جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 090

زمان مطالعه: 2 دقیقه

– شماره سند مجمع عمومی: 163 / 38 / A

– شماره سند شورای امنیت: 15723 / S

– 22 آوریل 1983 (2 اردیبهشت 1362)

یادداشت رسمی مورخ 20 آوریل 1983 نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل خطاب به دبیرکل

نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ضمن تشکر از دبیرکل این سازمان، احتراما متن بیانیه جمهوری اسلامی ایران را به نخستین نشست فوق العاده سازمان منطقه‏ای جهت محافظت از محیط دریایی را به پیوست ارسال می‏نماید.

پیوست

نخستین نشست فوق العاده سازمان منطقه‏ای جهت محافظت از محیط دریایی

همکاران گرامی‏

همان طور که مطلعید و به صورتی که در اطلاعیه 1016 مورخ 2 مارس 1983 منعکس شده، فرماندهی عالی نیروهای عراق، دو چاه نفتی در حوزه نوروز را هدف موشک قرار دادند که این حوزه نفتی در طی ماه‏های ژانویه، فوریه و مارس در آتش سوخت و هم اکنون نیز نفت خام مستقیما از یک چاه نفتی دیگر در این حوزه به درون آب نشت می‏کند.

قطعا می‏دانید که چنین اقداماتی از سوی عراق نقض آشکار ماده 35 کنوانسیون ژنو در سالم سازی محیط و عدم توسل به اقدامات نظامی که به آلودگی محیط دریایی منجر

شود، می‏باشد، همچنین مفاد و روح کنوانسیون منطقه‏ای کویت، درباره همکاری جهت محافظت محیط دریایی از آلودگی و نیز پروتکل همکاری منطقه‏ای در مبارزه با آلودگی‏های ناشی از نفت و سایر مواد سمی را نقض کرده است.

هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران ضمن قدردانی از هیئت‏های نمایندگی کشورهای عضو در این کنوانسیون به خاطر تلاش‏های خود جهت برطرف ساختن آلودگی محیط دریایی و نیز آگاهی از این حقیقت که این قبیل آلودگی‏ها تهدید کننده کشورهای منطقه می‏باشد، مایل است به اطلاع برساند همان طور که یقینا در خبرها شنیده‏اید، شب گذشته (13 آوریل 1983 مطابق با 24 فروردین 1362) یک بار دیگر نیروهای عراقی این حوزه‏های نفتی را در سواحل ایران هدف حملات خود قرار دادند. هیئت‏های نمایندگی محترم می‏بایست توجه خود را به این حقیقت معطوف سازند که اقدام اخیر عراق در زمانی اتفاق افتاد که هیئت نمایندگی این کشور در نشست اخیر، جهت برطرف ساختن مشکلاتی که عراق باعث شده، ابراز علاقه می‏نمود، در حالی که حمله شب گذشته عراق خلاف این را ثابت کرده است. در واقع زمان انتخاب شده عراق جهت این حمله نشان دهنده آن است که هیچ اراده قاطعی از سوی عراق جهت همکاری با این نشست مشاهده نمی‏شود تا این نشست را به شکست بکشاند. در حالی که دولت جمهوری اسلامی ایران بهترین همکاری را برای موفقیت این نشست به عمل آورده و در قبال خواسته‏های مردم منطقه واکنش مثبت و سازنده داشته و نیز حسن نیت خویش را به خوبی نشان داده است.

با توجه به حقایق فوق، هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران قویا این قبیل اقدامات را که مغایر با روح کنوانسیون کویت و پروتکل‏های ضمائم آن می‏باشد، محکوم نموده و از رؤسای هیئت‏های نمایندگی کشورهای عضو قاطعانه می‏خواهد که این قبیل اقدامات ضد انسانی عراق را محکوم نمایند و بر اساس تعهدات و وظایف خود در چارچوب کنوانسیون کویت اقدامات لازم را به عمل آورده و از تضعیف این کنوانسیون جلوگیری نمایند.

دولت جمهوری اسلامی ایران به رغم کلیه این قبیل اقدامات ضدانسانی، بیش از پیش آمادگی خود را جهت انجام تعهدات خویش به صورتی که سایر دولت‏های عضو آن را در چارچوب این کنوانسیون پذیرفته‏اند، اعلام می‏دارد.

از زمان اقدامات اخیر عراق به منظور از بین بردن چاه‏های نفتی ایران، ابوذر و سروش، (که قبلا اردشیر و سیروس نامیده می‏شد) و نیز آلودگی آب‏های منطقه، درخواست می‏گردد که این نامه در دبیرخانه کنوانسیون به عنوان یک سند رسمی ثبت شود تا جهت اجرای پاراگراف B کنوانسیون گام لازم برداشته شود.