مقامات امریکایی که خود را پرچمدار دفاع از حقوق بشر قلمداد میکنند،
اطلاعات دقیقی از استفاده رژیم عراق از سلاحهای مرگبار شیمیایی داشتند،
آنها به دلیل منافع نامشروعشان قتلعام نظامیان و غیرنظامیان ایرانی با سلاحهای شیمیایی را شاهد بودند، اما هیچ واکنشی از خود نشان ندادند؛ زیرا این سلاحها را خود و متحدانش در اختیار رژیم عراق میگذاشتند. رادیو کلن در تاریخ 27 مرداد 1369 گفت: «عراق برای مقابله با نیروهای هر کشوری که در مقابل تجاوز ارتشش قد علم کند، به بمبهای شیمیایی خود متکی است و در جنگ با ایران، از این بمبها استفاده کرد و حتی شهر کردنشین حلبچه که جزء خود عراق است، هدف بمباران شیمیایی قرار گرفت.» (1).
در سال 1982، روزنامهی «واشنگتن پست» به نقل از «هاگ» سخنگوی وزارت خارجهی امریکا نوشت: «اتهامهای ایران مبنی بر اینکه عراق در جنگ از گاز سمی استفاده میکند، تا حدی معتبر است.» هاگ اضافه کرد: «جنگ ایران و عراق، تأکید بر این امر است که فورا باید برای منع تولید سلاحهای شیمیایی قراردادهای بینالمللی وضع شود.» (2).
سال بعد، ایالات متحدهی امریکا در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل، عراق را متهم کرد که در جنگ با ایران، از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده است. نمایندهی امریکا در کنفرانس خلع سلاح در ژنو گفت: «وظیفهی تأسفآوری که بر عهده دارد، این است که باید گزارش کند شواهد موجود، استفاده عراق از سلاحهای شیمیایی را ثابت کرده است.» (3).
همچنین، سناتور «سام نان» نمایندهی دموکراتیک ایالت جورجیا، اظهار کرد: «یکی از اشتباهات ما در گذشته این بود که صدام حسین از گازهای شیمیایی علیه ایرانیان و به دنبال آن علیه مردم خود استفاده کرد و ما این اقدام عراق را محکوم نکردیم.» (4).
اظهارات این سناتور امریکایی این مطلب را تأیید میکند که در جریان جنگ تحمیلی، هر چه جمهوری اسلامی فریاد برمیآورد که رژیم عراق علیه نظامیان و غیرنظامیان ایرانی از انواع عناصر مرگبار شیمیایی استفاده میکند،
کشورهای جهان، به ویژه امریکا بدون هیچ گونه واکنشی، با بیتفاوتی از کنار آن میگذشتند. حتی هنگامی که رژیم عراق در حلبچه یک فاجعه عظیم بشری به بار آورد، چشمان خود را بر این جنابت هولناک بستند و تنها زمانی لب به سخن گشودند که منافع آنها طی جنگ عراق و کویت به خطر افتاد و حاضر شدند به جنایتهای رژیم عراق اقرار کنند. در تأیید مظلومیت جمهوری اسلامی ایران و بیتفاوتی جهانیان در خصوص جنایت ضدانسانی رژیم صدام علیه شهروندان و نظامیان ایرانی، یادآوری این مطلب به نقل از رادیو امریکا بجا به نظر میرسد: «تا زمانی که تنها ایرانیان قربانی حملههای شیمیایی عراق بودند، چه در سازمان ملل متحد و چه در پایتختهای کشورهای بزرگ جهان، عزم و اراده سیاسی کافی برای محکوم کردن این گونه عملیات وجود نداشت…» (5).
