جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آلوده کردن محیط زیست

زمان مطالعه: 4 دقیقه

تدوین و تصویب تمامی قوانین بین‏المللی و معاهدات بین دولت‏های دنیا در مورد حفاظت از محیط زیست، همه برای سلامت و بقای بشر است. برای نمونه اگر در کنوانسیون‏های مختلف بین‏المللی (همانند کنوانسیون 1925 ژنو(، مقرر شده است که سلاح شیمیایی به کار گرفته نشود، بدان دلیل نیست که تنها حقوق اجتماعی دولت‏های عضو در کنوانسیون حفظ یا حمایت شود، بلکه پیش‏گیری از تأثیرات سوئی است که این سلاح پس از هر جنگی بر ملت‏های مجاور می‏گذارد.

رژیم عراق در جریان تهاجم سراسری خود، شهرهای خرمشهر، مهران، سوسنگرد، هویزه، بستان، سومار، موسیان، قصرشیرین و روستاهای تابعه‏ی آنها را با خاک یکسان کرد.

براساس محاسبات علمی، برای تشکیل مجدد هر سانتی‏متر مکعب خاک صد تا چهارصد سال لازم است. بدین ترتیب، تأثیرات سوء تخریب و ویرانی شهرها، روستاها و مناطق مرزی ایران برای مردم ما و آیندگان آشکار می‏شود، ضمن آنکه رژیم عراق با به کارگیری بمب‏های شیمیایی، خسارت‏های جبران‏ناپذیری را به ایران وارد کرد. به اعتقاد سم‏شناسان دنیا، تأثیرات سوء سلاح‏های شیمیایی به مدت بیست تا سی سال در خاک باقی و حیات جانداران را به کلی مختل خواهد کرد، حتی اگر انسان با این نوع خاک در تماس نباشد، تأثیرات آنها همچون، تاول‏زایی و سمیت آن در سطح بدن پدیدار می‏شود.

براساس گزارش‏ها و تحقیقات موثق از جنگ‏های جهانی اول و دوم، خاک‏های مناطقی که هدف بمباران شیمیایی قرار گرفته‏اند، با گذشت سال‏ها، هنوز آثار بمب‏های شیمیایی را در خود دارند و در صورت تماس با آنها، تاول‏زایی و تأثیرات سوء دیگری در انسان نمودار می‏شود. این موارد همچنین روی ژن‏ها اثر نامطلوبی بر جای می‏گذارد و حتی به صورت عوامل سرطان‏زا نیز گزارش شده است. (1).

در دوران جنگ، ارتش عراق بارها، کشور ما را هدف بمباران شیمیایی قرار داد. برای نمونه، این ارتش تنها در یک روز، نود هزار لیتر بمب شیمیایی (با احتساب روزی 250 سورتی پرواز، هر پرواز شامل چهار فروند بمب شصت لیتری به اضافه‏ی پرتاب روزانه ده هزار گلوله توپ هر گلوله محتوی سه لیتر مواد شیمیایی) را علیه مردم و رزمندگان در جبهه‏های جنگ و شهرهای مرزی به کار گرفت. (2).

استفاده از سلاح‏های شیمیایی مرگبار، نه تنها جمع زیادی از رزمندگان را شهید و مصدوم، بلکه محیط زیست را نیز به طور گسترده‏ای آلوده کرده است. این اقدام‏های رژیم عراق با تمام مقررات بین‏المللی مغایر بود. ماده‏ی 55 کنوانسیون الحاقی نخست 1977 در این باره مقرر می‏کند که جنگ باید به شکلی هدایت شود که محیط زیست طبیعی در برابر آسیب‏های گسترده، پایدار و وخیم، حفظ شود. مین‏ها یا تله‏های انفجاری از جمله سلاح‏هایی هستند که برای محیط زیست زیان‏بارند؛ چرا که ممکن است عمل نکنند و بعدها، برای بخش‏هایی از زمین که مورد استفاده‏ی کشاورزان و دامداران می‏باشد، مزاحمت ایجاد کنند. نیروهای ارتش عراق پس از آنکه متوجه شدند توان مقابله با حمله‏های بی‏امان رزمندگان ایرانی را ندارند، به مین‏گذاری مناطق وسیعی از خاک ایران و بعضی از مناطق مرزی اقدام کردند. پس از گذشت چندین سال از جنگ، هنوز برخی از مناطق مین‏گذاری شده به طور کامل پاک‏سازی نشده‏اند و گاهی، کشاورزان و دامداران مناطق مرزی در برخورد با مین یا مهمات عمل نکرده، جان خود را از دست می‏دهند.

