جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیش ‏بینی حمله ایران، هشدارها و تهدیدها

زمان مطالعه: 3 دقیقه

قدرت‏های بزرگ، به ویژه آمریکا که به دنبال پیروزی‏های پی در پی ایران در سلسله عملیات‏های آزادسازی، نگران پیروزی نهایی ایران در جنگ بودند با پیش‏بینی حمله قریب‏الوقوع ایران در صدد جلوگیری از موفقیت ایران بودند و به انحاء مختلف هشدار می‏دادند و تهدید می‏کردند.

آسوشیتدپرس به نقل از سخن گوی وزارت خارجه آمریکا گزارش داد:

»ایران ده‏ها هزار سرباز را در طول مرز خود با عراق متمرکز کرده و آماده حمله به عراق است.» (1).

رادیو بی.بی.سی نیز در این باره گفت:

»اظهارات اخیر مقامات ایرانی و گزارش‏های مربوط به نقل و انتقالات نیروهای ایرانی در مرز عراق، باعث نگرانی‏هایی در مورد حمله احتمالی و قریب‏الوقوع ایران به عراق شده است.» (2).

همچنین روزنامه نیویورک تایمز نوشت:

»مقامات امریکایی معتقدند که تعداد زیادی از نیروهای ایران در نزدیکی مرز عراق مستقر شده‏اند و احتمال دارد در ظرف چند روز آینده به آن کشور حمله نمایند.«

این روزنامه به نقل از منابع اطلاعاتی امریکا اعلام کرد که چند لشکر از ارتش ایران برای حمله به شهر بصره موضع گرفته‏اند.

نیویورک تایمز سپس به نقل از مقامات امریکایی افزود:

»آنان (امریکاییان) نهایت کوشش خود را به کار خواهند برد تا ایران را از حمله به خاک عراق منصرف کنند، ولی با وجود این تمام علائم و شواهد حاکی از این است که چنین حمله‏ای قریب‏الوقوع است.«

این روزنامه‏ها همچنین در تحلیلی به پیامدهای چنین حملاتی در منطقه خاورمیانه و تأثیر آن بر منافع آمریکا در منطقه پرداخت:

»حمله ایران به عراق برای آمریکا و همچنین برای کشورهای عرب میانه‏رو و در خلیج فارس از جمله کویت و عربستان سعودی که خود را مورد تهدید انقلاب ایران می‏دانند، مشکلات و مسائل جدی ایجاد خواهد کرد.«

نیویورک تایمز سپس افزود:

»الکساندر هیگ وزیر خارجه پیشین آمریکا در ماه گذشته گفته بود که این خطر وجود دارد که جنگ به کشورهای همسایه ایران کشیده شود و گرچه آمریکا در جنگ بین ایران و عراق یک سیاست بی‏طرفی اتخاذ کرده است ولی نسبت به نتایج نهایی جنگ بی‏تفاوت نیست. هیگ در آن زمان به ایران هشدار داده بود که آمریکا دارای منافع و دوستانی است که در مواقع خطر از آنان حمایت خواهد کرد. وی گفته بود که ادامه جنگ ایران و عراق برای امنیت منطقه خاورمیانه و همچنین برای منافع غرب در حفظ جریان منظم نفت و خلیج فارس عواقب وخیمی خواهد داشت و آمریکا نقش مؤثرتر و فعال‏تری را برای پایان بخشیدن به جنگ بازی خواهد کرد.» (3).

روزنامه واشنگتن پست نیز درباره حمله ایران به عراق، به نقل از

مقامات وزارت دفاع امریکا نوشت:

»80 هزار سرباز ایرانی اکنون در مرزهای ایران و عراق مشغول صف‏آرایی هستند و ممکن است ظرف چند روز آینده جنگ تازه‏ای میان ایران و عراق آغاز گردد و اگر تهاجم ایران به پیروزی بینجامد، ممکن است این حملات به سقوط صدام حسین رهبر عراق منجر شود؛ ضمنا پیروزی احتمالی ایران می‏تواند سایر کشورهای عرب خلیج فارس را در معرض حمله اسلام گرایان ایرانی قرار دهد که در این صورت جبهه جدیدی برای آمریکا و متحدانش در منطقه نفت‏خیز خلیج فارس باز خواهد شد.» (4).

این روزنامه درباره اهداف ایران از حمله به عراق، به نقل از برخی منابع آگاه چنین نوشته است:

»ممکن است هدف عمده و مقدم نیروهای ایرانی، اصلی‏ترین بندر نفتی عراق یعنی بصره باشد. گرفتن بصره و چندین نقطه مهم دیگر در داخل خاک عراق ممکن است برای ساقط کردن کافی بوده و حمله ایران به بغداد برای سرنگونی صدام را غیر ضروری نماید. اما عده‏ای از تحلیل‏گران نیز معتقدند که هدف اصلی ایرانیان به دست آوردن یک اهرم فشار جدی بر عراق برای دریافت غرامت 100 میلیارد دلار خود از آن کشور می‏باشد. حمله ایران ممکن است تعداد بیشتری از کشورهای عرب را به کمک عراق بیاورد و آنها را نیز در جنگ علیه ایران درگیر سازد. مصر هم اکنون مقدار زیادی اسلحه به عراق تحویل داده است.» (5).

واشنگتن پست معتقد است که حمله ایران به عراق، بغداد را که محل تشکیل کنفرانس آتی سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد خواهد بود، ناامن خواهد ساخت. این روزنامه از مقامات ایران نقل کرده است که هدف ایران از حمله به عراق، امن‏تر ساختن مناطق نفتی ایران است.


1) روزنامه کیهان، 23 / 4 / 1361، ص 16، آسوشیتدپرس.

2) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 116، 23 / 4 / 1361، ص 19 و 20، رادیو بی.بی.سی، 22 / 4 / 1361.

3) واحد مرکزی خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، «رادیوهای بیگانه«، 22 / 4 / 1361، ص 5، رادیو صدای امریکا، 22 / 4 / 1361.

4) پیشین، ص 2 و 3.

5) همان.