جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

توسعه‏ی حقوق بین‏الملل بشر دوستانه نوین

زمان مطالعه: 3 دقیقه

نهاد جهانی جامعه‏ی بین‏الملل که پس از جنگ جهانی اول تشکیل شده بود تا مانع از وقوع جنگ جهانی دیگری شود، در محقق کردن رسالت خود ناکام ماند و سرانجام، جنگ جهانی دوم در سال 1939 به وقوع پیوست. در این جنگ، بسیاری از مقررات حقوق مخاصمات مسلحانه و حقوق بین‏الملل بشردوستانه نقض شد، اما این بار جامعه‏ی بین‏الملل واکنش شدیدتری در مقابل ناقضان این حقوق نشان داد و در فردای جنگ جهانی دوم، محاکم بین‏المللی (نورنبرگ و توکیو) را برای محاکمه و مجازات آنها تأسیس کرد. شدت نقض‏ها و جنایت‏های ارتکابی طی جنگ جهان دوم، جامعه‏ی بین‏المللی را بر آن داشت تا به حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بیش از پیش توجه کند و لزوم رعایت و احترام آنها را در دستور کار خود قرار دهد. هر چند منشور سازمان ملل متحد در بند 4 از ماده‏ی 2 خود، توسل به زور و جنگ علیه حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها را به طور مطلق ممنوع کرد، اما به دلیل مجاز دانستن توسل به زور و اقدامات نظامی در چارچوب فصل 7 منشور و نیز حق دفاع مشروع (ماده‏ی 51(، نتوانست به طور کامل از نظر حقوقی، مانع از وقوع درگیری‏های مسلحانه میان دولت‏ها شود؛ بنابراین، برخلاف تصور برخی، اهمیت حقوق بین‏الملل بشردوستانه و جنگ، پس از جنگ جهانی دوم نه تنها کمتر نشد، بلکه افزایش نیز یافت.

در سال 1949، کمیته بین‏المللی صلیب سرخ، تحت تأثیر جنایت‏های ارتکابی علیه بشریت طی جنگ جهانی دوم، کنفرانس بین‏المللی را با حضور نمایندگان 58 دولت برپا کرد. در این کنفرانس، شرکت کنندگان، چهار کنوانسیون تدوین شده‏ی با اهمیت این کمیته را تأیید و برای امضا و تصویب دولت‏ها ارائه کردند. در حال حاضر، تقریبا، تمامی دولت‏های جهان عضو این کنوانسیون‏ها به شمار می‏آیند و قواعد آنها عرفی شده است. کنوانسیون نخست به بهبود شرایط افراد زخمی و بیمار در صحنه‏ی درگیری‏های مسلحانه

مربوط می‏شود که در واقع، همان توسعه و تکامل مقررات و قواعد کنوانسیون 1864 ژنو است. کنوانسیون دوم به بهبود شرایط زخمی‏ها، بیماران و کشتی‏شکستگان عضو نیروهای مسلح در دریا اختصاص دارد و حالت تکامل یافته کنوانسیون‏های سال 1899 و سال 1907 محسوب می‏شود. کنوانسیون سوم راجع به رفتار با اسیران است که به تکمیل مقررات کنوانسیون 1929 ژنو پرداخته است و سرانجام، کنوانسیون چهارم درباره‏ی حمایت از افراد غیرنظامی در زمان جنگ است که بیشتر تحت تأثیر شقاوت‏های آلمان نازی در جنگ جهانی دوم علیه مردم غیرنظامی تدوین شد. (1) همچنین کمیته‏ی بین‏المللی صلیب سرخ به منزله‏ی نهاد بین‏المللی بی‏طرف برای نظارت بر اجرای این کنوانسیون‏ها تعیین شده است.

هر چند کنوانسیون‏های چهارگانه‏ی ژنو در زمان تدوین، کامل و بی‏نقص بودند، اما به مرور زمان و در نتیجه‏ی توسعه و پیشرفت سلاح‏ها و روش‏های جنگی، نارسایی و نقص قواعد و مقررات آنها مشخص شد. کمیته‏ی بین‏المللی صلیب سرخ برای رفع نواقص و نارسایی و تطابق آنها با پیشرفت‏های صورت گرفته، پروتکل‏های الحاقی به کنوانسیون‏های ژنو را تهیه و برای تأیید نمایندگان دولت‏ها به کنفرانس دیپلماتیک سال 1977 ژنو ارائه داد. کنفرانس مزبور، متن پروتکل‏های (دو پروتکل) مزبور را تصویب و برای امضا و تصویب دولت‏ها تسلیم کرد.

مقررات پروتکل نخست به حمایت از قربانیان کشمکش‏های مسلحانه‏ی بین‏المللی مربوط می‏شود و حمایت از بیماران، زخمی‏ها و آسیب‏دیدگان نقل و انتقالات پزشکی، سلاح‏های جدید و روش‏های جنگ، وضعیت نظامیان و اسیران جنگی، حمایت از جمعیت غیرنظامی و اهداف غیرنظامی، از جمله حمایت از ابنیه و تأسیسات حاوی نیروهای خطرناک (مانند سدها و نیروگاه‏های اتمی(، عملیات نجات و حمایت از زنان و کودکان و روزنامه‏نگاران، از جمله مسائل مندرج در آن به شمار می‏آید. (2).

پروتکل دوم، که مقررات آن بسیار کوتاه‏تر است، به توسعه و تکامل ماده‏ی 3

کنوانسیون‏های ژنو و حمایت از قربانیان در درگیری‏های مسلحانه‏ی غیر بین‏المللی اختصاص دارد و تصویب آن در کنفرانس ژنو با مباحثات و مشکلاتی مواجه شد، ولی سرانجام این پروتکل‏ها در سال 1978 لازم الاجرا شدند، اما دولت‏ها استقبال چندانی از تصویب آنها، به ویژه پروتکل دوم، نکردند. امروزه، مقررات این دو پروتکل همراه با کنوانسیون‏های چهارگانه، مهم‏ترین منبع حقوقی بین‏الملل بشردوستانه محسوب می‏شوند و محافل بین‏المللی به آنها استناد می‏کنند.

اصول محدودیت (منع استفاده از سلاح‏هایی که رنج و درد بیهوده را موجب می‏شوند(، تناسب، تفکیک (میان اهداف نظامی و غیرنظامی و رزمندگان و غیررزمندگان) و حسن‏نیت از جمله اصولی‏اند که در این اسناد، تأیید و تصدیق شده‏اند. البته، منابع حقوق بین‏الملل بشردوستانه پس از جنگ جهانی دوم به کنوانسیون‏های ژنو (سال 1949) و پروتکل‏های آن (سال 1977) محدود نمی‏شود و به غیر از آنها اسناد بین‏المللی دیگری نیز تدوین و تصویب شده است که از جمله مهم‏ترین آنها می‏توان به کنوانسیون سال 1954 لاهه درباره‏ی حمایت از اموال و آثار فرهنگی در زمان مخاصمات مسلحانه، کنوانسیون ممنوعیت سلاح‏های بیولوژیک (سال 1970(، کنوانسیون سال 1977 در مورد منع استفاده‏ی خصمانه از تکنیک‏های تغییر محیط زیست طبیعی و کنوانسیون ممنوعیت سلاح‏های شیمیایی (1993) اشاره کرد.


1) مأخذ 2، ص 369 و 370.

2) مأخذ 2، ص 395 و 396.