جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دینامیک‏های بحث

زمان مطالعه: 4 دقیقه

در حالی که بحث‏های بسیار مناقشه آمیز و بسیار گسترده در سطح عمومی درباره‏ی ماهیت سیاست و قواعد بازی سیاسی در ایران وجود دارد، تعجب آور نیست که بحث درباره مسائل هسته‏ای هنوز نسبتا محدود است. به گونه‏ای که حتی صفوی، فرمانده سپاه نیز نتوانست با ارائه نظرات خود بحثی آزاد و گسترده را درباره نقش سلاح‏های هسته‏ای در تضمین امنیت ایران به راه اندازد. در این حال، مطبوعات نیز اغلب همچنان به بیان موضع رسمی ضد هسته‏ای دولت ایران و ارائه تفاسیر مثبت از آن و نیز تأیید تعهدات رسمی این کشور در پایبند ماندن به قراردادها و معاهدات بین المللی ادامه می‏دهند. در مطبوعات بارها آمده است: ایران دارای بهترین سابقه در زمینه‏ی کنترل تسلیحات و هنجارسازی در خاور میانه است، ایران از امضا کنندگان پیمان عدم گسترش سلاح هسته‏ای (NPT) و معاهده سلاح‏های بیولوژیکی (BWC) به شمار می‏رود. این کشور به طور یک جانبه، پیمان سلاح‏های شیمیایی (CWC) را امضا و تصویب کرده است، در مذاکرات مربوط به پیمان جامع منع آزمایشات هسته‏ای (CTBT) مشارکت کرده (1) و به طور یک جانبه، برنامه

موشک‏های بالستیکی خود را محدود ساخته است؛ در برنامه‏ی سازمان ملل برای ثبت تسلیحات شرکت کرده و در زمینه اتخاذ تدابیر اعتماد سازی منطقه‏ای به ابتکاراتی دست زده است. افزون بر این، مطبوعات ایران همچنان از موشکافی و مداخله‏ی بیگانگان در آنچه که برنامه انرژی هسته‏ای صلح جویانه ایران انگاشته می‏شود، انتقاد می‏کنند. (2).

بدین ترتیب بحث درباره برنامه‏های هسته‏ای ایران از این سطح بالاتر نرفت تا این که حادثه‏ای، درست در 30 کیلومتری مرزهای شرقی ایران رخ داد. (3) در واقع، آزمایش هسته‏ای پاکستان در بلوچستان، حتی باعث شد که یک نماینده مجلس و

چندین خطیب نماز جمعه آشکارا خواستار تولید سلاح‏های هسته‏ای شدند. این امر باعث شد که گل آقا هفته‏نامه معروف ایران کاریکاتوری را به چاپ برساند که در آن یک دهقان سعی می‏کرد قاطر هسته‏ای را با هل دادن به حرکت درآورد. (4) تا جایی که به نماینده مجلس مربوط می‏شد، مسأله ساده بود و ایران نمی‏توانست از پاکستان عقب بماند. از سوی دیگر، گل آقا در کاریکاتور خود این پرسش را مطرح می‏کرد که آیا نماینده مجلس فکر می‏کند که بمب‏های هسته‏ای را نیز می‏توان مانند قاطر تنها با شلاق زدن به جلو راند؟

در ایران دیدگاه‏ها نسبت به سلاح‏های هسته‏ای، مانند مثال فوق روشن و آشکار نیستند و هنوز بحثی آزاد، گسترده و منسجم درباره‏ی راهکارهای سیاست هسته‏ای ایران صورت نگرفته است. دلیل این امر را باید در وضعیت حاد سیاست داخلی ایران ونیز در اعتقاد راسخ مقامات ایرانی، به عدم وجود برنامه هسته‏ای جست و جو کرد. بیشتر اصلاح طلبان و روزنامه نگاران را که باید برنامه هسته‏ای ایران را – در صورتی که واقعیت داشته باشد – افشاء سازند، معتقدند که ایران چنین برنامه‏ای را در دستور کار خود ندارد. به گفته‏ی حمید رضا جلایی پور یکی از اصلاح‏طلبان و روزنامه‏نگاران برجسته: » تنها چیز هسته‏ای در ایران، جامعه مدنی و توسعه سیاسی است » . (5).

با این حال، نشانه‏هایی در دست است مبنی بر این که در قلمرو عمومی به این مسأله به صورت جدی توجیه می‏شود. چنانچه خواهیم دید، بحث مختصری که در ایران درباره‏ی سلاح‏های هسته‏ای وجود دارد – اگر واقعا چنین برنامه‏هایی وجود داشته باشد – راهکارهای سیاسی است نه برنامه‏های موجود.

