جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازتاب عملیات (7)

زمان مطالعه: 4 دقیقه

اقدام ایران در انتشار اخبار مربوط به عقب راندن عراقی‏ها از شرق کارون و شکسته شدن محاصره آبادان با توجه به روند تحولات سیاسی – نظامی در داخل کشور و تجزیه و تحلیل ناظران و کارشناسان خبری از این واقعه، به عنوان «انتشار گزارش‏های ضد و نقیض ایران» ارزیابی می‏شد. رادیو امریکا یک روز پس از آغاز عملیات، در اخبار خود طی گزارشی گفت:

»در ایران هم زمان با انتشار گزارش‏های ضد و نقیض درباره پیروزی بزرگ ایران در جنگ یک ساله آن کشور با عراق، زد و خوردهای شدیدی در نقاط مختلف پایتخت صورت گرفت.«(1).

پس از آنکه رادیو امریکا به نقل از صدای جمهوری اسلامی ایران گزارش شکسته شدن محاصره آبادان را منتشر کرد، به نقل از رادیوی دولت عراق گفت:

»ولی خبرگزاری رسمی عراق تصرف مجدد آبادان را توسط نیروهای ایرانی تکذیب کرده است.«(2).

رادیو بی.بی.سی نیز در نخستین واکنش نسبت به اخبار عملیات، دفاع ایران از آبادان طی یک سال گذشته را نشان تصمیم این کشور برای مقاومت و پایداری در برابر عراق ارزیابی کرد و حمله سحرگاهی ایران را نخستین تلاش عمده دو طرف جنگ برای پایان دادن به بن‏بست موجود خواند.(3) در گزارش خبری این رادیو با اشاره به اقدامات منافقین در داخل کشور، به طور تلویحی بر متناقض بودن اوضاع تأکید شده بود:

»نشانه شدت مناقشات سیاسی در داخل ایران نیز از این جا به دست می‏آید که در زمان وقوع جنگ در آبادان، حامیان و مخالفان دولت هم در تهران، و پایتخت کشور، به مبادله آتش دست زده‏اند.«(2).

در حالی که رادیو امریکا و رادیو لندن همچنان با تردید به پیروزی نظامی ایران می‏نگریستند، رادیو صوت الجماهیر (بغداد) به نقل از یک سخنگوی صلاحیت‏دار، اخبار هزیمت و شکست دشمن در شرق رودخانه کارون را تأیید کرد و در توجیه آن گفت:

»نیروهای نظامی ما (عراق) طبق برنامه عمومی آن وقت (شروع جنگ(، در شرق کارون حضور یافتند و علی رغم تلاش‏های دشمن، در طول یک سال کامل در شرق کارون باقی ماندند، واحدهای دلیر ما هر بار چه به طور مستقیم و با ضد حمله، حملات دشمن را دفع می‏کردند و

دشمن در روزهای اخیر آسیب‏هایی به پل‏های ما بر روی کارون وارد ساخته و همچنین فعالیت‏های نظامی علیه ما نموده است و این امر باعث شده تا فرماندهی کل تصمیم خود دایر بر انتقال دادن واحدها مذکور از شرق کارون به غرب کارون اتخاذ کند…«(4).

پس از اعتراف عراقی‏ها به پیروزی ایران، رادیو لندن در بررسی نتیجه این پیروزی گفت:

»پیروزی ایران برای صدام حسین نه تنها یک عقب‏نشینی نظامی است بلکه یک عقب‏نشینی سیاسی نیز به حساب می‏آید…«(5).

در پی سقوط هواپیمای حامل فرماندهان نظامی که از جبهه عازم تهران بودند، رسانه‏های خبری دنیا به جای بررسی پیروزی نظامی ایران، سقوط هواپیما را محور گزارش‏های خبری قرار دادند. همچنین، با شهادت هاشمی‏نژاد به دست منافقین در مشهد و پاره‏ای از حوادث دیگر از جمله تظاهر مسلحانه گروهک‏ها در تهران، بار دیگر رخدادهای ناشی از درگیری‏های سیاسی داخلی کشور مورد توجه رسانه‏های خارجی قرار گرفت.(6).

