در آیات قرآنى، مطالب فراوانى دربارهى اهمیت جهاد وجود دارد که برخى از آنها عبارتند از:
»ولو لا دفع الله الناس بعضهم ببعض لفسدت الارض…» (1).
»و اگر خدا بعضى مردم را در مقابل برخى دیگر برنمىانگیخت، فساد روى زمین را فرامىگرفت:
بنابراین یکى از دلایل اهمیت و ارزشمندى جهاد در اسلام، قطع مفاسد در روى زمین است. در آیهى دیگرى از قرآن آمده است که:
»قل ان کان اباؤکم و ابناؤکم و اخوانکم و ازواجکم و عشیرتکم و اموال اقترفتموها و تجارة تخشون کسادها و مساکن ترضونها احب الیکم من الله و رسوله و جهاد فى سبیله فتربصوا حتى یأتى الله بامره و الله لا یهدى القوم الفاسقین.«. (2).
»بگو اگر پدران، فرزندان، برادران، همسران، عشیرة و قبیلهتان و اموالى که گردآوردهاید و تجارتى که از کسادى آن وحشت دارید و خانهها و منازل مورد علاقهتان، در پیش شما محبوبتر از خدا و رسولش جهاد و در راهش مىباشد، صبر کنید تا فرمان خداوند برسد و خداوند فاسقان را هدایت نمىکند.
به طورى که ملاحظه مىشود. در این آیه علائق و وابستگیهاى انسان در مقابل علاقه به خدا و پیامبر و جهاد فى سبیل الله داده شده است و لذا کسى که از محبت خدا و رسولش و جهاد در راه او دست بردارد، در گروه فاسقان خواهد بود. بدین ترتیب، همسویى جهاد با علاقه به خدا و رسول، خود اهمیت آن را در اسلام مىرساند. بدیهىترین مزد جهاد در اسلام آن است که رسول اکرم (ص) مجاهدین – یعنى عمل کنندگان به جهاد – را بهشتى دانسته و مىفرمایند:
»للجنة باب یقال له باب المجاهدین یمشون الیه و إذا هو مفتوح و هم مقتلدون بسیوفهم و الجمع فى الموقف و الملئکة ترحب بهم» (3).
»بهشت در مخصوصى دارد که به «باب المجاهدین» معروف است. مجاهدان به سوى آن در حرکت مىکنند؛ در حالى که شمشیرهاى خود بر دوش دارند. ناگهان این در به روى آنان گشوده مىشود و فرشتگان به آنان آفرین و خوشآمد مىگویند؛ در حالى که هنوز دیگر مردم، در صحنه محشر منتظر حساب هستند.«..
همچنین حضرت على «علیهالسلام» فرمودند:
»اما بعد فان الجهاد باب من ابواب الجنة، فتحه الله لخاصة اولیائه، و هو لباس التقوى و درع الله الحصینة و جنته الوثیقة» (4).
»اما، جهاد! درى است از درهاى بهشت که خداوند آن را به روى دوستان مخصوص خود گشوده است. جهاد لباس تقوا، زره محکم و سپر مطمئن خداوند است.»
1) سورهى بقرهى، آیهى 251.
2) سوره توبه آیه 24.
3) وسائل الشیعه ج 11، ص 5، حدیث دوم.
4) نهجالبلاغه، خطبهى 27.