»ریچارد مورفی» معاون سابق وزارت امور خارجه امریکا، نیز اظهار کرد: «در اواخر سال 1987 و اوایل سال 1988، نقطهی عطف بزرگی در جنگ ایران و عراق رخ داد.» وی میگوید: «عراقیها طی یک رشته حرکات نظامی کاملا تمرین شده، شبه جزیره فاو را که در سال 1986 از دست داده بودند، از ایرانیها پس گرفتند و نیزارهای جنوبی ناحیه را تصرف کردند. مهارت عراقیها در جنگهای زمینی با کاربرد جنگافزارهای شیمیایی همراه بود و جنگ شیمیایی به عنوان حربه وحشتانگیزی بسیار مؤثر افتاد.» همچنین آقای «جان افریز» رئیس مجلس نمایندگان کانادا، اقدام عراق در کاربرد سلاحهای شیمیایی در مناطق نظامی و شهرهای ایران را محکوم کرد. «هانس دیتریش گنشر» وزیر امور خارجه وقت آلمان، با بیشرمی تمام در حالی که کشور متبوعش جزء مهمترین تأمین کنندگان سلاحهای شیمیایی برای رژیم عراق بود، اظهار کرد که عراق آغاز کنندهی جنگ و به کار گیرندهی بمبهای شیمیایی در جنگ ایران بوده است. (6).
»ماروین هایر» رئیس مرکز وزینتال، میگوید: «جهان باید بیش از همه
نگران توانایی تولید سلاحهای شیمیایی، که چنین تجهیزاتی به عراق داده است، باشد. میدانیم که صدام حسین از سلاحهای شیمیایی علیه ایران در سال 1984 و علیه کردهای عراقی استفاده کرد…» (7).
در همین زمینه، «هیلی پیرو» نویسنده کتاب طولانیترین جنگ، میگوید: «بدین ترتیب، هر سپاه ایرانی که موفق به درنوردیدن خطوط دفاعی عراقیها میشد، خود را با آتش توپخانه و گازهای سمی روبهرو میدید. به گفتهی پیرو، وضع بدین ترتیب بود که هر عراده توپ چهار یا پنج گلوله معمولی یا متعارف داشت و بعد، پنجمین یا ششمین گلوله پر از یک گاز شیمیایی مثلا گاز ضداعصاب بود که وقتی به سوی واحدهای دشمن پرتاب و منفجر میشد، همه را از پای درمیآورد؛ زیرا این گاز بیدرنگ عمل و دشمن را به کلی فلج میکند و به عقبنشینی وامیدارد. دیگر جنگافزارهای شیمیایی، در مورد واحدهای بزرگتر به کار میروند. برای نمونه، اگر یک یا چندین لشکر حمله کنند، عراقیها از گاز خردل استفاده میکنند که بسیار کم اثر است و 24 ساعت طول میکشد که به ریهها برسد و اثر بگذارد. عراقیها این بمبها را پشت ارتش حمله کننده پرتاب میکنند و در جلو، بمبهای گاز ضداعصاب را به کار میبرند. ارتش حمله کننده عقب مینشیند تا بار دیگر صفآرایی کند و به حمله بپردازد، اما گسترهی گردهمایی آنها از گاز خردل که از 24 تا 48 ساعت در فضا میماند، اشباع شده است. این گاز ریهها را میسوزاند و از تنفس به طور عادی جلوگیری میکند و دشمن نمیتواند به مقابله بپردازد؛ تاکتیکی که عراقی در بهار و تابستان سال 1367 (1988) به عنوان بخشی از حملههای خود علیه ایرانیها به کار بردند.» (8).
در جریان جنگ، رسانههای خبری جهان، به ویژه کشورهای غربی خیلی کم به مسئلهی استفاده عراق از سلاحهای شیمیایی پرداختند؛ بنابراین مواردی که بدانها اشاره میشود، بیشتر پس از پایان جنگ ایران و عراق انتشار یافت که البته، آن هم به دلیل شرایط پدید آمده، به ویژه اشغال کویت به دست ارتش عراق بود.
