جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

داشتن یا نداشتن

زمان مطالعه: 2 دقیقه

جالب است بدانید که، مخالفان سلاح‏های هسته‏ای در ایران، فضای بیشتری را در عرصه عمومی به موضع خود اختصاص داده‏اند. به عقیده بسیاری از ناظران خارجی، با توجه به این که ایران در میان دولت‏های دارای قدرت هسته‏ای محاصره شده است. لذا، چاره‏ای ندارد جز این که راهکار هسته‏ای را تعقیب کند و همان نظریه‏ی » انهدام متقابل قطعی » را که صلح هسته‏ای را بین آمریکا و شوروی و اینک با روسیه تضمین کرده است، به کار گیرد. (1) اما در داخل ایران استدلال‏های

ضد هسته‏ای در قلمرو عمومی و همچنین موضع رسمی دولت در مورد نیاز به ایجاد یک منطقه عاری از سلاح‏های هسته‏ای در خاورمیانه تقویت شده است. با این حال، با توجه به آزمایش‏های اتمی در جنوب آسیا، به نظر می‏رسد که طرف‏داران سلاح‏های هسته‏ای نیز از سکوت خود دست برداشته و خواهان مطرح کردن موضع خود در عرصه عمومی شده‏اند؛ وضعیتی که پیش از این کمتر مصداق داشت. این امر به نوبه خود نیاز به اظهار نظر مخالفان سلاح‏های هسته‏ای را، برای روشن ساختن و تأمل بیشتر درباره مواضع‏شان ایجاد کرده و بحث بیشتری را برانگیخته است. از آنجا که به نظر می‏رسد استدلال مخالفان سلاح‏های هسته‏ای در ایران مفصل‏تر باشد، من کار خود را با این استدلال‏ها شروع کرده و سپس استدلال‏های مخالف را نیز مطرح خواهم کرد.


1) Guive Mirfendereski, The Iranian, January 20, 2000.میر فندرسکی، در ادامه چنین استدلال می‏کند که راه حل مسأله جست و جوی ایران برای وسایل بازدارندگی هسته‏ای در گفت و گوی میان آمریکا و ایران نهفته نیست، بلکه در ره یافت جامعی نهفته است که مبتنی بر اصول جهانی عدم گسترش، تدابیر ایمنی، منع آزمایش‏ها و بازرسی‏های بین المللی برای همگان از جمله اسراییل باشد. از دیدگاهی متضاد، آیزنستات همچنین به صراحت بر مخاطراتی ملتی تأکید می‏کند که ایران در صورت پای‏بندی شدید به تعهدات NPT، ممکن است با آنها مواجه شود.