید.

پاراگراف 3 مشخص نساخته که خلیج فارس مورد نظر می‏باشد و بنابراین ماهیت خیلی کلی داشته و درج آن در قطعنامه ضرورت نداشته است. اما با توجه به تصریح شورا در این پاراگراف درباره حقوق دریانوردی آزاد و تجارت در آب‏های بین‏المللی از کلیه دولت‏ها درخواست شده که به این حق احترام بگذارند، مایلم به جامعه بین‏المللی یادآور شوم که جمهوری اسلامی ایران از آغاز جنگ، آزادی دریانوردی را در خلیج فارس تأمین کرده و در فواصل مختلف نسبت به رعایت این حق در چارچوب حقوق بین‏المللی تأکید کرده است. اما لازم است تصریح نمایم که آزادی دریانوردی تنها تحت ایجاد شرایط امنیتی امکان پذیر است و در مورد خلیج فارس امکان ندارد امنیت یک کشور ساحلی مجزا از امنیت سایر کشورها برقرار شود. بنابراین اگر یک کشور منطقه یا خارج از منطقه، امنیت جمهوری اسلامی ایران را در خلیج فارس تهدید کند به طور اتوماتیک امنیت کل منطقه را در معرض تهدید قرار داده است. جمهوری اسلامی ایران هرگز هیچ گونه اقدام خصمانه که تهدید کننده امنیت و آزادی کشتی رانی در خلیج فارس باشد مرتکب نشده است. بالعکس، جمهوری اسلامی ایران قربانی اقدامات تجاوزگرانه بی‏شمار عراق در خلیج فارس می‏باشد و تاکنون حداکثر خویشتن داری خود را در برابر چنین تحریکات عراق از خود نشان داده است و اگر شورای امنیت واقعا علاقه‏مند به امنیت خلیج فارس می‏باشد می‏بایست از عراق درخواست کند که از هرگونه اقدامات خصمانه که بعضا می‏تواند به قطع دریانوردی آزاد منجر گردد، اجتناب نماید. این شورا باید از حامیان عراق بخواهد که سلاح‏های پیچیده را در اختیار این رژیم ماجراجو قرار ندهند که قادر باشد جسورانه منازعه ایران – عراق را بین‏المللی نماید.

در مورد آزادی کشتی‏رانی در آبراه شط العرب می‏بایست مزایای آن مورد ملاحظه واقع شود و نباید به عنوان توسعه دریانوردی آزاد در خلیج فارس مورد مناقشه واقع شود.

شط العرب به خاطر تجاوزات عمدی و مستقیم نظامی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران و هجوم و اشغال سرزمین ایران که نقض آشکار حقوق بین‏المللی و مفاد منشور سازمان ملل می‏باشد، به روی کشتی‏ها بسته شده است. عراق نه تنها به طور یک جانبه قرار داد دو جانبه خود با جمهوری اسلامی ایران و مقررات کشتی‏رانی در این رودخانه را فسخ کرده است بلکه عملا تأسیسات مهم بندری ایران در خرمشهر را در طی مدت اشغال از بین برده و بنابراین رودخانه را برای کشتی‏رانی ایران بلااستفاده ساخته است. از همین رو بازگشایی شط العرب جهت کشتی‏رانی بی‏معناست مگر این که توانایی‏های ایران جهت استفاده از این رودخانه به منظور کشتی‏رانی به وضعیت گذشته بازگردد. باید یادآور شد که تأسیسات بندری عراق در بصره بیش از یک سال است که در برد آتش ایران قرار دارد اما به خاطر تبعیت دقیق ما از اصول اخلاقی اسلام درباره جنگ، بصره با خاک یکسان نشده است.

