جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علل باقی ماندن ارتش عراق در شرق کارون

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از طرف دیگر، این سؤال برای هر مطلع از مسائل نظامی می‏تواند مطرح باشد که چرا با توجه به عقبه محدود، نیروهای عراقی در سرپل شرق کارون حضور خود را تداوم داده بودند و اقدام به عقب‏نشینی و تصرف مواضع مناسب در ساحل غربی رودخانه کارون و ایجاد یک خط دفاعی منسجم نمی‏کردند؟ بررسی چند عامل، علت این امر را روشن می‏کند:

1) لزوم تصرف جزیره آبادان به عنوان قابل دسترس‏ترین هدف ارتش عراق: تصرف قطعه زمینی در شرق کارون به هیچ عنوان نمی‏توانست حاکمیت عراق بر رودخانه اروند را تضمین کند و می‏بایست نیروهای عراقی جزیره آبادان را به تصرف خود در می‏آوردند. در چنین وضعیتی، فضای مانوری شرق کارون برای ورود به جزیره آبادان در هر وضعیتی باید حفظ می‏گردید تا در زمان مناسب نیروهای عراقی به تکمیل مانور خود بپردازند.

2) حفظ محاصره آبادان به لحاظ ابعاد سیاسی: در صورتی که ارتش عراق قادر به تصرف جزیره آبادان نمی‏شد، با محاصره کامل این جزیره و بستن خطوط اصلی ارتباطی جزیره می‏توانست از امتیازات بیش‏تری در صحنه سیاسی و جذب کمک کشورهای دیگر استفاده کند و در صورتی که ادامه جنگ به مذاکرات کشیده می‏شد، این منطقه ارزش بسیاری در روند مذاکرات می‏یافت.

3) ارزیابی غلط از توان رزمی نیروهای جمهوری اسلامی ایران: با توجه به این که مسئولان ارتش عراق عمده محاسبات خود را روی ارتش ایران متمرکز کرده بودند، هیچ‏گاه فکر نمی‏کردند نیروهای مردمی به صورت یک سازمان

رزمی سازمان‏دهی گردیده و علیه آنان وارد عمل شوند، (1) لذا عراق توان قابل ملاحظه‏ای را در مقابل خود نمی‏دید که نتواند سرزمین اشغالی در شرق کارون را حفظ کند، همان گونه که براساس این محاسبات توانست یک عملیات

آفندی ارتش را دفع کند (2) و حتی یک متر از مواضع خود عقب‏نشینی نکند. از طرف دیگر، نمی‏توان این مطلب را نادیده گرفت که مقاومت‏های مردمی در خرمشهر، آبادان و سایر مناطق برای ارتش عراق کاملا تجربه شد و نمی‏توانست به توان نیروهای مردمی توجه نداشته باشند، اما آنچه سبب گمراهی ارتش عراق می‏گردید، باور نکردن این موضوع بود که نیروهای مردمی بتوانند با یک عملیات آفندی وسیع و با یک سازمان‏دهی مناسب وارد عمل گردند و این تجربه وقتی برای آنان به اثبات رسید که تمامی آرزوهای‏شان در مورد تصرف جزیره آبادان به یأس و ناامیدی تبدیل گردید و آن هنگامی بود که رزمندگان اسلام عملیات فرمانده کل قوا را در تاریخ 21 / 3 / 1360 علیه مواضع آنها در نزدیکی دارخوین با پیروزی به پایان رسانده بودند. (3).


1) سردار محسن رضایی در مصاحبه تلویزیونی در 1 / 7 / 1373 گفت: «ارتش عراق هیچ‏گاه تصور این را نمی‏کرد که جمهوری اسلامی بتواند نیروهای مردمی را در قالب نیروهای نظامی سازمان‏دهی کرده و در جنگ وارد نماید.«.

2) ارتش جمهوری اسلامی یک عملیات وسیع در محور ماهشهر به نام عملیات «توکل» انجام داد.

3) شرح مختصر این عملیات در همین کتاب خواهد آمد.