جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازتاب جنگ در رسانه‏ها

زمان مطالعه: 3 دقیقه

در پی پیدایش وضعیت جدید در جنگ و رکود حاکم بر جبهه‏ها – از نیمه آبان 1359 – رسانه‏های خارجی و صاحب نظران محافل سیاسی و نظامی درباره اهداف عراق و علل ناکامی این کشور به ارائه تحلیل پرداختند. روزنامه گاردین در مورد محاسبات غلط عراق، نوشت:

»نیروهای عراقی مجبورند خود را برای یک جنگ بلند مدت آماده سازند، ولی این موضوع جزیی از برنامه اولیه آن‏ها نبوده است. آنچه می‏توان از برنامه‏های عراقی‏ها حدس زده، نادرستی محاسبه آن‏ها توأم با نوعی فریب‏خوردگی است. به تدریج سرعت پیشروی عراق کاهش یافت و در پاره‏ای موارد کاملا متوقف ماند. صدام به اشتباه، مبنای استراتژی خود را شورش اعراب[خوزستان]قرار داده بود، در حالی که هیچ گونه طغیانی از جانب آن‏ها مشاهده نشد. سؤالی که باقی می‏ماند، این است که آیا رئیس جمهور عراق می‏تواند بهانه‏ای منطقی برای توجیه شکست برنامه‏هایش ارائه کند؟«(1).

رادیو لندن نیز طی تفسیری، از نتایج ناکامی عراق گفت:

»این که عراق موفق نشد به یک پیروزی سریع نائل گردد، بسیاری از ناظران را به این نتیجه رسانده[است]که دولت صدام با مشکلات سیاسی بزرگی روبه‏رو خواهد شد. کارشناسان غربی معتقدند که پیشرفت جنگ بسیار کند بوده و ارتش عراق کفایت و کارآیی چندانی از خود نشان نداده است.«(2).

روزنامه ستاره سرخ مسکو در مورد پیش فرض‏های غلط عراق نوشت:

»رهبران عراق که تهاجم را در سطح وسیعی آغاز نمودند، فکر می‏کردند که ارتش این کشور به سرعت پیشروی خواهد کرد. این محاسبات ظاهرا بر اساس تصوری که از ارتش ایران به سبب نداشتن فرماندهی و نزول انضباط و نداشتن قطعات یدکی سلاح‏های امریکایی، یارای مقاومت ندارد، پایه‏گذاری شده بود. آن‏ها همچنین تصور می‏کردند، با شکست نظامی، رژیم ایران نیز دوام نیافته و قطعه قطعه خواهد شد. از نحوه پیشرفت در جبهه‏ها کاملا روشن می‏گردد که نیروهای ایرانی همچنان به مقاومت سرسختانه – بدون توجه به صدمات روزهای اول جنگ – ادامه می‏دهند. هدف اعلام شده جنگ نیز در حال تغییر است؛ ابتدا عراق مدعی بخش کوچکی از اراضی قسمت شرقی رودخانه شط العرب[اروند رود]بود، ولی اکنون مطبوعات عراق نقشه‏ای چاپ می‏کنند که در آن استان خوزستان – که در بغداد به آن عربستان نام داده‏اند – جزء سرزمین عراق محسوب می‏شود.«(3).

سادات، رئیس جمهور مصر نیز در مصاحبه‏ای با مجله اشپیگل در مورد علت و اهداف تهاجم عراق به ایران، گفت:

»جنگ ایران و عراق را صدام به دلیل سوء استفاده از روش تدافعی امریکا آغاز کرده است. انگیزه صدام تسلط کامل بر شط العرب[اروند رود]و رهبری کامل منطقه بود. ولی تصور می‏کرد که ارتش ایران از بین رفته و[ارتش عراق]می‏تواند ظرف یک هفته پیروز شود، ولی امروز توجه شده که در لجن فرو رفته و سال‏ها از آن بیرون، نخواهد آمد… توازن خاور نزدیک بیش از پیش در مخاطره افتاده است.«(4).

رادیو امریکا طی تحلیل درباره تأثیرات ناشی از پیروزی احتمالی عراق گفت:

»محافل سیاسی اتفاق نظر دارند که اگر عراق به سرعت بر ایران پیروز می‏شد، صدام تقویت شده و رؤیای او که رهبری جهان عرب است، محقق می‏گردید. ولی اکنون احتمال پیروزی کمتر از پیش است و هر چه زمان بیشتر می‏گذرد، احتمال وقوع فاجعه در عراق بیش از پیش افزایش می‏یابد.«(5).

خبرگزاری رویتر نیز با بیان اهداف اعلام نشده عراق مبنی بر سقوط حکومت جمهوری اسلامی و تصرف منطقه‏ی نفتی خوزستان به عنوان مقدمه اهداف دراز مدت این کشور برای تسلط بر منطقه خلیج فارس، گزارش داد:

»پس از دوازده روز جنگ و در گل ماندن ارتش عراق در خوزستان، ایلام و کرمانشاه، احتمال به دست آوردن این اهداف بعید نظر می‏رسد.«(6).

خبرگزاری آسوشیتد پرس نیز به نقل از روزنامه گاردین گزارش داد:

»به نظر می‏رسد حمله عراق به ایران بر محاسبات غلط پایه‏گذاری شده است. یک مبارزه کوتاه و شدید می‏توانست. بخشی از مشکلات عراق را فورا حل کند، ولی درگیری طولانی مشکلات این کشور را بیش از پیش بر ملا خواهد کرد.«(7).

در رسانه‏های خارجی و در تحلیل‏ها اظهار شده از سوی صاحب نظران و کارشناسان امور جنگ ایران و عراق هیچ امیدی به کسب برتری نظامی ایران بر عراق – به لحاظ اوضاع سیاسی – نظامی کشور وجود نداشت، با این حال، قابلیت نظامی عراق نیز برای ایجاد تحولی نظامی زیر سؤالی رفته بود و همین امر، آینده روند تحولات نظامی را تا اندازه‏ای در پرده‏ای از ابهام قرار می‏داد.


1) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، نشریه 225، به نقل از رادیو لندن، 7 / 8 / 1359.

2) خبرگزاری آسوشیتد پرس، رادیو لندن، 8 / 8 / 1359.

3) بولتن سفارت جمهوری اسلامی ایران، در مسکو، 8 / 8 / 1359.

4) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، نشریه 252، 5 / 9 / 1359.

5) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، نشریه 227، 10 / 8 / 1359، به نقل از رادیو آمریکا.

6) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، 12 / 7 / 1359.

7) روزنامه میزان، 12 / 7 / 1359، به نقل از خبرگزاری فرانسه.