همین سیاستهای دوگانهی کشورهای غربی و سکوت آنها بود که دست ارتش عراق را برای جنایتهای بعدی بازگذاشت. رادیو لندن در این باره خبر داد: «مهمتر آنکه عراق از سلاحهای با قدرت تخریبی وسیع، یعنی از موشک و گازهای سمی استفاده کرد و بیشتر این سلاحها بود که به ماشین نظامی عراق اعتبار بخشید، نه نیروهای منظم ارتش. در مورد جنایتهای رژیم صدام، کارشناسان قضایی کاخ سفید و وزارت امور خارجه امریکا مشغول جمعآوری مدارکی هستند که جنایتهای صدام را به عنوان فرار از قانون بینالمللی و جنایت در زمان جنگ به اثبات برسانند. از جمله جرمهایی که علیه صدام عنوان خواهد شد، عبارت است از گروگان گرفتن افراد بیگناه، رفتار ضدانسانی علیه غیرنظامیان، تجاوز آشکار به کشوری مستقل، استفاده از سلاحهای شیمیایی در جنگ با ایران و علیه کردهای عراقی.» (9).
یک گزارش تحقیقاتی تلویزیونی در انگلیس در این باره میگوید: «چشمپوشیهای امریکا و مجموعه کشورهای غربی در قبال استفادهی عراق از سلاحهای شیمیایی، به ویژه پس از فاجعهی حلبچه، موجب شده است که امریکا به سیاستهای عراق در زیر پا گذاشتن معاهدهها و کنوانسیونهای بینالمللی مشروعیت ببخشد.» (10).
شبکهی تلویزیونی «ای. بی. سی» امریکا در برنامهای با نام «خطی روی شن» اعلام کرد: «در سال 1984، زمانی که سازمان ملل متحد تأیید کرد صدام حسین علیه ایرانیها از گاز خردل استفاده کرده است، اعتراض اندکی در این مورد به عمل آمد و هیچ نوع تنبیهی بر آن تعیین نشد.» (11).
رادیو امریکا به نقل از روزنامهی «نیویورک تایمز» چاپ امریکا در 13 اوت 1990 ساعت 21:30 به مطلبی اشاره کرد که سیاستهای شیطانی و استکباری ایالات متحده را آشکار میکند. این رادیو موضوع را چنین آغاز کرد:
»اکنون بسیاری از منتقدان و مقامات پیشین امریکا میگویند: سیاست دوگانه امریکا در برابر اقدام عراق به استفاده از گاز خردل و گازهای فلج کننده اعصاب علیه ایران، که نخست در سال 1984 گزارش شد و بمباران شهرهای ایران با موشکهای بالستیک میانبرد به گسترش این گونه جنگ افزارها منجر شده و امریکا را با یکی از دشوارترین مسائل در زمینه امنیت ملی روبهرو کرده است.» این رادیو افزود: «اشتباه ما این بود که در زمان اقدام عراق به استفاده از گازهای سمی و موشکهای میانبرد، برای اقدامی بینالمللی علیه آن پافشاری نکردیم.» به نوشتهی نیویورک تایمز، دولت واشنگتن چنین استدلال میکرد که روابطش با بغداد به سود امریکاست؛ زیرا بیم آن میرفت که ایران، عراق را تار و مار کند…. این روزنامه میافزاید: دولتهای ریگان و بوش از مجازات عراق به دلیل استفاده از گازهای زهرآگین علیه سربازان ایرانی در سال 1984 و شهروندان کرد عراقی در سال 1988 خودداری کردند… به گفتهی آرمیتاژ، مقام پیشین پنتاگون، انگیزهی اصلی واشنگتن برای برقراری رابطه با عراق، ایران بود که پیروزیاش در جنگ برای امریکا پذیرفتنی نبود. با چنین برداشتی استفادهی عراق از گازهای زهرآگین، با وجود ناهنجار بودن آن، دولت امریکا را به واکنش برنینگیخت. (12).
ایگور ایشتیل، خبرنگار لوموند بینالمللی، میگوید: «عراق علیه اقلیت کرد در داخل عراق و علیه سربازان ایرانی از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده است.» (13).
در زمان جنگ، مطبوعات کشورهای غربی هم اشارههای اندکی به حقایق میکردند، اما حاضر نبودند جنایتهای وحشیانهی عراق را منتشر کنند؛ تنها پس از بمباران شیمیایی حلبچه بود که در سطح وسیعی این حادثهی وحشتناک بشری را پوشش خبری دادند و در جریان آن، به جنایتهای ارتش عراق در کاربرد سلاحهای مرگآور شیمیایی علیه نظامیان و غیرنظامیان ایرانی اعتراف کردند.