در پاراگراف 4 نسبت به صحت و سقم توقف مخاصمات میان ایران و عراق اظهار نگرانی نشده است که می‏بایست تأکید شود آنچه در منطقه می‏گذرد نمی‏توان آن را » مخاصمات » نامید. این جنگ تدافعی سخت آزادی بخش از سوی جمهوری اسلامی ایران است. که هدف کلی آن دگرگون ساختن پیامدهای جنگ تجاوزگرانه‏ای است که عراق آغاز کرده و نیز از بین بردن مظاهر آن می‏باشد. جامعه بین‏المللی مردم جمهوری اسلامی ایران را وقتی که آنها قربانی تجاوزات نظامی عراق بودند به فراموشی سپرده بودند و آنها راهی جز نبرد برای احقاق حقوق خود با اتکا به خویش نداشتند. هر گونه تلاش از سوی شورای امنیت جهت ایجاد مکانیسمی که عراق را از حاصل تجاوزات خائنانه خودش علیه مردم جمهوری اسلامی ایران در امان نگه دارد، کاری عبث می‏باشد که از جمله آن تشویق آشکار متجاوز با اجازه دادن به آن جهت گریز از مسئولیت‏های خود در رابطه با تجاوزاتی است که مرتکب می‏شود و این اقدامات تنها باعث می‏شود که این رژیم فرصت یابد که مأیوسانه به فضای مورد نیاز دست یابد تا با تجدید سازمان و تجهیزات اقدامات تجاوزگرانه دیگری را آغاز کند. بدیهی است که منشور به شورای امنیت هیچ فرمانی را جهت تحقق این مهم نداده است. از همین رو جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارد که پاراگراف 4 موضوع را به طور خیلی سطحی مورد بحث قرار داده و هیچ عنصر مثبتی را که می‏تواند به صلح عادلانه و پایدار منجر شود شامل نمی‏گردد.

پاراگراف 5 هیچ منطقه جغرافیایی را مشخص نساخته و بنابراین آن را غیر مربوط می‏دانیم.

دولت جمهوری اسلامی ایران معتقد است که عراق قصد دارد امنیت خلیج فارس را تهدید نموده تا به حملاتش علیه اهداف غیر نظامی جمهوری اسلامی ایران ادامه دهد و تلاش می‏نماید قطعنامه 540 (1983) را به عنوان سپری جهت سرپوش گذاردن بر جنایات خود مورد استفاده قرار دهد. بنابراین شورای امنیت می‏بایست مسئولیت کامل فراهم ساختن چنین شرایطی را برای عراق را بپذیرد که به وخامت وضعیت منجر شده است. دولت جمهوری اسلامی ایران به خاطر دلایل فوق قطعنامه 540 را به نفع متجاوز متمایل می‏داند که همانند قطعنامه‏های قبلی شورا درباره منازعه ایران و عراق صادر شده است. بهترین دلیل جهت نشان دادن تمایلات شورا، واقعیت اقدامات آن شورا است که مغایر با سایر قطعنامه‏های مصوبه شورا درباره اقدامات تجاوزگرانه در اقصی نقاط جهان می‏باشد.

قطعنامه‏ها شورا درباره منازعه ایران و عراق تنها قطعنامه‏هایی است که با هماهنگی کامل دولت متجاوز یعنی عراق تهیه گردیده و از صمیم قلب مورد حمایت این کشور می‏باشد، در حالی که قربانی یعنی جمهوری اسلامی ایران هرگز ملاحظاتش در هیچ یک از قطعنامه‏های مصوبه شورا منعکس نشده است.

به علاوه با روشی که قطعنامه 540)1983) تصویب شده نیز تردیدهایی را در مورد صداقت شورا برانگیخته است. تعجیلی که در تصویب این قطعنامه شده مصادف با آخرین روز ریاست نماینده متحد اصلی عراق در جنگ تجاوزگرانه‏اش علیه ایران می‏باشد. حرکتی که به شدت از سوی یک عضو دائمی حمایت می‏گردید که تصادفا نیز متحد قدرتمند عراق در جنگ و تنها تضعیف کننده قطعنامه کارآمد و سودمند می‏باشد. همچنین اعضای شورا در اظهارات خود درباره موضوع به آن اشاره کرده‏اند.

همین طور جهت دستوری که به دبیرکل در قطعنامه 540 (1983) داده شد، دولت جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارد که ماهیت بی‏تأثیر و غیر عملی قطعنامه نسبتا آشکار است و دستور مندرج در پاراگراف یک به هیچ هدفی دست نمی‏یابد و تنها فشار غیر قابل توجیه را به دبیرکل افزایش می‏دهد.

دولت جمهوری اسلامی ایران همواره آماده بوده تا به همکاری خود با دبیرکل ادامه دهد، اما اعتقاد راسخ دارد که هر گونه تلاش جهت میانجی‏گری در منازعه شانس دست‏یابی به نتایج مثبت را وقتی بهبود خواهد بخشید که شورای امنیت موضع متمایل خود به نفع عراق یعنی متجاوز را تعدیل نماید.

بنابراین دولت جمهوری اسلامی ایران هیچ راهی جز ادامه سیاست گذشته خود و فاصله گرفتن از قطعنامه 540 (1983) شورای امنیت ندارد.