جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 003

زمان مطالعه: 2 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 13987 / S

– 6 ژوئن 1980 (16 خرداد 1359)

نامه مورخ 6 ژوئن 1980 جانشین نمایندگی دائمی ایران در سازمان ملل خطاب به دبیر کل

احتراما به پیوست، متن پیام آقای صادق قطب زاده وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خطاب به جناب عالی را ارسال می‏دارم.

جمال شمیرانی – جانشین نمایندگی دائمی

پیوست

نامه مورخ 26 می 1980 وزیر امور خارجه ایران خطاب به دبیر کل

عطف به نامه آقای سعدون حمادی وزیر امور خارجه عراق مورخ 2 آوریل که به عنوان سند شورای امنیت (13918 / S) منتشر شد، مایلم نکات ذیل را به اطلاع برسانم.

از زمانی که جمهوری اسلامی در ایران تشکیل شد دولت عراق روش خصمانه‏ای علیه این حکومت نوپا در پیش گرفته و سیاست تحریک آمیز و خراب کاری مداومی را علیه ایران آغاز کرده است.

نامه‏ای که از سوی وزیر امور خارجه عراق ارسال شد، مؤید تلاش دیگری است که در این زمینه صورت گرفته است و از نظر سیاسی صرفا تحریک آمیز می‏باشد که نشان دهنده‏ی عدم درک واقعی آنها از سابقه تاریخی این جزایر می‏باشد. عراق تقریبا سکوت هشت ساله خود را شکسته و این موضوع را جدیدا به راه انداخته است و حاکی از نیات واقعی دولت عراق است که در پشت این پرده پنهان شده است. از نظر ما رژیم عراق، ادامه دهنده راه اسرائیل است و در موقعیتی نیست که افکار آن از سوی کشورهای خلیج فارس مورد حمایت واقع شود.

فرصت آن نیست که به بررسی کامل حقانیت ایران در این موضوع بپردازیم و تنها متذکر می‏شوم سه جزیره ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک در طول تاریخ، جزء لاینفک ایران بوده است. کتب معتبری وجود دارد که دارای اسناد و نقشه‏های رسمی است و از حاکمیت ایران بر این جزایر شهادت می‏دهد.

وقتی که نیروهای بریتانیا در سال 1971 از خلیج فارس عقب نشینی کردند، ایران حاکمیت خود را بر این جزایر مجددا تثبیت کرد. بنابراین آنچه از سوی وزیر امور خارجه

عراق “اشغال غیر قانونی” توصیف شد، چیزی جز تثبیت حاکمیت ایران در بخشی از سرزمین خود نیست.

ایران همیشه موضوع جزایر را به عنوان مسئله میان ایران و اعراب مورد ملاحظه قرار نداده، بلکه آن را مسئله میان ایران و استعمار بریتانیا مورد توجه قرار داده است. سیر طبیعی عقب نشینی نیروهای بریتانیا از خلیج فارس، تثبیت مجدد حاکمیت ایران بر این جزایر می‏باشد که حالت رسمی این موضوع است. بنابراین ستیزه جویی عراق همان طور که قبلا نیز بیان کردم، چیزی جز تلاش دیگر جهت تفرقه نیست. این در حالی است که منطقه نیاز وسیعی به همکاری واقعی دارد.

در حالی که جمهوری اسلامی ایران در دفاع از سرزمین خود ثابت قدم است، مایلم در این جا تأکید کنم که سیاست خارجی ایران تحکیم اصل احترام به استقلال و تمامیت ارضی هر عضو از جامعه بین المللی می‏باشد. این اصل معنای خاص و اهمیت زیادی میان روابط ما با کشورهای مسلمان دارد.

صادق قطب زاده – وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران