اکنون که در واپسین روزهای سدهی بیستم به سر میبریم، اهمیت بازنگری دربارهی مهمترین تحولات این قرن بیشتر میشود. سدهی بیستم عصر دگرگونیهای بنیادی در همهی عرصههای زندگی بشری و از آن جمله عرصهی امنیتی بوده است. در این قرن جهان شاهد وقوع جنگهایی بود که با هدف مشابه آغاز شدند و خسارتهای سنگین جانی و مالی را به بار آوردند. در میان تحولات بزرگ و کوچک این قرن، جنگها اصلیترین تحولی بودهاند که نه تنها دولتها بلکه بسیاری از انسانها نیز به آنها حساسیت نشان داده و در نهایت هم در مورد آنها ابراز انزجار کردهاند.
در سالهای پایانی این قرن چندین جنگ بزرگ روی داد که از میان آنها میتوان به جنگ چچن، جنگ در یوگسلاوی سابق و دو جنگ خلیج فارس اشاره کرد که اولین جنگ خلیج فارس طولانیترین جنگ قرن بیستم بعد از جنگ ویتنام بود. هدف اصلی از این جنگ – که با هجوم سراسری عراق به ایران آغاز شد – شکست انقلاب اسلامی ایران قبل از تحکیم آن و مقابله با گسترش چنین انقلابی در منطقه خاورمیانه بود. علاوه بر آن، ادعای عراق برای مالکیت بر بخشهایی از کشور ایران، هدف دیگر این جنگ بود.
در این جنگ هدفهای آغازگر جنگ تأمین نشد اما خسارتهای جانی و مالی فراوان، مسیر ملت ایران را در دستیابی به توسعهی همه جانبه سد کرد. از این رو جا دارد، ضمن اظهار تأسف از آنچه که در قالب یک جنگ بر ملت ایران تحمیل گردید به بررسی موشکافانهی آن پرداخته و از زوایای مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
از آنجا که تدوین تاریخ، بررسی و تحلیل جنگ ایران و عراق وظیفه اصلی مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ میباشد و تا به حال نیز کتابهای مختلفی را تألیف و منتشر کرده است، هم اکنون یک دوره پنج جلدی با عنوان «تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق» را در دست
تألیف و انتشار دارد. تصمیمگیری دربارهی تألیف این مجموعه پنج جلدی، به زمانی باز میگردد که مسئولان دورهی عالی جنگ سپاه یعنی عالیترین مقطع آموزشی در این نهاد، از آقای محسن رضایی دعوت کردند تا بحث تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق را برای دانشجویان دوره دکترای مطالعات جنگ تدریس کنند در همین راستا به پیشنهاد ایشان – که در آن هنگام فرماندهی سپاه را بر عهده داشتند – گروهی تحقیقی تشکیل شد تا متون مورد نیاز این درس را تهیه کنند. این گروه که متشکل از آقایان حسین اردستانی، محمد درودیان، فرهاد درویشی، حسین سلامی، مجید مختاری، رسول یاحی و محسن رشید بود، پنج موضوع را برای تهیه متون اولیه درسی به پنج محقق اول واگذار کرد. گروه محققان مباحث مطرح شده در کلاسهای درس را مورد بازبینی قرار داده و به نگارش مجدد آن اقدام نمودند که هم اکنون با پنج عنوان فرعی «ریشههای تهاجم«؛ «جنگ؛ بازیابی ثبات«؛ «تنبیه متجاوز«؛ «تثبیت دست آوردهای جنگ» و «درسها و نتایج جنگ ایران و عراق» در دست تألیف و یا انتشار است.
در پایان لازم است از آقای محسن رضایی و گروه پژوهشی ایشان و نیز دورهی عالی جنگ، که زمینهساز تألیف این مجموعه شدهاند و از سردار غلامعلی رشد که از نظرات ایشان برای جلد حاضر بهرهمند شدهایم و نیز مؤسسه مطالعات سیاسی فرهنگی اندیشه ناب که اجرای مراحل بازخوانی، ویرایش نهایی و آمادهسازی برای چاپ این کتاب را عهدهدار بوده است، تشکر و قدردانی شود.
مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
زمستان 1378.