جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خودباورى در سایه‏ى فرهنگ

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

اصولا خصیصه‏ى خودباورى و اعتماد به نفس، که اساس استقلال کشور را تشکیل مى‏دهد،در حوزه‏ى فرهنگ یک جامعه تبلور مى‏یابد. انسان تا خود را باور نکند، هرگز به استعداد و توانمندیهاى ذاتى خود اطمینان پیدا نمى‏کند و به دلیل عدم اعتماد به خود، جرأت و جسارت دست‏یازى به کارهاى عظیم را ندارد و ادامه زندگى و پیشرفت را، تنها با تکیه بر دیگران ممکن مى‏داند.

کشورهاى استکبارى نیز به منظور غارت منافع کشورهاى جهان سوم، همواره با تبلغیات گسترده به آنان القا کرده‏اند که بدون وابستگى و کمک کشورهاى قدرتمند، قادر به ادامه‏ى حیات نیستند. در واقع این کشورها روحیه‏ى اعتماد به نفس را از کشورهاى عقب نگهداشته شده گرفته، آنها را مرعوب فرهنگ و تمدن خویش ساخته‏اند. اگر فرهنگ یک جامعه نتواند هویت از دست رفته و حس اعتماد و خودباورى را در دل و جان مردم خود بدمد، هیچ گاه هیبت و نخوت قدرتهاى بزرگ درهم شکسته نخواهد شد و وابستگى و اسارت، همواره میراث ملى و فرهنگى کشورهاى ضعیف را به یغما خواهد برد. امام راحل (ره) فرمودند:

»فرهنگ اساس ملت است: اساس ملیت یک ملت است؛ اساس استقلال یک ملت است و لهذا آنها کوشش کرده‏اند که فرهنگ ما را استعمارى کنند. با تبلغیات خودشان ماها را ترساندند که از خودمان مى‏ترسیدیم؛ به خودمان اعتماد نداشتیم. اگر یک کسى مریضى مى‏شد، مى‏گفتیم باید برود خارج؛ در صورتى که طبیب داشتیم… باید ارتش ما را خارجیها اداره کنند، باید نفت‏مان را خارجیها بیایند اداره کنند…. مغزهاى ما را شستشو کردند. اعتماد به نفس را از بین بردند«. (1).


1) همان، ج 6، ص 40.