جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دفاع همه جانبه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

دفاع در بینش فقهى حضرت امام خمینى (ره) حوزه‏ى وسیع‏ترى دارد؛ زیرا جهاد دفاعى، اختصاص به حمله نظامى دشمن ندارد؛ بلکه هر نوع حمله‏اى که به مسلمانان بشود، اعم از اقتصادى و سیاسى یا فرهنگى، در همه‏ى این موارد دفاع واجب است. چرا که حمله‏هاى اقتصادى، سیاسى و فرهنگى، در واقع حمله به اصل اسلام است. به همین دلیل امام راحل (ره) فتوا داده‏اند:

لو خیف على حوزة الاسلام من الاستیلاء السیاسى و الاقتصادى المنجر الى اسرهم السیاسى و الاقتصادى و وهن الاسلام و المسلمین و ضعفهم یجب الدفاع بالوسائل المشابهة و المقاومات المنفیه؛ کترک شراء امتعتهم ترک استعمالها و ترک المراودة و المعاملة معهم مطلقا. (1).

»اگر بر حوزه اسلام ترس از استیلاى سیاسى و اقتصادى وجود

داشته باشد؛ به طورى که به اسارت سیاسى و اقتصادى مسلمین و موجب وهن اسلام و مسلمین و عاجز شدن آنها منجر شود، دفاع با ابزارهاى مشابه و مبارزه‏ى منفى واجب است؛ مثل عدم خرید کالاهاى آنها و ترک استفاده‏ى از آن و قطع روابط و معامله با آنان به طور مطلق.»

بدین ترتیب جواز رابطه‏ى سیاسى دولت اسلامى با کشورهاى غیر اسلامى، باید بر اصل عدم استیلاى اجانب بر نظام سیاسى و اقتصادى مسلمین استوار باشد؛ در غیر این صورت، رابطه با کشورهاى غیر اسلامى حرام است. امام راحل (ره) بر مسلمانان واجب مى‏داند که دولتمردان را ملزم به قطع روابط کنند و در صورت عدم تمکین، آنها را از مناصبشان برکنار نمایند. (2).

این فرابینى امام راحل (ره(، ناشى از آن است که معظم له بیش از هر چیز، به عزت و آبروى اسلام و کشورهاى اسلامى بها مى‏دهند. در سیاست دفاعى ایشان این شاخص مهم، آشکار و روشن به چشم مى‏خورد که:

»مسأله، مسأله‏اى نیست که ما مى‏خواهیم جنگ بکنیم یا مى‏خواهیم دفاع بکنیم. ما دفاع مقدس مى‏خواهیم بکنیم؛ یعنى ما مى‏خواهیم از آبروى اسلام، از آبروى کشور اسلامى دفاع بکنیم. این یک دفاعى است که عقل و اسلام، هر دو با آن موافقند.» (3).


1) همان، همان ص.

2) تحریر الوسیلة، ج 1، ص 486.

3) صحیفه‏ى نور، ج 19، ص 26.