روزنامهی فایننشال تایمز نیز نوشت: «کمیتهی بینالمللی صلیب سرخ در تاریخ 18 اسفند 1362 اظهار کرد معاینهی سربازان مجروح شده ایرانی در جنگ با عراق نشان داد که آنها تحت تأثیر مواد شیمیاییای که به رغم مفاد حقوق بینالمللی بشردوستانه استفاده از آنها منع شده، مجروح شدهاند. یک گروه صلیب سرخ طی چند روز از چندین بیمارستان در تهران بازدید کرد و با حدود 160 سرباز مجروح ایرانی که به وسیله این سلاحها مجروح شدهاند، ملاقات نمود.» (14).
هفتهنامهی «ایل ستبو» چاپ ایتالیا نیز در این زمینه نوشت: «عراق، تنها با توسل به سلاحهای شیمیایی توانست نیروهای ایرانی را به عقبنشینی وادار کند. طی جنگ ایران و عراق، غرب بارها به کارگیری تسلیحات شیمیایی را از سوی رژیم عراق شاهد بود؛ اقدامی که کشتار مردم غیرنظامی را باعث شد، اما در تمامی این موارد، غرب چشمانش را بست.» (15).
همچنین مجلهی نیوزویک، چاپ امریکا، درباره استعمال سلاحهای شیمیایی به دست ارتش عراق نوشت: «هر چند این صدام بود که جنگ علیه ایران را آغاز و برای نخستین بار، از سلاحهای شیمیایی استفاده کرد، اما امریکا و تقریبا تمامی کشورهای غرب به دلیل خصومت خود با بنیادگرایی اسلامی حاکم بر ایران، این جنایتها را کاملا نادیده گرفتند.» (16).
نویسندهی آمریکایی، آنتونی. اچ. کردزمن، در کتاب «IRAQ And The War of Sanction» که در سال 1999، در امریکا چاپ شد، به کارگیری گستردهی سلاحهای شیمیایی را به دست عراقیها، علیه غیرنظامیان و نظامیان، که بازرسان سازمان ملل متحد آن را تأیید کردند و جهان با بیتفاوتی و بدون هیچ گونه واکنشی به سادگی از کنار آن گذشت، بررسی کرده است. وی در کتاب خود، به نقل از منابع اطلاعاتی ایالات متحده مینویسد که عراق از سلاحهای شیمیایی در موارد زیر استفاده کرده است: (17).
موارد استفاده عراق از سلاحهای شیمیایی
منطقه هدف: سوسنگرد، نوع گاز: Cs – اشکآور، وسیلهی پرتاب: توپخانه، میزان تلفات: محدود، تاریخ وقوع: ژوئن 1982.
منطقه هدف: مندلی و بصره، نوع گاز: اشکآور و خردل، وسیلهی پرتاب: توپخانه و خمپاره، میزان تلفات: نامعلوم، تاریخ وقوع: جولای 1982.
منطقه هدف: جبهه جنوبی، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: نامعلوم، میزان تلفات: نامعلوم، تاریخ وقوع: دسامبر 1982.
منطقه هدف: حاج عمران، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما، میزان تلفات: 25 – 100، تاریخ وقوع: اگوست 1983.
منطقه هدف: عمران – پیرانشهر، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: بالگرد، میزان تلفات: نامعلوم، تاریخ وقوع: آگوست 1983.
منطقه هدف: پیرانشهر، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما و بالگرد، میزان تلفات: تلفات سنگین 3000 نفر، تاریخ وقوع: اکتبر 1983.
منطقه هدف: پنجوین، نوع گاز: اشکآور و خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما، میزان تلفات: تلفات سنگین 2500 نفر، تاریخ وقوع: فوریه و مارس 1984.
منطقه هدف: جزایر مجنون، نوع گاز: تابون و خردل، وسیلهی پرتاب: توپخانه، میزان تلفات: 50 – 100، تاریخ وقوع: مارس 1984.
منطقه هدف: بصره، نوع گاز: تابون و خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما و توپخانه، میزان تلفات: تلفات سنگین 3000 نفر، تاریخ وقوع: مارس 1985.
