جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازتاب عملیات (10)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

خبر پیروزی رزمندگان اسلام در عملیات ثامن الائمه بازتاب مثبت و گسترده‏ای در بین مردم ایران، که همچنان با بحران داخلی دست به گریبان بودند، داشت. امام خمینی نیز در پاسخ به تلگرام فرماندهان نظامی در مورد پیروزی‏های رزمندگان در عملیات شکست حصر آبادان، پیامی به این شرح فرستادند:

»تیمسار سرتیپ فلاحی، تیمسار سرتیپ ظهیرنژاد و جناب آقای محسن رضایی ایدهم الله تعالی، تلگرام شما در خصوص فتح بزرگ که خداوند تعالی نصیب ارتش، نیروی هوایی و هوانیروز، سپاه پاسداران، بسیج، ژاندارمری، فدائیان اسلام و سایر نیروهای مردمی فرموده و محاصره آبادان به طور کامل شکسته شده است، واصل گردید.

اینجانب این پیروزی بزرگ را به فرماندهان تمامی نیروهای مسلح و به سربازان ارجمند و سپاهیان نیرومند تبریک می‏گویم و امید است این سرافرازی‏ها را که برای اسلام و میهن فراهم می‏کنند منظور نظر مبارک ولی‏الله الاعظم بقیه‏الله ارواحنا له الفداء باشد و آخرین پیروزمندی را که بیرون راندن نیروهای متجاوز کافر از سرزمین‏های میهن‏مان است، ملت شریف به زودی مشاهده کند.

اینجانب به اسم ملت بزرگ ایران از رزمندگان دلیر ارتش و سپاه و دیگر قوای مسلح ایدهم الله تعالی تقدیر و تشکر می‏کنم. از خداوند متعال توفیق، نصرت و عظمت اسلام و مسلمین و بخصوص نیروهای مسلح اسلامی را خواستار است.» (1).

در این زمان بحران داخلی همچنان ادامه داشت و رسانه‏های بیگانه در تحلیل‏های خود مانند گذشته، جمهوری اسلامی ایران را فاقد توان لازم برای اجرای عملیات علیه عراق قلمداد می‏کردند. بدیهی بود که این تحلیل‏ها، جدای از این که نشانه‏هایی از دشمنی و غرض‏ورزی رسانه‏های خبری مانند رادیو امریکا، بی. بی. سی و رادیو اسراییل را به همراه داشت، تحت تأثیر شرایطی بود که سازمان منافقین و گروهک‏ها در ایران بوجود آورده بودند. (2) رادیو بی. بی. سی در گزارش خبری خود در این باره گفت:

»نشانه شدت مناقشات سیاسی در داخل ایران نیز از این جا به دست می‏آید که در زمان وقوع جنگ در آبادان، حامیان و مخالفان دولت هم در تهران پایتخت کشور، به مبادله‏ی آتش دست زده‏اند.» (3).

برخوردهای دوگانه در رسانه‏های خارجی مخصوصا عراق در مورد عملیات موفق جمهوری اسلامی ایران، با حضور خبرنگاران خارجی در منطقه عملیات صورت جدیدی به خود گرفت (4) و آنها ناچار شدند به صورت رسمی شکست در شرق کارون و آزاد شدن آبادان از محاصره را بپذیرند. رادیو صوت الجماهیر (بغداد) در بخش عربی خود در تاریخ 6 / 7 / 1360 گفت:

»نیروهای نظامی ما (عراق) طبق برنامه عمومی آن وقت (شروع جنگ(، در شرق کارون

حضور یافتند و علی‏رغم تلاش‏های دشمن، در طول یک سال کامل در شرق کارون باقی ماندند. واحدهای دلیر ما هر بار چه به طور مستقیم و با ضد حمله، حملات دشمن را دفع می‏کردند و دشمن در روزهای اخیر آسیب‏هایی به پل‏های ما روی کارون وارد ساخته و همچنین فعالیت‏های نظامی علیه ما نموده است و این امر باعث شده تا فرماندهی کل تصمیم خود را دایر بر انتقال دادن واحدهای مذکور از شرق کارون به غرب کارون اتخاذ کند.» (5).


1) صحیفه نور، جلد 15، ص 165، سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.

2) شهادت حجت الاسلام هاشمی‏نژاد در مشهد، تظاهرات مسلحانه گروهک‏ها در تهران و سقوط هواپیمای حامل فرماندهان نظامی از مسائلی است که در شدت بخشیدن به بحران داخلی در این زمان نقش داشته‏اند.

3) مأخذ 50، ص 166.

4) »روز اول عملیات، حدود ساعت 9 صبح، خبرنگاران خارجی و داخلی را به محمدیه آوردند. مسئولیت توجیه آنها در منطقه به من واگذار گردید. آنها را عقب سه دستگاه وانت سوار کردیم و از روی جاده‏ی قدیم اهواز – آبادان که بین رودخانه کارون و جاده‏ی اصلی قرار داشت و ارتفاع آن کم‏تر بود وارد منطقه شدیم. تا آن زمان 700، 600 نفر اسیر در این منطقه تخلیه شده بودند و برای خبرنگاران خارجی آن همه کشته از سربازان عراق و غنائم قابل توجه تانک و نفربر که رزمندگان بسیجی جوان روی آن الله اکبر می‏گفتند جالب و دارای سوژه خبری ناب و دست اول بود. بعدازظهر هم که منطقه‏ی حفار تأمین شد آنها را به آبادان بردیم.«(مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، سند شماره 453 / 501، روایت سید علی بنی‏لوحی(.

5) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، 7 / 7 / 1360، بخش عربی رادیو صوت الجماهیر، 6 / 7 / 1360.