جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیشگفتار (8)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بسم الله الرحمن الرحیم

جمع‏آوری و تدوین تاریخچه‏ی همه‏ی جنایات حکومت صدام حسین در عراق امکان‏پذیر نیست چرا که موانع متعددی در این مسیر وجود دارد از جمله: گستردگی این جنایات، مخفی ماندن بسیاری از جنایات، تعدد و پیچیدگی سازمان‏های عامل جنایات در رژیم عراق و از بین رفتن تعدادی از عوامل این جنایات به دست عوامل دیگر آن.

البته هر چند با سقوط رژیم صدام حسین پرده از بسیاری از جنایات این رژیم برداشته شد، لیکن امکان آگاهی از همه‏ی اقدامات جنایت‏کارانه‏ی این رژیم و ابعاد مختلف آن، چه در جریان هجوم و تجاوز ارتش عراق به خاک ایران و چه جنایاتی که در کشور عراق بر مردم و اقشار و اقوام مختلف آن روا داشته شد، نیست.

مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ در اجرای وظایف خود برای تدوین تاریخ جنگ ایران و عراق، می‏کوشد تا این جنگ را در ابعاد مختلف بررسی و تجزیه و تحلیل کند که در این زمینه تاکنون مجموعه‏های متعددی منتشر کرده و یا در دست تهیه دارد. جنبه‏ی حقوقی جنگ ایران و عراق و بررسی آن از دیدگاه حقوق بین‏الملل، موضوع گسترده‏ای است که کم‏تر به آن پرداخته شده است و تلاش بیش از پیش مراکز پژوهشی که در این زمینه تخصص لازم را دارند، ضروری است.

به هر صورت، گر چه جنایات و تجاوزات حکومت صدام حسین به حقوق انسان‏ها، به خصوص پس از سقوط این رژیم، در نزد جهانیان چنان آشکار شد که نیاز به اثبات ندارد، لیکن در این کتاب تلاش شده با بیان مصادیقی از آن، گوشه‏ای از این رفتارهای جنایت‏کارانه در مجموعه‏ای مدون گردد و با روش علمی با متن مقررات حقوق بشردوستانه بین‏الملل تطبیق داده شود.

نگارنده‏ی محترم کتاب که خود مدت‏ها در صحنه‏های دفاع از سرزمین و حقوق ایران اسلامی در جبهه‏های جنگ حضور داشته و در حال نبرد با متجاوزان به اسارت نیروهای عراقی درآمده و سال‏های متمادی با تمام وجود شاهد رفتارهای عوامل این رژیم با مدافعان و اسیران جمهوری اسلامی بوده است، و پس از آزادی به ادامه تحصیل در رشته حقوق بین‏الملل پرداخته، کوشیده است در این کتاب به تبیین گوشه‏هایی از رفتارهای این رژیم با مدافعان و اسیران ایرانی و اهداف غیرنظامی در ایران بپردازد و میزان پای‏بندی دولت عراق به مقررات حقوق بشردوستانه‏ی بین‏المللی را تا حدودی روشن کند.

متن اولیه این کتاب را نگارنده برای تهیه پایان‏نامه‏ی کارشناسی ارشد به نگارش درآورد، که این متن با همکاری ایشان و تلاش محققان و همکاران مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ و مؤسسه اندیشه ناب به شکل کنونی درآمد و آماده‏ی انتشار شد. در اینجا ضمن شکرگزاری به درگاه خداوند متعال برای فراهم شدن امکان انتشار این اثر، از نگارنده‏ی کتاب و از همه‏ی کسانی که در مراحل مختلف تدوین، نظارت و آماده‏سازی آن تلاش کرده‏اند، از جمله آقای صالح رضایی، سپاس‏گزاری می‏شود.

مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ

1385