هواپیماهای عراقی حوزه‏های نفتی ایران در خلیج فارس را در تاریخ 7 بهمن 1361 بمباران کردند و همین سبب شد تا روزانه هزاران بشکه نفت از این چاه‏ها نشت کند و به آب‏های خلیج فارس وارد شود. این اقدام رژیم بغداد – که نقض آشکار مقررات و کنوانسیون‏های بین‏المللی ناظر بر حفاظت محیط زیست و همچنین زیر پا گذاشتن کنوانسیون کویت درباره خودداری از حمله به چاه‏های نفتی حوزه‏ی خلیج فارس بود – باعث شد تا پس از چند

هفته، سفره‏های بزرگ نفت، قسمت‏هایی از آب‏های خلیج فارس را بپوشاند. بدین ترتیب، لطمات اولیه و ثانویه‏ی جبران‏ناپذیری به جانوران آبزی و ساکنان اطراف خلیج فارس، که از این جانوران تغذیه می‏کردند، وارد آمد. (3) در اینجا، به چند نمونه اشاره می‏شود:

رادیو بی. بی. سی ساعت 19:45 روز 19 تیر 1362 اعلام کرد: تا به حال، بیش از پنج نهنگ دریایی در آب‏های خلیج فارس تلف شده و اجسادشان به سواحل شرقی خلیج فارس رسیده‏اند. این کل تعداد نهنگ‏های دریایی است که ظاهرا در خلیج فارس وجود داشته است. (4).

مؤسسه‏ی جهانی موجودات وحشی در قسمتی از گزارش خود در این زمینه اعلام کرد که مرگ تعداد زیادی از گاوهای دریایی، دلفین‏ها، لاک‏پشت‏ها، ماهی‏ها، مارهای دریایی و پرندگان را به ثبت رسانده و طی تحقیقی که[با استفاده از]بالگردها انجام شده، در طول ساحل شرقی خلیج فارس، 53 گاو دریایی مرده (از 54 گاو دریایی موجود در خلیج فارس) سرشماری گردیده است. (5).

همچنین بر اثر بمباران حوزه‏های نفتی و آلودگی آب‏ها، نسل بعضی از ماهیان نیز منقرض شده است. (3).

دولت عراق در حالی دست به این اقدام زد که طبق مفاد «کنوانسیون منطقه‏ای کویت برای همکاری دوباره‏ی حمایت از محیط زیست دریایی در مقابل آلودگی» (6) متعهد بوده که طبق این کنوانسیون و پروتکل‏های لازم الاجرایی که در آن عضویت دارد، به تنهایی یا با همکاری دیگران تمامی اقدامات لازم را برای جلوگیری یا کاهش آلودگی محیط زیست در منطقه‏ی دریایی و مبارزه با آلودگی انجام دهد. (7).

همچنین دولت عراق طبق پروتکل همکاری منطقه‏ای برای مبارزه با

آلودگی ناشی از نفت و دیگر مواد مضر در موارد اضطراری متعهد بوده است در اجرای تمامی اقدامات لازم و مؤثر برای حفاظت نوار ساحلی و منافع مربوط به یک یا چند دولت متعاهد در برابر خطرهای ناشی از وجود نفت یا دیگر مواد مضر در محیط زیست دریایی که بر اثر مورد اضطراری در دریا پدید آمده است با دیگر دولت‏های متعاهد همکاری کند. (5).

بنابراین، اقدام عراق در حمله به تأسیسات نفتی چاه‏های نوروز با تعهدی که این رژیم در قبال امضای کنوانسیون کویت بر عهده گرفته بود، مغایرت داشت. افزون بر آن، رژیم عراق برای مهار نشت نفت از چاه‏های مزبور هیچ گونه همکاری نکرد و تعهد ناشی از امضای پروتکل ضمیمه‏ی کنوانسیون کویت را نادیده گرفت و بدین ترتیب، در جریان اجلاسی که «راپمی» (8) برای رسیدگی به این موضوع در کویت تشکیل داده بود، حاضر نشد تضمین دهد که در جریان کار کارشناسان برای مهار چاه‏ها به آنها حمله نکند. (9).


1) دبیرخانه کنفرانس بین‏المللی تجاوز و دفاع، بازشناسی جنبه‏های تجاوز و دفاع، جلد 2، مقاله‏ی «تجاوز عراق و اثرات تخریبی آن بر محیط زیست«، نوشته‏ی هادی منافی، تهران: 1368، ص 469.

2) همان، ص 470.

3) مأخذ 7، ص 25.

4) روزنامه‏ی رسالت، 10 / 6 / 1365.

5) همان.

6) کنوانسیون منطقه‏ای کویت برای همکاری درباره‏ی حمایت از محیط زیست دریایی در سال 1978 با شرکت نمایندگان تام الاختیار کشورهای منطقه یعنی ایران، بحرین، قطر، امارات عربی متحده، عمان، عربستان سعودی، عراق و کویت به امضا رسید.

7) مأخذ 10، مقاله‏ی «ضرورت توسعه و تدوین حقوق جنگ…» نوشته‏ی سعید میرزایی ینگجه، ص 213.

8) ROPME, Ragional Organization for Protection of Marine Enviroment..

9) همان، ص 213 و 214.