جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دلبستگى به دنیا

زمان مطالعه: 3 دقیقه

مهمترین آفت فرهنگ دفاع، دلبستگى به دنیا و زخارف آن است. اگر دنیا و مظاهر آن پیش روى انسان جلوه کند. قطعا به آن دل مى‏بندد و این دلبستگى موجب مى‏شود که تدریجا محبت خدا را فراموش کند و نهایتا انگیزه‏ى الهى و خداجویى او تبدیل به انگیزه‏ى مادى و دنیاخواهى مى‏شود و کارش به جایى مى‏رسد که نه تنها روحیه‏ى جهاد و ایثار را از دست مى‏دهد؛ بلکه حفظ منافع مادى و ماندن در دنیا براى او یک اصل حیاتى مى‏شوذ. در نتیجه از معرکه جنگ و دفاع فرار مى‏کند و خوش ندارد که در حوادثى که پیش مى‏آید، منافع خود را به خطر بیاندازد. خداوند متعال، کسانى را که به غیر او دل بسته‏اند و به دلیل وابستگى به خاطر امیال دنیایى و زن و فرزند و خویشان، حاضر نیستند تن به طوفان بلا بسپارند، افرادى فاسق و گمراه قلمداد مى‏کند:

قل إن کان ابائکم و ابناکم و إخوانکم و ازواجکم و عشیرتکم و اموال اقترفتموها و تجارة تخشون کسادها و مساکن ترضونها احب إلیکم من الله و رسوله و جهاد فى سبیله فتربصوا حتى یأتى الله بامره و الله لا یهدى القوم الفاسقین. (1).

»اى رسول! به مردم بگو! اگر شما پدران، پسران، برادران، زنان و خویشاوندان خود را و اموالى را که جمع آورده‏اید و تجارتى را که از کسادى آن بیم دارید و منازلى که به آن دل خوش نمودید، بیش از خدا و رسول و جهاد در راه او دوست مى‏دارید، پس منتظر باشید تا قضاى حتمى خدا جارى گردد. خداوند قوم فاسق بدکار را هدایت نخواهد کرد.»

البته مال و زن و فرزند و دارییهاى دنیا، تا آنجا خوب و ارزشمند هستند که مانع راه خدا و رسول و جهاد در راه او نشوند؛ در غیر این صورت، آفات هدایت و دیندارى به حساب مى‏آیند و کسانى که در بند دنیا و دودمان خود گرفتار شدند، از بزرگترین زیانکاران به شمار مى‏آیند. یک مجاهد فداکار، همواره امیال و منافع مادى خود را فداى منافع اسلام و خداى تعالى مى‏کند و نه تنها سرمایه‏هاى دنیایى، بلکه سرمایه‏ى معنوى خود؛ یعنى، جان را نیز تقدیم خدا مى‏کند. امام راحل (ره) نیز در این باره چنین فرمودند:

»باید انسان تمام امیال خودش را فداى میل اسلام، حکم و احکام اسلام بکند. همان‏طور که شما و همه‏ى رزمندگان ما، واقعا یک چهره‏هایى هستند که انسان از خودش خجالت مى‏کشد که با آنها مواجه بشود. کسانى که جان خودشان را، که سرمایه‏ى همه چیز است براى انسان، این را فدا دارند مى‏کنند براى اسلام.» (2).

بنابراین تا زمانى که انسان از دلبستگى به دنیا اجتناب کند و آنچه را هم که دارد، فداى منافع اسلام نماید. انگیزه‏ى دفاع در او قوت مى‏گیرد و فرهنگ دفاع نیز در مدار خود استوار مى‏ماند؛ اما اگر به دنیا و رفاه‏طلبى رو آورد، نه تنها انگیزه‏ى دفاع از اسلام و ارزشها در او کشته مى‏شود، بلکه دلبستگیها و تعلقات دنیایى، او را در مواضع دشمنى با مدافعان اسلام قرار مى‏دهد. بدین ترتیب، نتیجه مى‏گیریم که فرهنگ دفاع با فرهنگ رفاه‏طلبى قابل جمع نیستند و هر یک دیگرى را دفع مى‏کند، امام راحل (ره(در بیانى بسیار زیبا فرمودند: «بحث مبارزه و رفاه، بحث قیام و راحت‏طلبى، بحث دنیاخواهى و آخرت‏جویى، دو مقوله‏اى است که هرگز با هم جمع نمى‏شوند و

تنها آنهایى تا آخر خط با ما هستند که درد فقر و محرومیت و استضعاف را چشیده باشند. فقرا و متدینین بى‏بضاعت، گردانندگان و برپا دارندگان واقعى انقلابها هستند.» (3).

بدین ترتیب، لازمه‏ى حفظ روحیه‏ى دفاع و انگیزه‏ى مبارزه‏ى دائمى با دشمنان اسلام، قناعت و بى‏اعتنایى به دنیاست. آنان که فکر مى‏کنند با دشمن سرمایه و رفاه مى‏توانند مبارز صحنه‏هاى دفاع از اسلام هم به حساب آیند، به فرموده‏ى امام راحل (ره(سخت در اشتباه هستند. به همین دلیل، مولاى متقیان على «علیه‏السلام» از «خباب ابن‏ارت» به عنوان الگوى عینى مدافعان اسلام یاد مى‏کند که در طول عمر هفتاد ساله‏ى خویش، با قناعت و ساده‏زیستى به سر برد و همواره مرد پیروز میدان دفاع از اسلام و حریم ارزشهاى الهى به شمار مى‏آید.

یرحم الله خباب ابن‏الأرت فلقد أسلم راغبا و هاجر طائعا و قنع بالکفاف و رضى عن الله و عاش مجاهدا طوبى لمن ذکر المعاد و عمل للحساب و قنع بالکفاف و رضى عن الله. (4).

»خدا خباب ابن‏ارت را بیامرزد که از روى میل و علاقه اسلام را قبول کرده و از روى فرمانبردارى از وطن هجرت نمود و از دنیا به اندازه کفاف قانع بود.از خدا راضى و خشنود بود و در زندگى همواره اهل جهاد و مقاومت بود. خوشا به حال کسى که به یاد معاد باشد و براى روز واپسین کار کند و به اندازه روزى خود قناعت کند و از خدا خوشنود باشد!»


1) سوره‏ى توبه آیه‏ى 24.

2) صحیفه نور، ج 16، ص 174 – 173.

3) صحیفه نور، ج 20، ص 235.

4) نهج‏البلاغه، حکمت 41.