جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

استدلال اقتصادی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بار دیگر این استدلال به دلیل تنگناهایی که ایران در رابطه با دیگر کشورها دارد و نیز تمایل این کشور به بهبود اقتصاد با بهره‏گیری از کمک‏های خارجی شکل

می‏گیرد. (1) استدلال می‏شود که اگر ایران قرار است با کمک فن‏آوری خارجی به جداسازی یا غنی سازی اورانیوم پرداخته و به ساخت سلاح‏های هسته‏ای اقدام کند؛ این کار به روشنی نیازمند زیر بنای علمی و فنی گسترده و در عین حال پنهانی و با بهره‏گیری از سرمایه‏گذاری‏های عظیم مادی است. در نتیجه، انجام این کار در حالی که برای بازسازی اقتصادی جنگ زده کشور تلاش می‏شود، بی شک مخرب خواهد بود. صنایع دفاعی هسته‏ای زیرزمینی تنها می‏تواند منابع مادی را جذب کند بدون آن که اثرات چندان مثبتی داشته باشند، برای مثال از نرخ بیکاری بکاهند. راهکار خرید فناوری پیچیده‏تر نیز از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست چرا که بر تمایل و نیاز ایران به جذب سرمایه خارجی تأثیر می‏گذارد. به علاوه، واقعیت دیگر آن است که سخنراندن درباره‏ی خرید فن‏آوری هسته‏ای آسان‏تر است تا عمل کردن به آن. برای مثال، پاکستان دلایل زیادی دارد که تکنولوژی خود را در اختیار ایران قرار ندهد. این کشور، به عنوان یک قدرت هسته‏ای به طور رسمی اعلام نشده بین دو منطقه بسیار بی ثبات جهان واقع شده است و نمی‏خواهد رفتار غیر مسئولانه‏ای داشته باشد و در نتیجه، خطر احتمال وضع تحریم‏های بیشتر علیه خود را بپذیرد. منافع اقتصادی قزاقستان – کشوری که نامش در رابطه با خرید سلاح‏های هسته‏ای تاکتیکی و یا قطعات این سلاح‏ها بر سر زبانهاست – نیز آن قدر زیاد است (از نظر نیاز به سرمایه خارجی) که خطر وارد شدن در این حوزه را نمی‏تواند به جان بخرد.


1) برای یک نمونه از این نوع استدلال‏ها ر. ک. مقاله‏ی شهابی و فرهی. این موضع همچنین به وسیله جلیل روشندل اتخاذ گردیده که سرپرستی پروژه‏ای درباره‏ی تأثیر سلاح‏های هسته‏ای را در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی به عهده دارد. ارتباطات شخصی، دسامبر 1999.