جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیشگفتار (10)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بسم الله الرحمن الرحیم

هویت تاریخی و فرهنگی ملت‏ها بستگی به چگونگی عملکرد آن‏ها در هنگام بروز حوادث سخت و عبور از بحران‏ها دارد و تاریخ یک کشور تأثیر مهمی در هویت ملی، جهت‏گیری و رفتار یک ملت بر جای خواهد گذاشت. بر این اساس تدوین و نگارش حوادث تاریخی، ذخیره‏ای ارزشمند برای هر ملت محسوب می‏شود.

در جنگ هشت ساله عراق علیه ایران، نقش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرماندهان آن حقیقی بارز و غیر قابل انکار است. به همین جهت علاوه بر وظیفه‏ای که برای مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ در امر تدوین تاریخ جنگ مشخص شده است، فرمانده وقت سپاه آقای محسن رضایی تصمیم گرفت فرماندهان نیز به نگارش تاریخ جنگ مبادرت نمایند.

در این راستا چهارده تن از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در جنگ، چهارده پروژه بزرگ را در دست گرفتند که به امید پروردگار به مرور به نتیجه خواهد رسید. هر یک از این فرماندهان، یک گروه علمی از کارشناسان مختلف تشکیل دادند و هر کارشناس خود یک یا چند تیم تحقیقاتی را به همراه داشت. هر گروه علمی متشکل از فرماندهان لشکر، کارشناسان اطلاعات، عملیات، آموزش، پرسنلی و لجستیک بود که با حضور یکی از راویان مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ کامل می‏شد و هر گروه با هدایت یک فرمانده ارشد

(یکی از فرماندهان چهارده‏گانه) تحقیق و تدوین یک یا دو عملیات بزرگ را برعهده داشت. از جمله فرماندهان ارشد «سردار سرلشکر سید یحیی صفوی» بود که تحقیق و تدوین عملیات «ثامن الائمه» به ایشان واگذار شد. گروه علمی ایشان از سرداران مرتضی قربانی، علی زاهدی، احمد کاظمی، محمد پاکپور، محمد بلالی، جمال آبرومند، محسن رشید، محمد تولایی و سید مجید جدی تشکیل شد. نتیجه تحقیقات گروه مزبور را سردار هادی مرادپیری استاد دانشکده فرماندهی و ستاد تنظیم کرد که به عنوان یک منبع علمی در اختیار دوره عالی جنگ سپاه قرار گرفت.

از سوی دیگر، متن مزبور در اختیار سردار سید علی بنی‏لوحی قرار گرفت تا برای استفاده عموم با تنظیم مجدد، به عنوان یک سند تاریخی منتشر گردد. ایشان متن را از یک قالب کلاسیک آموزشی، با تحول بسیار در محتوا و روان کردن مطالب و حذف برخی مطالب دیگر، به شکل کنونی تنظیم نمود و امکان استفاده قشرهای مختلف جامعه از آن را فراهم کرد. در مرحله بعد مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ ویرایش، حروف چینی، صفحه‏آرایی، تهیه نقشه‏ها و طرح جلد کتاب را انجام داد. این اثر که حاصل تلاش چند ساله آقای صفوی و همکارانشان می‏باشد، برای اولین بار در سال 1379 چاپ شد و در سال 1381 تجدید چاپ گردید.

در پی اتمام نسخه‏های چاپ دوم و تقاضای علاقه‏مندان، اکنون کتاب با اصلاحات جدید و افزودن کتاب نامه (فهرست منابع(، نمایه (فهرست اعلام(، نقشه‏ها و عکس‏هایی جدید، مجددا صفحه‏آرایی و در شکلی مناسب‏تر چاپ و منتشر می‏شود. در پایان ضمن تقاضای علو درجات برای همه شهیدان جنگ تحمیلی و امام شهیدان از خداوند متعال، از همه‏ی دست‏اندرکاران تحقیق، تدوین، آماده‏سازی و نشر این کتاب سپاس‏گزاری می‏شود.

مرکز اسناد دفاع مقدس سپاه پاسداران

1387