جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

امریکا (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

نگرانی امریکا و کشورهای منطقه از تأثیرات پیروزی انقلاب اسلامی در منطقه و احتمال وقوع بحران و تزلزل در درون این کشورها و همچنین ناتوانی امریکا در نفوذ و تأثیرگذاری بر مواضع ایران و به ویژه تلاش برای آزادسازی گروگان‏هایش که در لانه جاسوسی گرفتار شده بودند، منجر به حمایت امریکا از تهاجم نظامی عراق به منظور اعمال فشار بر ایران شد. اعتماد به پیروزی عراق در یک «جنگ محدود و برق آسا» (1) مورد توجه و ملاحظه کشورهای منطقه نیز بود. ضمن این که احتمال تضعیف و تعدیل جمهوری اسلامی به عنوان بخشی از نتایج تهاجم عراق، کشورهای منطقه را به حصول نتیجه امیدوار کرده بود و لذا حمایت خود را از عراق دریغ نداشتند، به گزارش نشریه ژون آفریک 45 روز پیش از شروع حمله عراق، دولت سعودی گزارشی محرمانه از اوضاع سیاسی، نظامی و اقتصادی ایران را به هنگام بازدید صدام از عربستان به وی هدیه کرد.

بنابراین، توافق کلی در سطح منطقه برای حمایت از تهاجم عراق به صورت محدود و کوتاه مدت وجود داشت. امریکایی‏ها کمترین نتیجه‏ای را که به صورت کوتاه مدت – در پی حمله عراق به ایران – برای خود پیش‏بینی می‏کردند، آزادسازی گروگان‏های امریکایی و در درازمدت، گرایش دوباره ایران به سمت امریکا به منظور دستیابی به سلاح و قطعات برای ادامه جنگ در برابر عراق بود. به همین دلیل، کارتر در روز دوم جنگ گفت:

»جنگ ایران و عراق ممکن است به آزادی گروگان‏های امریکایی منجر شود. جنگ می‏تواند ایران را در مورد لزوم صلح و قبول قوانین بین‏المللی متقاعد نماید. خبرهای رسیده حاکی از تمایل شدید ایرانیان برای حل اختلافات با ما می‏باشد.«(2).

ادموند ماسکی وزیر خارجه وقت امریکا نیز در مجمع عمومی سازمان ملل گفت:

»امنیت ایران و ثبات منطقه به وجود یک ایران یکپارچه و نیرومند و مستقل بستگی دارد. (3).

اگر ایران بخواهد به تعهداتش عمل کند باید گروگان‏ها را آزاد کند. رهایی گروگان‏ها به

تحریم‏های ایران خاتمه می‏دهد و آثار گوناگونی به جای خواهد گذاشت. امریکا آماده است پس از آزادی گروگان‏ها بر اساس احترام متقابل و برابری، کلیه مسائل حل نشده و سوء تفاهم‏هایی که ایران و امریکا را جدا ساخته، مورد رسیدگی قرار دهد.«(4).

اظهار نظر مقام‏های امریکایی به ویژه تأکیدشان بر «یکپارچگی ایران» تنها سه روز پس از آغاز جنگ، نمایانگر تغییر موضع آن‏ها بود. امریکایی‏ها پیش‏بینی می‏کردند که ایران بر اثر فشارهای وضعیت جدید به دلیل نیاز به حمایت‏های سیاسی و تسلیحاتی، الزاما مناسبات خود را با امریکا عادی خواهد کرد، (5) چنانکه رئیس جمهور وقت امریکا اعلام کرد:

»ایالات متحده خواهان برقرار کردن روابط عادی خود با ایران است زیرا در این برهه زمانی این اقدام به نفع طرفین است… ما بسیار محتاط بوده‏ایم و سعی کرده‏ایم به ایران بفهمانیم که ما بی‏طرف می‏مانیم و هیچ اقدامی جهت تنبیه ایران انجام نمی‏دهیم و فقط می‏خواهیم گروگان‏ها را آزاد کنیم.«(6).

ناکامی عراق و آشکار شدن توانایی‏های نظامی و قابلیت سیاسی ایران در مهار کردن بحران، بیش از همه در تغییر موضع امریکا نقش داشت. بی‏گمان، اگر تهاجم عراق به نتیجه می‏رسید و یا اوضاع به گونه‏ای اساسی در ایران تغییر می‏کرد، موضع امریکا با توجه به واقعیات موجود، به گونه‏ای دیگر ظاهر می‏شد.

در عین حال، سیاست امریکا در برابر ایران در کمند گروگان‏ها گرفتار بود لذا در این وضعیت، مواضع دمکرات‏ها بیشتر معطوف به تلاش برای آزادی گروگان‏ها و در نتیجه، پیروزی در انتخابات بود. امریکا امیدوار بود با گرفتار شدن ایران در جنگ،معضل گروگان‏ها حل و فصل شود. موضع جمهوری خواهان نیز قابل توجه بود، چنان که کیسینجر طی تحلیلی اعلام کرد:

»پیروزی هر یک از دو طرف درگیر در جنگ ایران و عراق موجب بروز مشکلات مختلفی برای منافع امریکا می‏شود.«(7).

ریگان نامزد جمهوری خواهان در انتخابات رئیس جمهوری امریکا در نطق انتخاباتی خود با حمله به سیاست‏های کارتر اعلام کرد:

»آنچه اکنون در ایران و عراق رخ داده، نتایج سیاست‏های دولت کارتر ظرف سه تا شش ماه گذشته است. عدم قاطعیت سیاست خارجی و ضعف توانایی نیروی دفاعی امریکا قابل سرزنش است. اوضاع بسیار خطرناک است و بدبختانه می‏تواند تأمین نفت جهان غرب را در معرض تهدید قرار دهد.«(8).

اظهارات جدید مقام‏های امریکا برای عراقی‏ها مفهوم خاصی داشت؛ در واقع، این موضع‏گیری‏ها برداشت و باورهای عراق را در مورد اهداف امریکا در جنگ و وعده‏هایی که برای تشویق و ترغیب ا ین کشور (عراق) برای تهاجم به ایران به سران بعثی داده بود، عمیقا تحت تأثیر قرار داد.


1) کیسینجر وزیر خارجه اسبق امریکا در مورد حمله عراق چنین پیش‏بینی کرد: «جنگ حداکثر ظرف 10 روز با پیروزی عراق پایان خواهد یافت.«.

2) مأخذ 4، به نقل از خبرگزاری رویتر.

3) چند روز بعد، وزیر خارجه وقت عربستان، سعودالفیصل، در یک موضع‏گیری گفت: «تجزیه ایران نه به سعود منطقه خلیج فارس است و نه به سود عربستان سعودی.«.

4) پیشین، به نقل از رادیو امریکا.

5) رادیو امریکا بلافاصله پس از شروع جنگ در تاریخ 31 / 6 / 1359 طی گزارشی از وضعیت ارتش ایران گفت: «هواپیماها و تانک‏های پیشرفته امریکایی که دراختیار ارتش ایران قرار دارد به علت نبودن لوازم یدکی که از تحریم اقتصادی امریکا ناشی شده است، شدیدا آسیب‏پذیر است.«(خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، به نقل از رادیو امریکا، 9 / 7 / 1359(.

6) روزنامه کیهان، 10 / 7 / 1359.

7) خبرگزاری پارس، «گزارش ویژه» 7 / 7 / 1359، به نقل از رادیو آمریکا، 6 / 7 / 1359.

8) روزنامه اطلاعات، 5 / 7 / 1359.