– شماره سند شورای امنیت: 14070 / S
– 23 جولای 1980 (1 مرداد 1359)
نامه مورخ 23 جولای 1980 کاردار موقت ایران در سازمان ملل خطاب به دبیر کل
احتراما به پیوست متن تلگرام آقای صادق قطب زاده وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را خطاب به جناب عالی ارسال میدارم.
جمال شمیرانی – کاردار موقت
پیوست
تلگرام مورخ 23 جولای 1980 وزیر امور خارجه ایران خطاب به دبیر کل
از زمان برقراری جمهوری اسلامی ایران، دولت عراق سیاست خصومت آمیز شرورانه را
علیه ایران در پیش گرفته است. ستیزه جویی عراق جهت تضعیف ثبات جمهوری نوپای ایران، شکل دیگری به خود گرفته است. تاخت و تازها به پایگاهها و روستاهای مرزی ایران توسط بخشی از نیروهای نظامی عراق که در امتداد مرز آرایش گرفتهاند، آغاز شده است. رژیم بعث به طور سیستماتیک از عناصر خرابکار در استانهای خوزستان و کردستان – که تاکنون خسارت جانی و مالی زیادی را وارد ساختهاند – حمایت کرده و به آنها کمک مینماید. یک ایستگاه رادیویی که در عراق است در برنامههای روزانه خود با ادعاهای کینه توزانه و نادرست علیه رهبریت ایران سم پاشی میکند. این اقدامات بدون شک نقض آشکار حاکمیت ایران و مغایر با اصول منشور سازمان ملل است.
در هر حال، به منظور ارزیابی جناب عالی از علل ستیزه جویی دولت عراق در طرح ریشه کن کردن هزاران هزار شیعه ایرانی الاصل عراق، تصمیم گرفتم این نامه را برای شما بنویسم.
تا حال حاضر در حدود 40000 نفر از مردمان، زنان و کودکان بی گناه توسط دولت بغداد در یک وضعیت غیر انسانی رانده شدهاند. مردم از دسترسی به اموال و پس اندازهای منقول و غیر منقول خود ه در طی دوران زندگی خود به دست آوردهاند، محروم شده و در موارد بسیاری نیز کودکان از والدینشان و زنان از همسرانشان جدا شدهاند.
تعداد زیادی از کسانی که مجبور به ترک خانه خود شدهاند، فرزندان ایرانیانی بودند که قبلا به عراق مهاجرت کرده و از آن زمان هویت و تابعیت عراقی به دست آوردهاند. بنابراین اخراج بسیاری از آنها موجب از دست دادن هویت و تابعیت خود میباشد. تا به حال هیچ گاه دولت عراق علت اخراج شیعیان را توضیح نداده است و آنها از حداقل حقوق قانونی خود نیز بیبهره ماندهاند. جای تعجب نیست که با عدم وجود اهرم بینالمللی بازدارنده، اخراج دسته جمعی از عراق ادامه یابد.
آقای دبیر کل در حالی که نمونههای مشخص از موارد نقض حقوق بشر جهت تبلیغات و توجه جهانیان منتشر شده، مواردی از نقض آشکار حقوق بشر نیز وجود دارد که مورد بیاعتنایی زیادی واقع شده است.
مشکل پناهندگان به عنوان پدیدهیی جدید در روابط بین المللی مطرح شده است. اخراج دسته جمعی پناهندگان از عراق، بخشی از این حوادث جدید ناعادلانه و ناخوشایند است. رفتار وقیحانه این چنینی که یکی از اعضای جامعه بین المللی به مقیاس وسیعی مرتکب شده است به تدریج عامل بیثباتی در منطقه خواهد شد که توجه سازمان ملل باید به آن معطوف شود.
تاکنون دولت ایران تلاش نموده از این پناهندگان حمایت کند و محل سکونت برای آنان
فراهم سازد، با اینکه این قبیل تلاشها، از مسئولیتهای اصلی سازمان ملل است که نباید از تلاشهایی که جهت جلوگیری از این مسئولیت مهم صورت میگیرد، غافل شد.
صادق قطب زاده – وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران