جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مبارزه با رفاه ‏طلبى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

مأموریت اصلى فرهنگ هر جامعه، تقویت عوامل مؤثر در دفاع همه جانبه است و آنچه که آفت بزرگ عوامل دفاع در همه‏ى زمینه‏ها به حساب مى‏آید، گرایش جامعه به رفاه‏طلبى و دنیاگرایى است. از این جهت، فرهنگ یک جامعه در تقابل دائمى با این رویکرد خطرناک است. امام راحل (ره) با عنایت به این مطلب مبارزه را با رفاه‏طلبى قابل جمع نمى‏داند و گسترش چنین اندیشه‏اى را مغایر استقلال، آزادى و اهداف الهى حکومت اسلامى مى‏داند:

»ملت عزیز ما که مبارزان حقیقى و راستین ارزشهاى اسلامى هستند، بخوبى دریافته‏اند که مبارزه با رفاه‏طلبى سازگار نیست و آنها که تصور مى‏کنند مبارزه در راه استقلال و آزادى مستضعفین و محرومان جهان، با سرمایه‏دارى و رفاه‏طلبى منافات ندارد، با الفباى مبارزه بیگانه‏اند و آنهایى هم که تصور مى‏کنند سرمایه‏داران و مرفهان بى‏درد، با نصحیت و پند و اندرز متنبه مى‏شوند و به مبارزان راه آزادى پیوسته و یا به آنان کمک مى‏کنند، آب در هاون مى‏کوبند. بحث مبارزه و رفاه، بحث قیام و و راحت‏طلبى، بحث دنیاخواهى و آخرت‏جویى، دو مقوله‏ایست که هرگز با هم جمع نمى‏شوند و تنها آنهایى تا آخر خط با ما هستند که درد فقر و محرومیت و استضعاف را چشیده باشند. فقرا و متدینین بى‏بضاعت، گردانندگان و برپادارندگان واقعى انقلابها هستند» (1).

تحلیل محتواى این فراز از بیانات گهربار امام راحل (ره) به قدرى عمیق و پرجاذبه است که از جهتى مى‏توان آن را عصاره‏ى راهبرد و ملخص سیاست دفاعى معظم له و منشور حفظ ارزشها و دستاوردهاى هشت سال دفاع مقدس به شمار آورد که بى‏شک عدول از این شیوه پیامدهاى مرگبارى را به دنبال خواهد داشت. اگر به

جاى تقویت انگیزه‏هاى دفاعى جامعه، به رفاه و دنیاخواهى رو آوریم یا به جاى حمایت از محرومین، ناخواسته سرمایه‏داران را تقویت کنیم،آن روز نه تنها از خط مبارزه عدول کرده‏ایم، بلکه باید شاهد مرگ تدریجى ارزشهاى انقلاب اسلامى و دفاع مقدس نیز باشیم؛ چنانچه امام راحل (ره) فرمودند:

»خدا نیاورد آن روزى را که سیاست ما و سیاست مسؤولین کشور ما، پشت کردن به دفاع از محرومین و رو آوردن به حمایت از سرمایه‏دارها گردد و اغنیا و ثروتمندان از اعتبار بیشترى برخوردار شوند.» (2).

مرورى کوتاه در تاریخ صدر اسلام و بررسى سیر حوادث، پس از عروج ملکوتى رسول اکرم (صلى الله علیه و آله(، گواه این واقعیت است که آفت بزرگ اسلام و جامعه‏ى اسلامى، توسعه‏ى فرهنگ رفاه‏طلبى و تکاثر بوده است. بسیارى از بزرگان قوم با سوء استفاده از موقعیتها، کاسب منشى و حرامخوارى، به زراندوزان و ملاکان بزرگ مبدل گشتند و آن چنان فرهنگ جامعه را تحت تأثیر قرار دادند که ملاک ارزش در همه جا دینار و زر سرخ بوده است؛ به گونه‏اى که حتى فریاد مظلومانه‏ى مولاى متقیان على «علیه‏السلام» و دفاع وى از عدالت و زهد اسلامى نیز نتوانست مانع تهاجم فرهنگ تکاثر و ثروت‏اندوزى شود. امام راحل (ره(با عنایت به این پیشینه‏ى تاریخى و با صراحت تمام، رفاه‏طلبى را به سان عدول از خط حمایت از محرومان و تبدیل جامعه به میدان عیش و نوش ثروت‏اندوزان و نشانه‏ى شکاف عمیق در خط مبارزه و دفاع از ارزشهاى اسلامى معرفى مى‏کرد.


1) صحیفه نور، ج 20، ص 235.

2) صحیفه نور، ج 20، ص 129.