جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حمله به تأسیسات غیر نظامی

زمان مطالعه: 4 دقیقه

براساس بند نخست قطعنامه‏ی 407 کنفرانس عمومی آژانس بین‏المللی انرژی اتمی، تمامی تهاجمات مسلحانه علیه تأسیسات هسته‏ای که برای مقاصد صلح‏جویانه به کار می‏روند، باید صریحا و سریعا ممنوع شوند. پروتکل 1977 ژنو نیز حمله به نیروگاه‏های اتمی را صریحا ممنوع اعلام کرده است. لیکن رژیم عراق نیز همانند رژیم اشغالگر قدس این قوانین و مقررات را نادیده گرفت و در جریان جنگ هشت ساله، چندین بار به نیروگاه اتمی بوشهر حمله و این قوانین و مقررات را نقض کرد. در اواخر سال 1363، حمله به تأسیسات راکتور اتمی بوشهر شدت یافت، طوری که رژیم عراق ظرف مدت بیست روز، دو بار این نیروگاه را هدف حمله قرار داد و با پرتاب موشک‏های اگزوست به سوی آن، خسارت جانی و مالی فراوانی را به بار آورد.

در نخستین حمله‏ی عراق، که در تاریخ 24 فروردین 1363 صورت گرفت، قسمت‏هایی از این نیروگاه از بین رفت، یک نفر به شهادت رسید و چند نفر مجروح شدند. (1).

رژیم عراق مانند همیشه، بلافاصله، این اقدام غیرقانونی خود را تکذیب کرد و خبرگزاری این کشور در تاریخ 25 بهمن 1363 از بغداد چنین گزارش داد:

»عراق ادعاهای ایران مبنی بر حمله‏ی 23 بهمن 1363 هواپیماهای عراقی را به تأسیسات راکتور اتمی بوشهر در ایران تکذیب می‏کند. یک سخن‏گوی نظامی در تاریخ 25 بهمن 1363 به خبرگزاری عراق گفت: هواپیماهای عراق در این روز (23 بهمن) به غیر از حمله به دو هدف دریایی در نزدیکی جزیره‏ی خارک و تجمعات نظامی در مرزهای عراق، حمله‏ی دیگری نکرده‏اند. این سخن‏گو همچنین گفت: عراق همچنان به عدم حمله به هر گونه تأسیسات غیر نظامی در داخل ایران پای‏بند است.«

اما گزارش‏ها و عکس‏های مخابره شده‏ی 30 خبرنگار و فیلمبردار خارجی در تاریخ 1 اسفند 1363، خیلی سریع، این نقض قوانین را آشکار و افکار عمومی

جهان را از دروغ‏های رژیم عراق آگاه کرد.

این اطلاع‏رسانی نیز از قانون‏شکنی رژیم عراق جلوگیری نکرد و هواپیماهای این رژیم در روزهای 13 اسفند 1363 و 14 فروردین 1364 برای بار دوم و سوم به نیروگاه اتمی بوشهر حمله و دو نفر را مجروح کردند.

بازدید مجدد گروهی 23 نفره از خبرنگاران و فیلمبرداران خارجی از مناطق خسارت دیده در 15 اسفند 1363 و گزارش‏ها و عکس‏های مخابره شده‏ی آنها، اقدام عراق در نقض مقررات آژانس بین‏المللی انرژی اتمی و پروتکل 1970 ژنو را تأیید کرد. (2).

درباره حمله به تأسیسات غیرنظامی، بند 1 ماده‏ی 56 پروتکل نخست 1977 مقرر می‏کند:

»حمله به تأسیسات خطرناک، مانند: سد… و نیروگاه اتمی تولید برق، حتی در صورتی که این گونه اهداف، هدف نظامی نیز باشند، ممنوع است.«

همچنین قطعنامه شماره‏ی 444 کنفرانس عمومی آژانس بین‏المللی انرژی اتمی، هر گونه تهدید و حمله‏ی مسلحانه علیه تأسیسات هسته‏ای صلح‏جویانه را تخلف از منشور ملل متحد، قوانین بین‏المللی و اساس‏نامه‏ی آژانس بین‏المللی انرژی اتمی قلمداد می‏کند.

از دیگر اقدامات غیرقانونی عراق، حمله هواپیماهای جنگی این رژیم در مهرماه 1364 به شهرستان امیدیه بود که تأسیسات آب و برق این شهر را هدف قرار دادند و قطع آب و برق را سبب شدند و با توجه به گرمای شدید منطقه، مردم ساعت‏ها در مضیقه قرار گرفتند. در واقع، این اقدام عراق نقض ماده‏ی 54 پروتکل نخست 1977 بود.

