جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عملیات سوم آبان 1359

زمان مطالعه: 3 دقیقه

پس از تشکیل جبهه ماهشهر، در تاریخ 3 / 8 / 1359 عملیاتی علیه مواضع دشمن در جاده ماهشهر انجام گرفت. در گزارش‏های روز استانداری خوزستان (3 / 8 / 1359) آمده است:

»در منطقه آبادان، در اتاق جنگ با حضور فرماندهان ارتش و سپاه و… عملیاتی طرح‏ریزی شد که از نخستین ساعات امروز به اجرا درآمد. در گزارشی از این عملیات آمده است: ساعت 5 روز شنبه (3 / 8 / 1359) آتش توپخانه شروع شد و بعد از ساعت 30: 5 جنگ در سه جبهه شروع شد:

جبهه اول، محور جاده آبادان – ماهشهر، از طرف آبادان: در این جبهه برادران سپاه، بسیج و عشایر جمعا 600 نفر، به عرض چهار کیلومتر با سلاح‏های سبک و دو قبضه خمپاره 60، با دشمن به نبرد پرداختند و در مدت نبرد نیروهای عراقی را که در دو کیلومتری شهر بودند، ده کیلومتر عقب راندند.

جبهه دوم، محور جاده آبادان – اهواز: در این جبهه برادران کمیته و سپاه، مجهز به سلاح‏های نیمه سنگین، توانستند دشمن را تا حدودی عقب رانده، مقاومت جانانه‏ای بکنند.

جبهه سوم، محور جاده آبادان – ماهشهر، از طرف ماهشهر: این جبهه متشکل از توپخانه و زرهی بود که تانک‏ها در یک ستون، در حدفاصل جاده و لوله، حرکت می‏کردند و از آتش لوله آنها کاملا موضعشان مشخص می‏شد و در نتیجه‏ی مقابله‏ی دشمن، از بیست تانک، سیزده دستگاه منهدم گردید.

طبق طرح، قرار بود هفتاد فانتوم مواضع دشمن را بمباران کند، ولی در جریان عملیات فقط یک فانتوم، آن هم برای مانور آمد، در حالی که میگ‏های دشمن حدود یک ساعت ده بار منطقه را دور زده، مواضع خودی را بمباران کردند. طی این عملیات در سه جبهه حداقل دویست کشته به جای ماند و برادرانی که دو روز بعد، از این جبهه‏ها گذر کرده بودند. خبر از انبوه زجر ناله‏های مجروحینی می‏دادند که آتش شدید دشمن، کمک به آنها را غیر ممکن ساخته است و اجازه جمع‏آوری اجساد را نمی‏دهد. در جریان این عملیات به دشمن نیز خسارات زیادی وارد شده است.» (1).

همچنین اطلاعات سپاه به نقل از فرماندار شادگان، اعلام کرد:

»در تاریخ 3 / 8 / 1359، یک گردان از نیروهای خودی از جاده آبادان – ماهشهر به دشمن حمله کردند و قصد پیش‏روی داشتند که به علت ضعف شدید فرماندهی و عدم پشتیبانی به موقع، با کمبود مهمات روبه‏رو شدند و با شلیک شدید دشمن، با دادن تلفات جانی حدود صد نفر و خسارات مالی و تسلیحاتی از جمله انهدام حدود پانزده تانک از هفده تانک، مواجه شدند.» (2).

بنی‏صدر نیز که اخبار روز جنگ را در ماهیتی سیاسی و تأثیر گذار در افکار عمومی مخاطبین، از طریق روزنامه خود «انقلاب اسلامی» گزارش می‏کرد، در کارنامه خود در تاریخ3 / 8 / 1359 می‏نوشت:

»… شب پیش… پی در پی از آبادان تلفن می‏شد که خرمشهر تمام شد، سقوط کرد و نیرو می‏خواستند. ساعت چهار صبح نیروهای ما در محور ماهشهر – آبادان به دشمن حمله کردند. در این حمله کامیاب و ناکام بودند. در ساعت سه بعدازظهر دشمن از منطقه رانده می‏شود، اما نیروهای ما هم بر اثر خستگی زیاد از پا در می‏آیند.» (3).

همان طور که از گزارش‏های فوق مشخص است، عملیات اجرا شده از سمت جاده ماهشهر به وسیله نیروهای ارتش و متکی بر «جنگ کلاسیک«، با شکست روبه‏رو می‏گردد. از این پس برادران ارتش هم در ادامه نبرد نیم نگاهی به یافتن راه کارهایی دارند تا آنها را بدون اتکا به «روش‏های کلاسیک» به پیروزی برساند و این مهم در آینده‏ای نه چندان دور، در عملکرد جبهه خودی که دست اتحاد

به یکدیگر داده است، مشهود می‏گردد. وحدت مقدسی که «سرهنگ صیاد شیرازی» (4) به عنوان «انسان کامل» نقش تعیین کننده‏ای در تحقق آنچه از «تأکید و آرمان‏های امام امت» نشأت گرفته است ایفا می‏کند.


1) مهدی انصاری و حسین یکتا، هجوم سراسری (روزشمار جنگ ایران و عراق کتاب دهم(، ص 511، تهران، چاپ دوم 1375.

2) همان، ص 567.

3) همان، ص 559.

4) ارتشبد شهید، علی صیاد شیرازی، با خصلت‏های کامل یک بسیجی در سال 1378 به دست منافقین به شهادت رسید.