جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

احداث جاده وحدت

زمان مطالعه: 2 دقیقه

نیروهای جهاد سازندگی فارس از همان روزهای اول نبرد به منطقه آبادان وارد شدند و با بهره‏گیری از امکانات موجود در جزیره و خلاقیت و ابتکارات و زحمات طاقت‏فرسای خود، خدمات بسیار ارزنده‏ای در امر پشتیبانی و مهندسی منطقه انجام دادند که این فعالیت‏ها باید در فصلی جداگانه مورد بررسی قرار گیرد. احداث «جاده وحدت» در حالی که تمامی راه‏های زمینی به جزیره آبادان قطع

گردیده بود، (1)، از مهم‏ترین اقدامات جهاد فارس می‏باشد که براساس پیشنهاد برادران سپاه آبادان صورت گرفت. با احداث این جاده عملا محاصره کامل شهر آبادان از بین رفت و نیروهای مستقر در آن منطقه می‏توانستند با تردد از این جاده به منطقه ماهشهر و اهواز، نیازهای عملیاتی خود را فراهم آورند، کاری که قبلا با مشکلات فراوان از بندر ماهشهر و راه دریا و نهایتا رودخانه بهمن شیر تا اسکله چوئبده انجام می‏گرفت. جاده وحدت – که به آن جاده «شهید شهشهانی» نیز اطلاق می‏شد – از خطوط خودی در محور ماهشهر – آبادان آغاز می‏شد و با عبور از جلو پیشانی سرپل عراق و به فاصله چند کیلومتری از آن به جزیره آبادان می‏رسید. لزوم برقراری امنیت تردد در این جاده – که بر اثر برخی حرکت‏های عراق ناامن شده بود – سبب گردید تا علاوه بر احداث خاکریز در کنار آن، یک خط پدافندی نیز به دور پیشانی سرپل عراق به وجود آید و بدین ترتیب امنیت مناسبی در تردد از روی جاده وحدت ایجاد گردید:

»محاصره آبادان و بسته شدن راه‏های زمینی مشکلات زیادی برای پشتیبانی آن جبهه مهم ایجاد کرده بود. سفری به آبادان کردیم تا مسیری را برای احداث جاده‏ای که راه‏گشا باشد، شناسایی کنیم. برادر عزیز و باصفایی بود به نام حاج آقا جزایری که مسئول جهاد فارس بود، با ایشان از بهمن شیر آمدیم و وارد بیابان‏های شرق جاده ماهشهر شدیم. نتیجه آن کار، احداث جاده‏ای شنی شد که راه زمینی به آبادان را باز کرد. هر چند این جاده زیر آتش توپخانه عراق بود و 4، 3 کیلومتر با خط دشمن فاصله داشت ولی به هر صورت این جاده که به نام «وحدت» معروف شد، تا اندازه زیادی مؤثر واقع شد…» (2).

تا قبل از احداث این جاده و برقراری امنیت آن، عملا ارتباط زمینی میان محورهای عملیاتی سرپل وجود نداشت و در نتیجه جابه‏جایی نیروها در

محورهای مختلف امکان‏پذیر نبود، اما احداث جاده وحدت این قدرت را در طراحان عملیاتی به وجود آورد که بتوانند مانور خود را به طور آزاد و براساس نیازهای عملیاتی ترسیم کنند. همچنین یک تیپ از لشکر 77 با استفاده از این جاده توانست خود را به منطقه آبادان برساند.


1) سردار سرلشکر رحیم صفوی در مورد محاصره کامل آبادان و عدم تردد زمینی به این شهر گفته است:»در یک سال محاصره آبادان، هیچ راهی غیر از هوایی و دریایی به آبادان نبود. به یاد دارم شهید مهدی باکری یک بار برای انتقال یک قبضه خمپاره 120، از اهواز به آبادان چهار روز در راه بود. مسیر به این صورت بود که باید از ماهشهر با لنج حرکت می‏کردند و راه آبی را تا محلی به نام چوئبده در ساحل بهمن شیر ادامه می‏دادند. البته در وضعیت عادی طی کردن این مسیر حداقل 24 ساعت زمان لازم داشت.«(مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، سند شماره 453 / 499، روایت سردار رحیم صفوی(.

2) مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، سند شماره 453 / 499، روایت سردار رحیم صفوی.