آزمایش اتمی جنوب آسیا، بحث‏هایی را در ایران برانگیخت مبنی بر این که

آیا جمهوری اسلامی از مسابقه‏ی تسلیحاتی منطقه‏ای بسیار عقب افتاده است؟ بسیاری از ایرانی‏ها، تا حدودی به این دلیل که خواهان اعاده‏ی نقش تاریخی کشور خود به عنوان رهبر هستند، به طور علنی و غیر علنی، قرار گرفتن ایران را در سطحی پایین‏تر از کشورهای همسایه که به تازگی هسته‏ای شده‏اند، به سخنی می‏پذیرند. بدین ترتیب، مباحث عمومی درباره پیامدهای آزمایش‏های هسته‏ای در پاکستان و هند برای ایران و همچنین در مورد راهکارهای سیاسی که ایران باید اتخاذ کند، آغاز شد. در این راستا، ماهنامه پیام امروز – که به دلیل موضع‏گیری‏های مستقل و نظرات صریح خود درباره سیاست خارجی ایران مورد احترام است – معضل ایران را با عبارت زیر بیان کرد:

» مهم‏ترین مسأله، ارزیابی تأثیر این رویداد بر ایران و نیز واکنش کشور ما نسبت به این تحول در منطقه است. در یک سو، ما دارای مرز مشترک با روسیه و پاکستان هستیم که هر دو دارای توانایی هسته‏ای بالفعل هستند، از سوی دیگر عراق وجود دارد که بنا به گفته‏ی کارشناسان، دارای توانایی هسته‏ای بالقوه می‏باشد و هر گاه فرصت کند، تلاش‏های لازم را برای نیل به آن تعقیب خواهد کرد. اندکی دورتر، دو کشور اسراییل و هند قرار دارند که هر دو مجهز به سلاح‏های هسته‏ای هستند….

این تصویر، بازتاب موقعیت منطقه‏ای خطرناکی است که کشور ما در آن قرار دارد و بیش از هر زمان دیگری به ما یادآوری می‏کند که باید در مورد منافع ملی خود به تفکر بپردازیم. » (6).

منافع ملی، در واقع موضوع اصلی مباحث عمومی سلاح‏های هسته‏ای هستند. با این حال، با توجه به این واقعیت که ایران از زمان قبل از انقلاب عضو NPT بوده است و تصمیم به پای‏بندی به سایر معاهدات مربوط به سلاح‏های کشتار جمعی در

دوران پس از انقلاب اتخاذ شده است. لذا، موضوع مباحث عمومی سلاح‏های هسته‏ای، نمی‏تواند تنها درباره راهکارها و پیامدهای این سلاح‏ها برای منافع ملی ایران باشد، بلکه جنبه‏ی دیگر بحث، تعهدات بین المللی ایران است و این که با توجه به تصمیمات قبلی این کشور مبنی بر پشتیبانی از معاهدات، تصمیم به هسته‏ای شدن برای ایران چه اثراتی در بر خواهد داشت؟

سرانجام این که، بحث درباره تعهدات بین المللی ایران باعث شده است هر دو طیف سیاسی کشور انتقادات مهمی را در مورد نحوه اداره سیاست خارجی ایران در سال‏های اخیر مطرح کنند. در مقاله‏ی حاضر، چنین استدلال خواهد کرد که بحث درباره هدایت سیاست خارجی شاید مهم‏ترین میراث بحث کنونی درباره سلاح‏های هسته‏ای باشد.


1) این پیمان را در 1916 به امضا رساند، اما هنوز آن را به تصویب نرسانده است. مجلس ایران در 4 ژانویه 2000، در مورد لایحه پیوستن ایران به اجلاس مقدماتی بین المللی برای CTBT را به مدت 6 ماه به تعویق انداخت. دولت از مجلس خواسته بود که عضویت ایران در این اجلاس را بپذیرد. تصمیم به تعویق انداختن این امر، پس از امتناع سنای آمریکا از تصویب پیمان صورت گرفت.

2) برای بیان روشن شدن این موضوع رجوع کنید به، جلیل روشندل و سعیده لطفیان » برنامه‏های اتمی ایران و تبلیغات خارجی » ، که در روزنامه همشهری، 22 و 25 آوریل 1996 چاپ شد. همچنین .Scott Peterson,”Is Iran Next Power on Nuclear Stage”, Christian Science Monitor, July 8, 1998پترسون در مورد کاریکاتوری گزارش می‏دهد که در یکی از روزنامه‏های تهران انتشار یافته و اشاره به نکته‏ای دارد که بسیاری از ایرانیان آن را جالب می‏دانند: » عمو سام با ذره‏بین به ایران نگاه می‏کند تا شواهدی در مورد فعالیت‏های هسته‏ای بیابد. بی آنکه توجه کند ابرهای قارچ مانند ناشی از آزمایشات اخیر در هند و پاکستان به هوا بر می‏خیزد » .

3) نزدیکی محل آزمایشات هسته‏ای به ایران مسأله‏ای بود که در مطبوعات ذکر شد. برای مثال: گل آقا، کاریکاتوری را چاپ کرد که در آن یک ایرانی به یک مرد پاکستانی می‏گوید: » صاحب! ما مریضی داریم که دارد استراحت می‏کند. لطفا بمب‏ها را چند کیلومتر دورتر منفجر کنید » . (27 اوت 1998(.

4) گل آقا، 17 سپتامبر 1998.

5) ارتباطات شخصی، ژانویه 2000.

6) » در همسایگی اتفاق افتاد » ، پیام امروز 24 تیر 1377؛92.