منطقه هدف: هورالهویزه، نوع گاز: اعصاب و خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما و توپخانه، میزان تلفات: تلفات سنگین 8 تا 10 هزار نفر، تاریخ وقوع: دسامبر 1986.
منطقه هدف: فاو، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما، میزان تلفات: تلفات سنگین 1000 نفر، تاریخ وقوع: دسامبر 1986.
منطقه هدف: امالرصاص، نوع گاز: اعصاب و خردل، وسیلهی پرتاب: بمب، میزان تلفات: نامعلوم، تاریخ وقوع: فوریه 1987.
منطقه هدف: خرمشهر، نوع گاز: اعصاب و خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما و توپخانه، میزان تلفات: تلفات سنگین 5000 نفر، تاریخ وقوع: فوریه 1987.
منطقه هدف: بصره، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: بمب، میزان تلفات: نامعلوم، تاریخ وقوع: آوریل 1987.
منطقه هدف: خرمشهر، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: بمب، میزان تلفات: 650 تا 1000 غیرنظامی، تاریخ وقوع: ژوئن و جولای 1987.
منطقه هدف: سردشت، نوع گاز: خردل و اعصاب، وسیلهی پرتاب: بمب، میزان تلفات: 3000 نفر، تاریخ وقوع: اکتبر 1987.
منطقه هدف: سومار و مهران، نوع گاز: خردل، سیانور، اعصاب، وسیلهی پرتاب: هواپیما و توپخانه، میزان تلفات: صدها شهروند عراقی، تاریخ وقوع: مارس 1988.
منطقه هدف: حلبچه، نوع گاز: اعصاب، وسیلهی پرتاب: هواپیما، میزان تلفات: تلفات سنگین، تاریخ وقوع: آوریل 1988.
منطقه هدف: فاو، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: توپخانه، میزان تلفات: فشار شدید بر جبهه، تاریخ وقوع: آوریل 1988.
منطقه هدف: شرق بصره، نوع گاز: اعصاب و خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما، میزان تلفات: تلفات سنگین، تاریخ وقوع: می 1988.
منطقه هدف: مهران، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: توپخانه، میزان تلفات: فشار بر جبهه، تاریخ وقوع: جولای 1988.
منطقه هدف: مهران، نوع گاز: اعصاب، وسیلهی پرتاب: هواپیما، میزان تلفات: تلفات سنگین، تاریخ وقوع: ژوئن 1988.
منطقه هدف: مجنون، نوع گاز: خردل، وسیلهی پرتاب: توپخانه، میزان تلفات: فشار شدید بر جبهه، تاریخ وقوع: جولای 1988.
منطقه هدف: دهلران، کردستان عراق، نوع گاز: اعصاب و خردل، وسیلهی پرتاب: هواپیما، میزان تلفات: علیه مردم و شورشیان کرد، تاریخ وقوع: اگوست 1988.
1) محسن صفری، ما اعتراف میکنیم، تهران: حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، 1370، ص 91.
2) روزنامه جم.وری اسلامی، 16 / 12 / 1362.
3) روزنامه جمهوری اسلامی، 18 / 12 / 1362. ص 2.
4) مأخذ 36، ص 188.
5) خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، نشریه «گزارشهای ویژه«، شماره 15، 15 / 1 / 1367.
6) مأخذ 9، ص 121.
7) مأخذ 36، ص 101.
8) مأخذ 36، ص 92.
9) روزنامه جمهوری اسلامی، 15 / 6 / 1369، ص 12.
10) مأخذ 36، ص 193، 192.
11) مأخذ 36، ص 97.
12) مأخذ 36، ص 98.
13) 8 / 3 / 1984 , Financial Times.
14) روزنامه جمهوری اسلامی، 1 / 6 / 3691، ص 14.
15) روزنامه جمهوری اسلامی، 28 / 5 / 1369، ص 10.
16) مأخذ 23.
17) عباس هدایتی خمینی، شورای امنیت و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، تهران: دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه، 1370، ص 182.