جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ذخایر و تأسیسات صنایع نفت

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

نقاط نفت خیز و تأسیسات نفتی مستقر در منطقه، سومین ویژگی بسیار با اهمیت این بخش از کشور بود که می‏توانست مورد تهدید دشمن در شرق کارون قرار گیرد.

ایران در زمینه وجود منابع نفت خام و گاز طبیعی از مقام ویژه‏ای در جهان برخوردار می‏باشد و در ردیف یکی از قدیم‏ترین ممالک استخراج کننده نفت محسوب می‏گردد. طوری که ذخایر شناخته شده نفت تا سال 1365 حدود 59 میلیارد بشکه برآورده شده بود (1) که متأسفانه نگرش غلط به این

ثروت ملی آن را به صورت کالایی جهت فروش و مهم‏ترین منبع تأمین ارز مورد نیاز کشور درآورده است. از آغاز کشف و صدور این ماده حیاتی، اقتصاد ایران بر پایه وابستگی به آن (نفت) طرح‏ریزی گردید به طوری که با عدم توجه به ایجاد زمینه‏های مختلف در بخش کشاورزی و صنایع برای تأمین ارز کشور، به تدریج وابستگی اقتصاد کشور به استخراج و صدور نفت افزایش یافت چندان که ایران به صورت یک کشور تک محصولی درآمد که بیش از 95 درصد درآمدهای آن وابسته به فروش نفت می‏باشد. (2).

حال با توجه به وابستگی اقتصاد کشور به نفت و گسترش منابع این ماده در دامنه‏های غربی زاگرس و خصوصا جلگه خوزستان و به ویژه جنوب اهواز، واضح است که طراحان نظامی دشمن اشغال یا نابودی مراکز نفت‏خیز کشور را در صدر برنامه‏های خود گنجانده بودند.


1) »ضرورت‏ها و شیوه‏های صرفه‏جویی در مصرف فرآورده‏های نفتی«، ص 8، وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، 1365.

2) محمد حسین عادلی، «اقتصاد بین‏الملل و بازرگانی خارجی ایران«، ص 236.