جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علل انتخاب منطقه (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

پس از پاک‏سازی منطقه اشغالی در شرق رودخانه کارون در عملیات ثامن الائمه (ع(، هنوز در جبهه جنوب سه منطقه در اشغال دشمن قرار داشت که عبارت بودند از:غرب رودخانه کارون و شهر خرمشهر، منطقه بستان و سوسنگرد و منطقه غرب رودخانه کرخه. (1) این مناطق از نظر وسعت، هدف، استعداد و گسترش نیروهای دشمن دارای موقعیت‏های متفاوتی بودند، بنابراین با توجه به توانایی و امکانات نیروهای خودی برای انجام عملیات، منطقه سوسنگرد و بستان برای عملیات انتخاب شد.

البته، در این زمینه اختلاف نظرهایی وجود داشت؛ فرماندهی وقت نیروی زمینی ارتش با تأکید بر این که دشمن در غرب رودخانه کرخه حضور دارد و می‏تواند جاده اهواز – اندیمشک را تهدید کند و از سوی دیگر،در جناح شمالی منطقه عملیاتی استقرار یافته و در صورت هر نوع پیشروی در این منطقه، جناح راست نیروهای خودی در شمال و عقبه آن‏ها تهدید خواهد شد، لذا با اجرای عملیات در این منطقه مخالف بود و بدین خاطر، پیشنهاد می‏کرد که عملیات در منطقه غرب رودخانه کرخه انجام شود.

در مقابل، بر پایه انطباق توانایی و مقدورات خودی با موقعیت منطقه از نظر وسعت و حجم نیروهای دشمن، برخی دیگر از فرماندهان جنگ بر اجرای عملیات در منطقه بستان و سوسنگرد اصرار می‏کردند. همچنین،آن‏ها در پاسخ به استدلال مخالفان اجرای عملیات در

این منطقه، بر چند موضوع تأکید داشتند؛ از جمله این که دشمن انگیزه و تمایلی برای آفند ندارد و در عین حال قادر به عبور از رودخانه کرخه و بستن جاده اهواز – اندیمشک نیست و اگر چنین بود، بی‏گمان پیش از این اقدام می‏کرد. افزون بر این عقیده، با توجه به روحیه نیروهای دشمن و فرماندهی متزلزل آن‏ها، عراق قادر به پاتک مؤثر برای تهدید جناح راست عملیات و یا عقبه نیروهای عمل کننده نمی‏باشد، زیرا لازمه این امر خروج از مواضع پدافندی و تحمل تلفات است که دشمن آمادگی پذیرش آن را ندارد. بر همین پایه،پیش‏بینی می‏شود، دشمن در این منطقه، سرسختانه در مواضع فعلی پدافند کند.(2).

در پی تغییر فرماندهی نیروی زمینی ارتش و مباحث طرح شده به هنگام انتخاب منطقه، عملیات آفندی در منطقه بستان و سوسنگرد در تقدم یکم قرار گرفت. دلایل این تقدم، ویژگی‏ها و امتیازات عملیات در این منطقه نسبت به سایر مناطق بود. دلایلی مانند:

1- با توجه به توان نیروهای خودی نسبت به دو هدف دیگر، به آسانی دست یافتنی بود؛

2-نزدیکی بستان به مرزهای بین‏المللی و تأمین مرز به عنوان یک هدف مهم قابل دسترس بود و از نظر سیاسی نیز بازتاب گسترده‏ای داشت؛

3- تصرف بستان، پیوستگی خطوط دشمن از مهران تا خرمشهر را از هم می‏گسست و امکان پشتیبانی متقابل شمال و جنوب بستان را از آن سلب می‏کرد؛

4- هرگونه تهدید اهواز از محور سوسنگرد – بستان مرتفع می‏شد(3).

بدین ترتیب، بر پایه ویژگی‏های مثبتی که منطقه عملیاتی بستان – سوسنگرد داشت، این منطقه برای اجرای عملیات انتخاب و اقدامات ضروری برای آماده‏سازی آغاز شد.


1) در برآورد وضعیت عملیاتی طرح کربلای 1 در این زمینه آمده است: «راه کارهای خودی: 1- تک برای انهدام دشمن در غرب کرخه (منطقه عمومی دزفول(، 2- تک برای انهدام دشمن در غرب کارون (جنوب اهواز(. 3- تک برای انهدام دشمن در بستان و غرب سوسنگرد.«.

2) نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی، دفاع مقدس، اسفند 1371، صص 116 – 115.

3) پیشین.