جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بسیج همگانى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از نظر امام راحل (ره) نیروهاى مسلح اعم از ارتش و سپاه پاسداران، بازوان اصلى قدرت دفاعى کشور به حساب مى‏آیند؛ با این حال ایشان حضور فعال عامه‏ى مردم در کنار نیروهاى مسلح را، از بزرگترین منابع استراتژى دفاعى مى‏دانند و با توجه به اهداف فراگیر انقلاب اسلامى، آمادگى همه جانبه و در عین حال سازمان یافته نیروهاى مردمى در قالب بسیج را از اولویت بازسازى نیروهاى مسلح قلمداد مى‏نمایند:

»در شرایط بازسازى نیروهاى مسلح، باید بزرگترین توجه ما به بازسازى نیروها و استعدادها و انتقال تجارب نظامى و دفاعى به کلیه‏ى آحاد ملت و مدافعان انقلاب باشد.» (1).

همچنین امام راحل (ره(فرمودند:

»مملکت اسلامى باید همه‏اش نظامى باشد و… همه جا باید این طور بشود که یک مملکتى که 20 میلیون جوان دارد، باید 20 میلیون تفنگدار داشته باشد و 20 میلیون ارتش داشته باشد و یک

چنین مملکتى، آسیب‏پذیر نیست«. (2).

در نگاه امام راحل (ره(، بعد از خداى متعال اتکاء به نیروى مقاومت مردمى، یکى از منابع مهم دفاع همه جانبه به حساب مى‏آید. همجوشى و اتحاد ملت با مسؤولان قواى مسلح، توان دفاعى شکست‏ناپذیرى را در مقابل حملات دشمن ایجاد مى‏نماید. امام (ره) اراده‏ى عمومى ملت را خلل ناپذیر دانسته و مى‏فرماید: «وقتى ملت یک چیزى را اراده بکند، همه با هم، مصمم، ملت یک کارى را بخواهد،هیچ قوه‏اى نمى‏تواند جلویش بایستد. همه‏ى قوا شکست خوردند و در مقابل ملت.» (3).

بدون شک یکى از ابعاد انقلاب اسلامى که در پیروزى آن سهم بسزایى داشته، حضور یکپارچه‏ى مردم در صحنه بوده است. امام راحل (ره(نیز با اتکاء بر همین مردم توانست نظام ستمشاهى را سرنگون کند و سپس در برابر گروهکهاى تجزیه‏طلب و شیطنت‏هاى منافقین و مهمتر از همه، در جنگ تحمیلى به پیروزیهاى بزرگ نایل گردد.

رمز فراخوانى و بسیج میلیونى توده‏ها را باید در دم ملکوتى و روح مسیحیایى امام بزرگوار جستجو کرد و به عنوان نظریه‏ى نوین در فلسفه سیاسى و به بحث و تحلیل درباره‏ى آن پرداخت. مهم آن که در این منظر، هویت صنفى نیروها مدنظر نیست، بلکه؛ اتحاد همه نیروها، اعم از سپاه و ارتش، در بستر اراده‏ى عمومى ملت مورد نظر و تأکید امام خمینى (ره) بوده است.

امام راحل (ره(با انتخاب استراتژى بسیج همگانى در جنگ تحمیلى، توانست معادلات نظامى دشمنان انقلاب اسلامى را بر هم زند و سر فصلى نوین در فرایند مقابله نظامى ایجاد کند و بهره‏ى مناسب را از هشت سال دفاع مقدس برگیرد. اطمینان معظم له به مردم در حدى است که اراده‏ى خدا را در اراده‏ى مردان مؤمن و خداجو متبلور مى‏داند و آمادگى همه جانبه‏ى آنان در سنگرهاى دفاع از اسلام و ارزش‏هاى انسانى را در هر شرایطى ضرورى مى‏داند:

»…..واجب است که پیشکوستان جهاد و شهادت در همه صحنه‏ها

حاضر و آماده باشند.» (4).

بنابراین، امام (ره) با همه عشق و علاقه‏اى که به مردم داشتند، گذشته از فداکارى و ایثار آنان در راه اسلام و نظام جمهورى اسلامى، آمادگى دفاعى و استقامت آنان را مهمترین سد و حصار تسخیر ناپذیر در برابر تهاجمات بیگانه مى‏دانستند و معتقد بودند که این اولین و مهمترین گام دفاع همه جانبه است:

»ارتش بیست میلیونى و بسیج عمومى که با سازماندهى خود ملت مجهز مى‏شود، آماده‏ى فداکارى در راه اسلام و کشور است.. امروز ملت ما در کمک به اداره‏ى کشور و سازماندهى آن مهیا و فعالند.» (5).

بدین ترتیب، بسیج همگانى در سیاست دفاعى امام راحل (ره(بسیار مهم است و نیاز به بحث و تحلیل در نوشتارى جداگانه دارد؛ به طورى که هویت اندیشه‏ى دفاعى امام راحل (ره(، بدون توجه به آن روشن نخواهد شد.


1) همان، ج 21، ص 19.

2) صحیفه‏نور، ج 10، ص 239.

3) همان، ج 8، ص 166.

4) صحیفه‏نور، ج 21، ص 19.

5) همان، ج 13، ص 82.