جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جبهه ماهشهر (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

عراقی‏ها به جبهه ماهشهر حساسیت خاصی داشتند زیرا در نگاه کلاسیک آنها، عقبه مناسب در این جبهه و سابقه عملیات توکل، احتمال هر نوع عملیات از این جناح را نسبت به جناح‏های دیگر تقویت می‏کرد. به همین سبب جبهه ماهشهر توانسته بود نظر فرماندهان لشکر 3 زرهی را پیش از آنچه باید، به خود معطوف کند. سردار غلامعلی رشید در تشریح عملیات این جبهه می‏گوید:

»سازمانی که از نیروهای سپاه در این عملیات شرکت داشتند دو گردان کامل بودند. غیر از نیروهای در خط و پشتیبانی رزم و پشتیبان خدمات رزم، 400 نفر از رزمندگان سپاهی و بسیجی ما با گردان 163 تیپ 1 لشکر 77 ارتش ادغام شدند که این گردان 350 نفر تک‏ور داشت. 100 نفر دیگر از نیروهای ما با یک گردان تانک از لشکر 77 که کلا 17 تانک داشت، ادغام گردید.

علاوه بر این نیروها که با ارتش ادغام کردیم، ما یک گردان احتیاط خالص از سپاه و بسیج داشتیم که 250 نفر تک‏ور در اختیار داشت. در محور ماهشهر نیروهای سپاه و ژاندارمری ادغام شده بودند و زودتر از سایر محورها در منطقه تحت مسئولیت ما، به دشمن حمله کردند (ساعت 12 شب) به طوری که ساعت 5 / 1 بامداد از دشمن اسیر گرفتند. بقیه نیروها تقریبا ساعت 5 / 1 درگیر شدند. در ساعت 5، 4 بامداد نیروهای ما در طول 4 کیلومتر از خاکریز اصلی دشمن درگیر بودند. دشمن ابتدا با 4 تانک پاتک کرد و در ساعت 6 صبح با 15 تانک پاتک دیگری را شروع کرد که

دفاع گردید. ساعت 8 تا 9 صبح ما احساس کردیم از سمت محور فیاضیه مورد حمله قرار گرفته‏ایم. پس از این بود که هماهنگی بیش‏تری بین محور ما و محور فیاضیه صورت گرفت و هماهنگ پیش‏روی می‏کردیم. ساعت 10 صبح خاکریز دشمن سقوط کرد. از این جا به بعد دشمن متلاشی شد و نفرات زیادی از آنان منتظر اسارت بودند. ساعت 12 ظهر به خاکریز سوم رسیدیم. در این ساعت ما با نیروهای خودی در محور فیاضیه نیز الحاق کردیم و ساعت 12 به بعد دشمن هیچ گونه عکس العملی از خود نشان نداد و کلا شکست خورد.» (1).

در بخشی از گزارش لحظه به لحظه عملیات نیز که از سیستم مخابراتی دریافت شده، آمده است:

» 1- در ساعت 30: 4 فرمانده محور ماهشهر – آبادان اعلام نمود اهداف منطقه ولایت فقیه تصرف و به طور کامل پاک‏سازی شده است.

2- در ساعت 11:25 فرمانده محور ماهشهر – آبادان اعلام کرد تعداد اسرا از 800 نفر به 1000 نفر رسیده است و نیروهای دشمن بین جاده آبادان – ماهشهر و آبادان – اهواز محاصره شده‏اند و تعداد شهدا و زخمی‏های خودی خیلی کم بوده است.

3- در ساعت 14:45 فرمانده محور ماهشهر – آبادان اعلام نمود از 35 دستگاه تانک دشمن 11 تانک منهدم شده و بقیه آنها غنیمت گرفته شده‏اند و نیروهای دشمن که بین زائده جاده ماهشهر – آبادان قرار دارند تا اندازه‏ای مقاومت می‏نمایند.

4- در ساعت 16 فرمانده محور جاده ماهشهر – آبادان اعلام نمود نیروهای باقی مانده دشمن که مقاومت می‏کردند. کشته و اسیر شدند.» (2).

با انهدام عراق در جبهه ماهشهر، جاده ماهشهر – آبادان پس از 349 روز از تصرف نیروهای عراقی آزاد شد و مردم آبادان و رزمندگان این جبهه محاصره شده توانستند از طریق این جاده و جاده آبادان – اهواز تردد عادی خود را شروع کنند.


1) مأخذ 11، ص 44.

2) مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، گزارش شماره 732.