ماده‏ی 54 مقرر می‏کند: ایجاد قحطی به عنوان روش جنگی علیه مردم غیرنظامی ممنوع است. بی‏گمان، هدف از حملات دشمن به تأسیسات غیرنظامی، به ویژه در فصل گرما در منطقه‏ی جنوب، ایجاد نارضایتی در بین مردم و شورش علیه نظام بود.

همچنین طبق بند 2 ماده مذکور حمله کردن، تخریب کردن و برداشتن یا

از حیز انتفاع انداختن اموال ضروری برای ادامه‏ی حیات جمعیت غیرنظامی، مانند مواد غذایی…، تأسیسات و منابع یا مخزن‏های آب آشامیدنی یا تأسیسات آبیاری برای محروم کردن مردم غیرنظامی… با هر هدفی چه به منظور ایجاد گرسنگی یا به منظور تحریک افراد به تغییر محل یا هر دلیل دیگری، ممنوع است.

رژیم عراق در جریان نقض‏های مکرر مقررات بین‏المللی، هواپیماهایش در تاریخ 27 مرداد 1366 تأسیسات نفتی گچساران، نیروگاه برق رامین اهواز، دکل برق بادمک پل‏دختر را هدف قرار دادند و بدین ترتیب، تعدادی از هموطنان را شهید و مجروح کردند و خسارت‏های زیادی به تأسیسات غیرنظامی وارد آوردند.

در تاریخ 30 مرداد 1366 نیز ارتش عراق بار دیگر، به اهداف غیرنظامی حمله کرد و این بار صنایع آلومینیوم‏سازی اراک، شرکت کشت و صنعت کارون و کارخانه‏ی کاغذ پارس را در هفت‏تپه هدف قرار داد. در این حمله‏ها نیز، عده‏ای از غیرنظامیان کشته یا زخمی شدند و بخشی از این مراکز نیز تخریب گردید.

ماده‏ی 52 پروتکل نخست 1977 منضم به کنوانسیون‏های 1949 ژنو درباره اموال غیرنظامی چنین مقرر می‏کند: اموال غیرنظامی باید از آسیب‏های جنگ در امان باشند. همچنین بند 1 این ماده، اموال غیرنظامیان نباید هدف حمله یا اقدام تلافی‏جویانه قرار گیرد.

حمله‏های دشمن به مراکز غیرنظامی و اهداف غیرنظامی به طور مداوم، ادامه داشت. در واقع، رژیم عراق در تلاش بود که تمام تأسیسات صنعتی و اقتصادی ایران را نابود کند. هواپیماهای ارتش عراق در 31 مرداد و 8 شهریور 1366، به مجتمع شیمیایی رازی ایران و ژاپن در بندر امام خمینی، کارخانه‏ی سیمان درود، یک واحد پست انتقال برق در تبریز، نیروگاه برق تبریز و پست انتقال برق همدان حمله کردند. در این حملات تعدادی از کارکنان این مراکز را کشتند یا زخمی کردند و بخش‏های وسیعی از این اهداف را نیز

از بین بردند. همچنین، حمله‏ی هوایی عراق به پست انتقال برق انجیرک، کارخانه‏ی هپکو اراک و نیروگاه برق آرن نهاوند از دیگر اعمال وحشیانه‏ی ارتش عراق در تابستان 1366 است. (3).

این اقدامات و صدها حمله نظیر آن در حالی انجام شد که بند 2 ماده‏ی 52 پروتکل نخست 1977، مقرر می‏کند که حمله‏ها باید به طور دقیق، به اهداف نظامی محدود شوند. گفتنی است که اهداف نظامی به اموالی محدودند که بر حسب طبیعت، محل استقرار یا مصرف و استفاده‏ی آنها، سهم مؤثری در اقدام نظامی داشته باشند و تخریب کامل یا جزئی یا تصرف یا خنثی‏سازی آنها برتری مشخصی دربر داشته باشد.

بنابراین، تأسیساتی که هدف حمله قرار گرفتند، اغلب تأسیسات برق بودند که صدها کیلومتر با جبهه‏های جنگ فاصله داشتند و تخریب آنها برای دشمن فایده‏ی نظامی مشخصی دربر نداشت، جز اینکه مردم را از نظر روشنایی و… در تنگنا قرار می‏داد.


1) ستاد تبلیغات جنگ، نقض مقررات بین‏المللی توسط رژیم عراق، 1364، ص 29.

2) روزنامه رسالت، 11 / 6 / 1365.

3) محمود یزدان‏فام، روز شمار جنگ ایران و عراق، کتاب 50 (اسکورت نفتکش‏ها(، تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه، زمستان 1378، ص 772 تا 874 و 880.