ادامه رخدادهای سیاسی – امنیتی در داخل کشور و بازتاب آن در رسانه‏های خبری سبب شد تا بن‏بست در جنگ مجددا مورد تأکید ناظران سیاسی قرار گیرد، چنان که نشریه ژاپن تایمز، چاپ ژاپن، پس از بررسی وضعیت سیاسی – نظامی ایران نوشت:

»در خاورمیانه اعتقاد راسخی وجود دارد که جنگ پایان نخواهد یافت مگر آن که تغییرات عمده‏ای در دولت ایران یا عراق و یا هر دو صورت گیرد. بدون شک صدام از وجود جنگ داخلی بین چپ گرایان و انقلابیون اسلامی در ایران خرسند است. به نظر می‏رسد این مسئله به اضافه رکود اقتصادی، رژیم خمینی را محکوم به فنا کند. به هر حال، آقای خمینی ضربه‏های پیاپی را پشت سر گذاشته است. جنگ با عراق یکی از عوامل ایجاد وحدت در ایران است… جنگ به بن‏بست کشانده شده‏ی ایران و عراق دیگر نگرانی‏هایی در منطقه خاورمیانه و به طور کلی در جهان به وجود نمی‏آورد، اما این درگیری هنوز توان ایجاد بحران جدیدی را دارد و نمی‏توان آن را نادیده گرفت، یا به دست فراموشی سپرد.«(7).

نکته مهمی که در تمام گزارش‏ها و تحلیل‏های خبری، مشاهده می‏شد، ارائه وضعیتی دوگانه از ایران بود؛ رسانه‏های خبری جهان به موازات اخبار مناقشات سیاسی، خبر پیروزی نظامی ایران را نیز منتشر می‏کردند. به نظر می‏رسد، برای ناظران خارجی پیروزی ایران در این عملیات پذیرفتنی نبود، به همین دلیل با وجود تأکید بر ارزش پیروزی نظامی ایران و شکست سیاسی – نظامی عراق، همچنان، اوضاع کلی جنگ به عنوان یک بن‏بست ارزیابی می‏شد که تنها، تحولات سیاسی و جابه‏جایی قدرت در یکی یا هر دو کشور می‏توانست آن

را برطرف کند. به بیان دیگر، گرچه شکسته شدن حصر آبادان – با وجود ناباوری‏های اولیه – مورد پذیرش محافل سیاسی و نظامی دنیا قرار گرفت، ولی این پیروزی به این معنا نبود که روند جدیدی در جنگ آغاز شده و اوضاع به سود ایران تغییر کرده است.

بعدها، یکی از کارشناسان امریکایی مسائل نظامی در مورد بازتاب عملیات ثامن الائمه (ع(، بر این نکته تأکید کرد که پیشنهاد آتش‏بس یک ماهه عراق در ماه نوامبر، متأثر از پیروزی ایران در آبادان در ماه اکتبر بود. وی در مورد ماهیت این پیروزی در کتاب خود نوشت:

»پیروزی ایران در جبهه آبادان این حقیقت را آشکار کرد که برتری در قدرت زرهی و هوایی می‏تواند بی‏معنا باشد. علاوه بر این، پیروزی در آبادان هشدار برای غرب بود. حتی اگر نیروهای غربی که احتمالا کارآمدتر از نیروهای عراقی در استفاده از قدرت هوایی و سلاح‏های سنگین بوده باشند، در مقابله با نیروهای ایران باز هم با مشکلی که عراق گریبانگیر آن بود،مواجه می‏شدند، خصوصا این که دولت‏های غربی از لحاظ سیاسی آمادگی پذیرش تلفات سنگین در یک جنگ کم شدت را ندارند.«(8).

کردزمن به عنوان کارشناس نظامی، ماهیت شکل‏گیری نوع جدیدی از جنگ را مورد توجه قرار می‏دهد که شکست حصر آبادان نقطه آغاز تحقق آن بود. وی سپس می‏نویسد:

»هنوز مشخص نشده است که ایرانیان چگونه به این پیروزی دست یافتند.«(2).


1) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، 7 / 7 / 1360، به نقل از رادیو امریکا، 6 / 7 / 1360.

2) پیشین.

3) پیشین، به نقل از رادیو بی‏بی‏سی.

4) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، 7 / 7 / 1360، بخش عربی رادیو صوت الجماهیر، 6 / 7 / 1360.

5) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، 8 / 7 / 1360، رادیو لندن، 7 / 7 / 1360.

6) سند شماره 7405 / گ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، جزوه «امام خمینی و اوضاع سیاسی – اجتماعی عملیات ثامن الائمه (ع(«، (خرداد تا مهر 1360) نوشته محسن محمدی معین.

7) وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «بررسی مطبوعات جهان«، شماره 99، 30 / 7 / 1360، به نقل از ژاپن تایمز، اکتبر 1981.

8) آنتونی کردزمن و آبراهام واگنر، درس‏هایی از جنگ مدرن، جلد دوم: جنگ ایران و عراق، ترجمه حسین یکتا کارشناس مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، ص 146 (منتشر نشده(.